Закарпатські угорці залишилися без телебачення на рідній мові

8
3

З початку листопада 2013 року всі угорські телеканали транслюються лише у цифровому режимі. Отже, угорськомовна громада Закарпаття залишилася без звичних телеканалів.

Про це повідомляє угорське телекомунікаційне товариство Antenna Hungaria. У зв'язку з повним переходом на цифрове мовлення наприкінці жовтня аналогове наземне телебачення в Угорщині було повністю відключено.

А замість цього запроваджено цифрове телевізійне мовлення - MinDig TV. Передачі, які транслюються за допомогою цифрового сигналу, на відміну від аналогового, приймаються практично на всій території Угорщини та частково за її межами. Цифрова технологія забезпечує кращу якість зображення і звуку, безкоштовний доступ до семи каналів телебачення, або платний - до 31 телевізійних каналів цифрового формату DVB-T MPEG-4 .

Це значить, що закарпатці на додаток до M1, RTL Klub і TV2 матимуть безкоштовний доступ до каналів M2, Duna TV, Duna World і Euronews. 

На жаль, це не стосується тих, хто користується звичайною антеною. Для прийому каналів цифрового ТБ потрібен або телевізор, що підтримує цифрове мовлення - MinDig TV (Sony, Panasonic and Samsung) або спеціальний пристрій "set-top-box". Останній коштує в Угорщині близько 10.000 форинтів (380 гривень), а телевізори з потрібною функцією - від 100.000 форинтів (3800 гривень).

Також за неофіційною інформацією, угорський фонд Габора Бетлена планує у вигляді гуманітарної допомоги сприяти у придбанні технічного обладнання для прийому угорського ТБ для закарпатців. Як відомо, зазначений фонд працює на Закарпатті з організацією КМКС. Отже, скоріш за все прилад надаватимуть лише членам угорської культурної організації. Але коли саме це буде поки що невідомо. 

Мукачево.net

Коментарі

Y
Y.A.

Я представляю коли з 2014 року почнуть вимикати український аналог - які підуть заголовки)

I
Istvan

Не залишилися без звичних каналів, навіть відтепер можна "ловити" на 4 більше. А ціна угорьких "set-top-box"-ів не 10 тис. фт-, а від 7500 = 200-250 грн.

У
Ужгород

І до чого тут такий крикливий заголовок? Зробили з мухи слона.

Читайте також