Закарпатські угорці у стінах Європарламенту розповіли про проблеми мовного питання в Україні (ФОТО)

14
26

На початку березня у стінах Європейського парламенту відбулася конференція "Мовні проблеми в європейських системах освіти", в якій взяли участь й представники Закарпаття.

А саме депутат Європарламенту Андреа Бочкор, голова KMKSZ, народний депутат України Василь Брензович та ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдика Орос.

Захід відкрив Тібор Наврачич, Європейский комисар з питань освіти, культури, молоді і спорту (у минулому - міністр закордонних справ Угорщини). У своєму вступному слові він зазначив, що «культура і мова, навчання на рідній мові є основними засобами для виживання і процвітання меншин на своїй батьківщині».

Своїми думками щодо мовних проблем також поділилися представники угорської меншини у Трансильванії (Румунія), Воєводині (Сербія), Словаччині.

Закарпатські представники розповіли про ситуацію в Україні, в зв'язку з можливими змінами в законодавстві щодо мовного питання.

За словами Андреї Бочкор, присутні експерти погодились з тим, що проект поправок до Законів про державну мову і освіту - це "великий крок назад", що суперечить Конституції України, а також міжнародним і двостороннім договорам, що були підписані Україною.

— Присутні дійшли висновку, що якщо Україна прагне до європейської інтеграції, то їй не слід розпалювати  такий внутрішній конфлікт, на додачу до військових дій в країні, — зазначила Бочкор. — Остаточні висновки учасників конференції було направлено до різних посольств, міжнародних організацій та інституцій ЄС. Думаю, що через кілька тижнів будуть отримані конкретні відповіді і стане відомою відповідна реакція. Проте, основна мета конференції була досягнута: в значній мірі вона посприяла підвищенню обізнаності про цю проблему.

Андреа Бочкор каже, що мовному питанню в Україні вона приділяє багато уваги і під час своїх виступів та у приватних бесідах в стінах Європарламенту. На її думку ситуація навколо мови та політичні амбіції може лише ускладнити внутрішньополітичну ситуацію в країні, яка переживає нелегкі часи.

Коментарі

P
ProRock

до Іван Пальо а назви мені одну єдину країну(окрім України) яна надасть громадянтво без знання мови???!!!

П
Петро

До речі ту мовну хартію продавив у свій час Медведчук. Думаю нікому не треба пояснювати хто такий Медведчук і його роль у русифікації України та війні з Росією.

П
Петро

Ось так потрібно захищати свою мову і єдність країни. А не ратифікувати всякий непотреб щоб потім країну роздирали в усі боки то мадяри, то цигани, то румуни, то москалі.

П
Петро

Треба робити як французи роблять. Не ратифікували ту дебільну хартію мов і не будуть. Більше того прийняли закони які захищають французьку мову. http://gazeta.dt.ua/POLITICS/movne_zakonodavstvo_i_movni_vidnosini_u_frantsiyi_poglyad_kriz_viki-2.html Ось витяг зі статті Франція належить до тих європейських країн, які підписали Європейську хартію регіональних або міноритарних мов, але не ратифікували її. Своїм рішенням від 15 червня 1999 року Конституційна рада Франції, покликаючись на те, що хартія наділяє особливими правами окремі "групи мовців усередині "територій", де ці мови використовуються, і тим самим "зазіхає на конституційні принципи неподільності Республіки, рівності перед законом і єдності французького народу", заборонила ратифікувати Хартію. Крім того, Конституційна рада вирішила, що положення цього документа суперечать першому абзацу статті 2 Конституції Франції, оскільки можуть призвести до визнання права використовувати іншу мову, ніж французька

1
11223344

Мені особисто не подобається що столичні блогери/репортери після відпочинку на закарпатті пишуть статті типу "на закарпатті мало хто розмовляє державною мовою" з висновками "мовний закон необхідно прийняти" - норм? а нічого, що пів області відбудували іноземці а київ навіть пальцем не поворухнув? Що навіть пам'ятник Шевченка у Берегові угорці нам поклали,бо наші гроші закінчились вже на фундаменті? до Івана Пальо - а в чому власне лицемірство? Ти б роздавав укр паспорта незнаю, сирійцям, непальцям, індусам які не знають мови та жодного відношення до держави не мають? до Мадяра - а нічого,що Угорщина побудувала інститут, гуртожиток, платить зарплату викладачам, навіть оплатила навчання пересічним закарпатцям угорської/української/російської мови? наша держава навіть студентськими квитками не забезпечила їх. ось і питання - а нашо їм мова держави яка на них забила?

Д
думающий

ой ой шось з головою у вас не те. Коли Окраїна підпісала міжнародні додоворі з ЄС, то вона гарантувала повне право нац. меншин (татарам, мадярам, полякам, росіянам і.т.д.), право на навчання рідною мовою, право на культурні заходи, на 2-х мовні назва міст, селищ (не англійською, а на мовах нац. меншин, як це прийнято в європі) там де нац. меншина становить хоча б 10% і інші привілеї. Окраїна порушує всі взяті на себе обязанності, але як тільки краник з поточними грошима ЄС через МВФ перекриє, а пенсії і зарплати будуть "спізнюватися" на 5-6 місяців, і почнеться наступний майдан (а рада підтримки не отримає від сусідів та від EС ) і зв'язку з цим рівень життя знизиться ще ниже, до Афганістану або до Сомалі, може тоді і Окраїна осмислить свою поведінку до нац.меншин.

