Закарпатське відділення ICC Ukraine удостоєно «Золотої скіфської пекторалі»

9
0

Про це і не тільки сьогодні розповідає його керівник Федір Харута.

Наприкінці грудня минулого року в Черкасах відбулося виїзне засідання правління Українського національного комітету Міжнародної торгової палати (ICC Ukraine). Серед питань, що обговорювались, було й оголошення переможців серед регіональних відділень за підсумками діяльності у 2010 році. Перше місце з врученням кубка «Золота скіфська пектораль» було присуджено Закарпатському регіональному відділенню ICC Ukraine. Над якими проблемами працювало регіональне представництво? Які чинники сприяли досягнутим результатам? Що планується зробити у поточному році? На ці та інші запитання нашого кореспондента відповідає керівник Закарпатського регіонального відділення Українського національного комітету Міжнародної торгової палати, заступник голови постійної комісії обласної ради з питань транскордонного співробітництва Федір Харута.

Федоре Григоровичу, почнімо з того, яку місію виконує очолюване вами представництво в нашому краї? І за що, власне, йому дісталася така престижна нагорода?

— Нашою основною місією було й залишається сприяння розвиткові підприємництва, його кооперації на загальнонаціональному та міжнародному рівні, поширення на теренах області сучасних стандартів, норм та етики ведення бізнесу. А ще – лобіювання і захист інтересів підприємств — учасників як на регіональному, так і на загальнодержавному рівнях.

Що стосується другої половини вашого запитання, то такого визнання нашої роботи ми не досягли б без підтримки наших зусиль з боку облдержадміністрації, обласної ради, керівництва Національного комітету ICC Ukraine. Особливо ми це відчули минулого року під час проведення в області ініційованого нами міжрегіонального інвестиційного форуму «Пріоритетні напрямки забезпечення подальшої інтеграції України у європейську та світову економічну систему. Туризм, енергетика, транспорт – сучасний стан та нові інструменти стимулювання розвитку регіонів». Про резонанс, який отримав цей захід у бізнесових колах, свідчить хоча б той факт, що звіти й повідомлення про його проведення були вміщені у близько 30 регіональних та загальнонаціональних ЗМІ. Хочу наголосити на тому, що, окрім підтримки нашої ініціативи, Національний комітет ICC Ukraine торік звертався до уряду з цілою низкою ініціатив, за якими надійшли конкретні доручення Прем’єр-міністра України посадовим особам Кабміну та окремих міністерств. Зокрема, вони стосувалися необхідності реалізації в Україні міжнародних правил ведення бізнесу «Інкотермс-2010», модернізації системи держзакупівель на міжнародній основі, створення координаційної ради з питань підвищення конкурентоспроможності національної економіки та Агенції сприяння експорту в Україні. Безперечно, це позитивно впливало й на діяльність регіональних представництв. Ми намагалися активно співпрацювати з керівниками департаментів ICC Ukraine, насамперед у питаннях залучення підприємців області до участі у бізнес-форумах як в Україні, так і за її межами, налагодили також міцні контакти з комітетом базових галузей Торгово-промислової палати України.

Зокрема, у листопаді минулого року наш представник оприлюднив на його засіданні доповідь «Поглиблення економічних зв’язків прикордонних областей України з країнами ЄС у транспортній сфері», запропонували власний проект рішення з цього питання. Та найбільше успіх роботи представництва залежав від підприємств-учасників.

Цікаво, а що дає підприємцям членство в ICC Ukraine?

— Почну з іміджевої складової. Членство в ICC Ukraine — це перш за все підтвердження належності до найпрестижнішого клубу бізнес-еліти, а тому сприяє зміцненню довіри партнерів по бізнесу. З іншого боку, воно відкриває широкі можливості для розширення ділових зв’язків: через зустрічі з представниками потенційних клієнтів, участь у конференціях, форумах, інших заходах, які проводяться Національним комітетом та його регіональними представництвами. Багато значить і можливість отримати допомогу в підборі надійного партнера по бізнесу за кордоном, участь у цільових візитах  у складі бізнес-делегацій. Вважаю важливою й ту обставину, що через ICC Ukraine представник вітчизняного бізнесу отримує можливість перевірити надійність компанії-партнера за допомогою механізму Лондонського бюро протидії комерційним злочинам, яке працює при Міжнародній торговій палаті. Все це безперечно, сприяє активізації участі підприємців у роботі ICC Ukraine.

