Закарпатські сейсмологи заспокоюють: поштовхи в Румунії очікувані, й не будуть катастрофічними для нас

13
0

Нічні поштовхи в румунських Карпатах - стали причиною неабиякого занепокоєння закарпатців, особливо жителів прикордонних з Румунією районів Рахівщини та Тячівщини. Тому, редакція Мукачево.net, вирішила поспілкуватись з керівником сейсмічної станції "Ужгород" Світланою Плішко.

Кваліфікований сейсмолог, завідувач сейсмічної станції "Ужгород" Світлана Плішко, прокоментувала ситуацію навколо нічних поштовхів на території Румунії, які було відчутно навіть на Рахівщині та Тячівщині.

Сейсмолог нагадала, що територія Карпат - це зона сейсмічної активності, де землетруси - явище типове. Хоча, на її думку, румунські колеги не можуть передбачити землетрус за декілька днів перед ним, та ще й пророкувати катастрофічні наслідки для території південно-східної Європи. Але, тим самим, віддає належне компетентності румунських колег.

Детальніше про ситуацію, в прямій мові Світлани Плішко:

"Все почалося з того, що 7 вересня, в засобах масової інформаці, з'явилось повідомлення від сейсмологів про очікування землетрусу в районі зони Вранча, на півночі Румунії. За шкалою Ріхтера - до 8 балів, що вважається катастрофічним показником. В повідомленні йшлося й про те, що цей землетрус буде мати вплив на сусідню Молдавію та територію південно-західної України, включаючи Закарпаття.

Наступного дян, ввечері 8 вересня, відбуваються два поштовхи біля Кишинева: один - 4.3 бала, інший - 4.7 бала за шкалою Ріхтера. Річ в тому, що ці два поштовхи не були у Вранчі, так як ця сейсмічна зона - глибокофокусна, тобто поштовхи там проходять на глибині від 180 км. А землетрус біля Кишинева був занадто поверховим - від 2 до 4 км. Так як вони були поверхневими, то мали невелику епіцентральну площу впливу, тому й Закарпаття відчуло лише незначні короткі коливання.

Відносно слухів, що у районі зони Вранча повинен відбутись катастрофічний 8-бальний землетрус, то можу заспокоїти, за такий короткий період часу неможливо передбачити таку подію, навіть передовим спеціалістам Японії та США. Але я ні на хвилину не піддаю сумніву компетентність румунських колег.

З точки зору спеціаліста, можу сказати, що у зоні Вранча дуже важко передбачити землетруси, так як цей процес починається на глибині від 180 км., і сейсмологи не мають потрібного передового обладнання для збору таких даних.

Закарпатцям я хочу нагадати, що ми живемо у достатньо активній сейсмічній зоні, тому повністю виключати можливість землетрусу чи навіть незначних поштовхів, було б не компетентно з мого боку".  

    

Епіцентр можливого землетрусу - Зона Вранча, Румунія 

Фотосхема: govorit.donetsk.ua

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також