Д
думающий

ой ой шось з головою у вас не те. Коли Окраїна підпісала міжнародні додоворі з ЄС, то вона гарантувала повне право нац. меншин (татарам, мадярам, полякам, росіянам і.т.д.), право на навчання рідною мовою, право на культурні заходи, на 2-х мовні назва міст, селищ (не англійською, а на мовах нац. меншин, як це прийнято в європі) там де нац. меншина становить хоча б 10% і інші привілеї. Окраїна порушує всі взяті на себе обязанності, але як тільки краник з поточними грошима ЄС через МВФ перекриє, а пенсії і зарплати будуть "спізнюватися" на 5-6 місяців, і почнеться наступний майдан (а рада підтримки не отримає від сусідів та від EС ) і зв'язку з цим рівень життя знизиться ще ниже, до Афганістану або до Сомалі, може тоді і Окраїна осмислить свою поведінку до нац.меншин.

В
Вася

То леш мені ся видить ош цей сайт занадто багато уваги приділяє мадярщині

З
Закарпатець

Скоро Українці на Закарпатті будуть меншинами. Каждому цигану подавай школи та ще й лічного переводчика.

ПП
Пірош Пішта

То вже такой боло, коли поляки начинали чинити Пацифікацію на Галіції, потом то кончило ся для них гентешизаційов .Но мадяри тоже неплохі гентеші, также окраїна може приміряти мадярські граблі на собі, кідь юй мало крема ай новоросеи.

П
Прохожий

В Україні менше красти треба керовнікам і тоді нетреба буде кредити МВФ а буде народ ліпше жити і Європейські країни будуть краще серйозніше відноситися до України

З
Закарпаття

Так, щось угорці нагліють останнім часом. навіть ДУЖЕ. Хочуть, майже, аби їх так "любили" і так "добре" до них ставилися, як до росіян. Дорогі закарпатські угорці, ви знаєте, що не булт інемає ніяких проблем між угорцями і українцями та іншими національностями на Закарпатті. Але, якщо до вас погіршиться ставлення, "подякуйте" Брензовичу і тим всім, які використовують усіх вас у їхніх грязних політичних іграх. Повірте, про простих людей ті діячі не думають, лиш про себе в першу чергу.

ДВ
До всіх

Хлопці заспокойтеся. Сосідньі країни мають бабло, і вони керують. А україна так танцуєть як вони співають. І це так буде у ближайших 30-50 років, докіть кредит МВФ не вернемо. А точно, скоро безвіз, а потім всіх беженців що у германіі накачають до нас. Файно буде. Танці лем починаються

О
Оля

Щось угорці нагліють останнім часом. Брензовичем і тими двома мало б СБУ поцікавитися.

П
Правда

Навчися писати болване та може із тебе ще щось і буде а уд горонди візьмеш лиш позитив

М
Мадяр

А Ілдико дуже хитра. Лиш би побільше бабла нарубати на студентах. Де такеєвидано, шоб інститут в Україні вчив дітей лише по мадярськи? Ану чи би на мадярах дозволили університет лише з українською мовою навчання?

Р
Рома

Брензович хай Порошенку каже, він же у БПП

ПІ
Порядок і повага

До чого тут горонда? Біля неї побачиш цивілізацію і світло Божоє

Р
Руснак

До Тарасика! Тать ты правый! За тося і меригову на Україну із її чортами.Не былибы злодіями, а дали бы льодям нормально жыти, то ниякий мадяр, ниякий румун ци словак...пысок бы не открыв.А руснаку признати народом і мали бы на западі державы май ліпшых патріоту!

У
Ужгородець

Що сепаратист брензович що орос ілдика хай менше говорять і не вчать Україну що їй робити, а то опиняться на тій стороні, та будуть звідти філософствувати. Хто бачив щоб всяке сміття вчило Україну , досить.

ІП
Іван Пальо

Лицемірна угорська влада за незнання мови позбавляє громадянства. Чи є ще в світі така практика?? Вони нас учити будуть? Всіх трьох і Бочкор і Брензовича і Орос притягнути до відповідальності як іноземних агентів.

ІП
Іван Пальо

Шановні, а де мій коментар?

Т
Тарасик

До Руснака....У кого гроші той і заказує музику....

Р
руснакові

а українськой іго не вказує тобі як говорити?Щі й заплатиш за тото, же тя заставлять на салов'їнуй балакати

Р
Руснак

Ні фіга субі! Іго мадярськоє боде вказувати руснакам,як їм говорити,які законы принимати? На хер за Урал!!!

А
Анти_горонда

Поки село горонда буде у склади украини. То нияких эвросоюз не светить!!!

Читайте також