Закарпатські гравці американського футболу готуються до чемпіонату

11
0

Ужгородська команда з американського футболу «Лісоруби-УжНУ» у наступному році візьме участь у Чемпіонаті України, сподівається на участь ужгородців у юніорській збірній країни та її поїздку на Чемпіонат Європи, а також проведе перший в Ужгороді матч з регбі.

Про це під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі розповіли представники команди американського футболу «Лісоруби-УжНУ».

2012-й рік для закарпатських гравців американського футболу був досить активним, утім «Лісоруби» не зупинятимуться на досягнутому і розвиватимуться далі.

«Зараз закарпатський американський футбол перебуває на стадії переродження. Бо після чемпіонського року ми трохи відійшли в тінь: «ветеранів» не було кому замінити і ми зробили акцент на підготовці молодого покоління, займалися тренуванням молодих гравців. Цьогоріч зіграли свої перші матчі після дворічної перерви. І результат є непоганим: у турнірі у Львові ми показали, без перебільшення, дуже хорошу гру. Ми задоволені, це дає надію на те, надалі команда розвиватиметься і досягне своїх попередніх успіхів», - каже Президент Федерації американського футболу в Закарпатській області Юрій Нагорняк.

Наступний рік «Лісоруби» розпочнуть із гри, яка відбудеться 26 січня у спорткомплексі «Юність». Наразі закарпатські гравці американського футболу ще визначаються із суперником, однак кажуть, що це може бути і команда з-за кордону, наприклад, «Ніредьгаза Тайгерс». «Це буде зимовий варіант футболу – арена-футбол. Правила – як у американському футболі, але є певні обмеження у кількості гравців. Основне – яскравість гри», - кажуть «Лісоруби».

Зараз в Ужгороді американських футболістів 35. Наймолодшому з них – 12 років. 6 закарпатців грають за угорську команду «Ніредьгаза-Тайгерс». Завдяки у тому числі зусиллям закарпатців, ця угорська команда з другого дивізіону у 2011 році стала чемпіоном Угорщини, а на міжнародному турнірі з американського футболу виборола третє місце.

Закарпатська команда може стати сильним суперником для інших українських команд: «Зараз в Україні тільки два міста займаються американським футболом на серйознішому рівні. Це Київ (там дві команди), і Донецьк, де тренується команда-чемпіон України. Справи у нашій області можуть йти й краще, однак заважає розвиватися відсутність традицій американського футболу на Закарпатті», - вважає головний тренер команди «Лісоруби УжНУ» Дмитро Савріко.

Раніше у закарпатських американських футболістів не було ні поля, ні умов для занять. Зараз «Лісоруби» тренуються на базі гімназії м. Ужгород, а з настанням теплого сезону планують перейти на поле: «Сподіваємося, що зможемо привести до порядку спортивне поле біля університетського «Буревісника». За попередньою домовленістю з ректором УжНУ професором Федором Ващуком, будемо там проводити свої домашні матчі», - кажуть «Лісоруби».

Однією із найважливіших попередньо проанонсованих подій 2013 року стане Чемпіонат України з американського футболу, у якому ужгородська команда «Лісоруби-УжНУ» також візьме участь. Цьогоріч чемпіонат буде розподілений на дві ліги: вища – для команд, які вже досить давно тренуються (склад команд буде повноцінним – 11:11), і перша ліга – для команд, які тільки починають, тобто гравці змагатимуться 9:9. «Це робиться для того, щоб більша кількість команд мала змогу взяти участь у змаганнях. Бо для гри 11:11 у команди повинно бути близько 30 запасних гравців.  Ужгород візьме участь у Чемпіонаті України у першій лізі», - пояснив Юрій Нагорняк.

Щодо юніорської збірної України, то закарпатці сподіваються представити у ній 4-5 своїх гравців. 
Дмитро Савріко зазначив: «Американський футбол – це не так страшно. Є види спорту більш травматичні. Для справжнього чоловіка — це те, що треба. Можливість вивільнити свої емоції та забути про всі проблеми. Проводиться фізична підготовка гравців, однак дуже важливою є і стратегія гри, яка визначає її яскравість». 

«Американський футбол розвиває і фізично, і розумово. Тут важлива не тільки фізична форма, а й те, як ти думаєш. Має бути злагоджена гра, злагоджені дії команди. Перед грою ми вивчаємо велику кількість комбінацій, щоб у процесі чітко знати, що потрібно робити. У цьому весь секрет», - каже гравець команди «Лісоруби-УжНУ» Назар Басов і зауважує, що вже два роки займається американським футболом і, крім синяків, серйозних травм у нього не було. 

Навесні наступного року «Лісоруби» також планують провести перший в ужгороді матч з регбі. Обіцяють, що буде надзвичайно цікаво. 
«У Європі немає професійних команд з американського футболу. Відповідно, в Україні ситуація така ж: усі займаються як любителі. Тільки у Америці – на професійному рівні. На Закарпатті у американського футболу є перспектива. Ми будемо розвиватися. Тому запрошуємо до занять усіх, хто цікавиться цим видом спорту», - каже головний тренер «Лісорубів» Дмитро Савріко.
Американські футболісти висловили подяку за допомогу народному депутату Сергію Мошаку та депутату Закарпатської обласної ради Володимиру Чубірку.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також