Закарпатські русини протестують проти спроб тиску на них з боку СБУ

17
3

повідомила прес-служба Сойму Підкарпатських русинів

25 червня прес-служба Сойму Підкарпатських русинів заявила протест `проти спроб співробітників СБУ тиску на лідерів русинського руху`. Про це йдеться у поширеній прес-службою Сойму заяві.

Тиск полягає в тому, що СБУ заставляє лідерів русинства давати пояснення у відповідь на `наклепи антирусинів`. В прес-службі обласного управління СБУ будь-які коментарі з цього приводу наразі давати відмовились

У заяві йдеться, що русини Підкарпатської Русі-Закарпаття не сприймають мови ультиматумів ані від націоналістів, ані від силових структур і не мають наміру давати жодних пояснень на `наклепи сумнівних осіб`.

Довiдка ZAXID.NET

21 червня в райцентрі Свалява Закарпатської області відбулося засідання організації русинів `Сойм Підкарпатської Русі`, котру очолює настоятель храму УПЦ МП Димитрій Сидор. На засіданні, зокрема, було ухвалено рішення `затвердити атрибути державності Підкарпатської Русі-Закарпаття`, проголосити поновлення `Конституції Автономії Підкарпатської Русі` та інше.

Раніше Служба безпеки України винесла попередження голові Сойму підкарпатських русинів Димитрію Сидору з вимогою припинити заклики до сепаратизму. У відповідь отець Сидор підготував позов до суду, оскільки вважає дії СБУ порушенням його свободи слова.

Засудила заяви лідера `Сойму Підкарпатських русинів` і Закарпатська обласна рада, про що йдеться у відповідній заяві від 25 березня 2008 року.

22 лютого 2008 року під час прес-конференції в Москві Димитрій Сидор виголосив промову з вимогою надати Закарпаттю статус самоврядної одиниці.

7 березня 2007 року Закарпатська обласна рада визнала національність `русин`. Згідно з даними перепису 2001 року, русинами в області себе назвали 10 090 осіб.

Коментарі

Ю
Юрко

Да здравствуют Русины!Русины всех стран объединяйтесь!

И
Иван

этот народ всегда жил и живет здесь!

І
Ігор

Кожний народ нає право на визнання, в т.ч. русинський. Але поновлення Коституції Підкарпатської Руси і т.д. є порушенням конституції України. Декоративні попередження СБУ в цій ситуації антидержавницької діяльності просто смішні. Ігор Баран, депута Ужг. міськради.

Читайте також