Закарпатські угорські бойскаути впорядкували військові цвинтарі Галичини

29
0

З нагоди 100–річчя початку Першої світової війни Спілка закарпатських угорських бойскаутів відшукала та прибрала військові цвинтарі поблизу Львова.

У доброчинній програмі, яка проходила 10-12 жовтня, взяли участь 35 бойскаутів з Мукачева, Дідова, Великої Бийгані, Чопа, Есені та Виноградова, - повідомляє видання "Карпатойо".

Бойскаути відшукали три військових цвинтарі, де похвані угорські солдати Першої світової війни. У пошукових роботах допомогли Янош Лукач та Ондор Біров з Будапешта та виходець з міста Мукачево Андраш Штремпель.

Спочатку відвідали кладовище у с. Глинськ, яке знаходиться за 30 км. від м. Львів. Тут спочивають 77 німецьких, 57 російських та 27 австро-угорських солдатів, яких поховали 15-го липня 1915 року. Занедбаний цвинтар доброчинці прибрали, покосили та пропололи траву та поклали вінки на обеліски. Далі вирушили до цвинтарів у с. Руда-Крехівська та с. Туринка.

Останній день подорожі мандрівники розпочали з богослужіння у львівській римо-католицькій церкві, де служба велася польською мовою. Потім відвідали військовий цвинтар «Орлят», відновлене у 2005 році. Тут знаходиться 3000 могил польських солдатів (500 з них належать юнакам, молодшим 17-ти років). Військові полягли під час облоги м. Львів Червоною Армією та українською армією ЗУНР (1918-1921 рр.). Поруч розташований цвинтар українських січових стрільців, що воювали тоді з поляками. Після покладання вінків на могилу невідомого солдата молодь вирушила додому.

Спілка закарпатських угорських бойскаутів вже третій рік поспіль організовує тематичні подорожі. З нагоди річниці початку Першої світової війни молодь також відвідала цього року військові кладовища Румунії. Подорож до Галичини відбувалася за підтримки фонду ім. Габора Бетлена.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також