Кого з підприємців ви хотіли б виокремити?

— Назву лише деяких, активна участь яких у роботі регіонального представництва торік була відзначена нагородами ICC Ukraine. Серед них виконавчий директор регіонального відділення, заступник генерального директора ВАТ «Закарпатінтерпорт» Валентина Пароконна, директор ПП «Вітокс» Віталій Лукіта, заступник директора ТОВ «Виноградівський завод будматеріалів» Сергій Рішко, директори «ТОВ «Магістраль ЛТД» та ТОВ «Роси-1» Ярослав Наріжний та Андрій Попович були нагороджені почесною відзнакою ICC Ukraine «Золота скіфська пектораль», диплом «Бізнес-партнер» було вручено директору Закарпатської філії ВАТ «СТ Іллічівське» Євгену Сабініну та голові правління АТ «Комінвестбанк» Мирославу Гісему. Серед відзнак, якими нагороджувалися активісти нашого представництва минулого року, є і почесна грамота Кабміну, нагрудний знак Міністерства економіки України «За сумлінну працю» та ряд інших.

Знаю, що як голові регіонального представництва Національного комітету Міжнародної торгової палати торік вам вдалося відвідати ряд зарубіжних країн. Що дають вам такі поїздки?

— Насамперед це вигідно у комунікативному сенсі, тому що збагачує живою інформацією, сприяє налагодженню контактів з діловими людьми на особистісному рівні. Як на мене, то можливість все побачити на власні очі нічим не можна замінити. Найбільше запам’яталися поїздка у Китай і участь у бізнес-форумах у Гонконзі й Шанхаї. Незабутнє враження залишило й знайомство з китайськими нанотехнологіями, зокрема у сфері транспортного комплексу. Зрештою, певну родзинку, яка змушує цілком по-новому бачити окремі наші вітчизняні й регіональні проблеми, знаходив і в інших країнах. Зокрема, за активної допомоги Посольства України в Швейцарії й особистого сприяння посла України Ігоря Діра вдалося глибоко ознайомитись з діяльністю туристично-рекреаційного комплексу цієї країни. Як для депутата обласної ради, для мене цікавим був і досвід організації місцевого самоврядування на рівні кантонів.

Над чим працюватиме регіональне відділення ICC Ukraine у 2011 році?

— Оскільки регіональне відділення є структурним підрозділом Національного комітету МТП, то виходити будемо насамперед  з його перспективного плану з врахування регіональних особливостей. Він надзвичайно насичений. Зокрема, уже наприкінці січня у штаб-квартирі МТП у Парижі проходитиме позачергове засідання Світової ради МТП та голів національних комітетів. Упродовж першого кварталу пройдуть регіональні семінари з «Інкотермс-2010», засідання трейд-клубу. Міжнародний департамент ICC Ukraine у поточному році готується до участі у бізнес-форумах у Португалії, Тунісі, Казахстані, Узбекистані, Туркменістані, Венесуелі, Мексиці, Німеччині, США. Ряд заходів будуть проводитися у столиці України. Зокрема, у травні-червні проходитиме семінар з питань протидії фінансовим та комерційним злочинам, Департамент регіональної політики у березні проводитиме Асамблею ICC Ukraine, у лютому – V всеукраїнську конференцію товариства «Україна—Росія», у травні–липні – форум «Держава та бізнес. Їхня роль при переході до цифрової економіки». Передбачено й ряд інших заходів, в яких будуть брати участь і регіональні відділення. На рівні області, окрім поточних організаційних заходів, пов’язаних з розбудовою обласного представництва, основна увага буде звернена на підготовку до проведення міжрегіонального інвестиційного форуму, який, на наше переконання, з часом міг би набрати статусу міжнародного.

В обласній раді поточного скликання ви працюєте у комісії з транскордонного співробітництва і є заступником голови цієї комісії. Чи не стане це для вас простим дублюванням функцій регіонального представництва?

— Аж ніяк. Регіональне представництво й раніше активно співпрацювало з галузевими управліннями ОДА та профільними комісіями обласної ради. Сьогоднішня ситуація, переконаний, лише сприятиме активізації роботи. Особливо, якщо зважити на досвід, набутий керівництвом й окремими членами комісії в рамках Карпатського єврорегіону. Все це сприятиме ефективній координації зусиль всіх учасників ринку на регіональному рівні.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також