Закарпатські митники з податківцями налагоджують співпрацю

5
0

У рамках взаємодії митних і податкових органів при здійсненні державного контролю за експортом окремих видів товарів суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності відбулася спільна робоча нарада керівництва Державної податкової служби у Закарпатській області та Чопської митниці під час якої обговорено пріоритети співпраці та обмін інформацією.

У своєму вступному слові заступник голови ДПС у Закарпатській області Віталій Кричко повідомив присутніх про підписану у травні місяці п.р. Угоду щодо інформаційного співробітництва між Державною митною службою України та Державною податковою службою України, яка передбачає створення єдиного інформаційного простору, забезпечення онлайн-режиму для обміну інформацією між двома відомствами, наповнення інформаційних ресурсів даними, необхідними для контролю за правильністю нарахування, повнотою та своєчасністю сплати податків. Зокрема, заступник головного податківця краю звернув увагу на те, що митниця відтепер щомісяця має надавати податковій службі інформацію про «сумнівних» нерезидентів, яка є в їх розпорядженні.

Заступник начальника Чопської митниці Анатолій Ципящукпроінформував учасників зустрічі, що наразі активно впроваджується електронне декларування товарів. Але, в той же час, поширенню електронного декларування перешкоджає неузгодженість Митного та Податкового кодексів. Мова йде про вимоги ст.200 Податкового кодексу України, що право на відшкодування податку на додану вартість при експорті суб’єкт ЗЕД матиме тільки на підставі оригіналів митних декларацій, які підтверджують вивезення товарів за межі митної території України. Тож Анатолій Іванович запропонував ініціювати податківцям необхідні звернення до центральної податкової адміністрації для внесення необхідних змін до Податкового кодексу України, аби узгодити його з вимогами вітчизняного митного законодавства.

Також заступник керівника митниці звернув увагу на необхідності активізації взаємодії відповідно до Порядку взаємодії митних і податкових органів при здійсненні державного контролю за експортом окремих видів товарів суб’єктами ЗЕД. Зокрема, проводити спільний контроль лісопродукції, яка експортується суб’єктами зовнішньоекономічної діяльності - за відповідністю експортованих лісоматеріалів з наданими сертифікатами походження.

Заступник начальника управління податкової міліції ДПС у Закарпатській області Роман Пишка наголосив на проведенні спільних заходів із забезпечення дієвого контролю за зовнішньоекономічними операціями. У першу чергу, що стосується ризикової категорії, повноти нарахування і сплати податків від операцій з імпортованими товарами, випущеними у вільний обіг, виявляння злочинних груп, які займаються імпортом товарів із офшорних зон. Відтак, майор податкової міліції звернув увагу на необхідності направлення митними органами запитів до колег іноземних держав для отримання інформації про нерезидентів, походження товарів, які імпортуються тощо. Також йшлося про доцільність створення спільної робочої групи для постійного моніторингу критеріїв ризику та участі співробітників податкової міліції у зоні митного контролю та при процедурі митного огляду.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також