Закарпатським абітурієнтам більше не потрібні підписи батьків при вступі до вишів

13
0

Однією з особливостей цьогорічної вступної кампанії є письмове надання згоди на обробку персональних даних вступників в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. Таке нововведення зумовлене дією Закону України “Про захист персональних даних”.

 

Через це абітурієнтам під час подання документів та заяви для участі у конкурсному відборі потрібно було засвідчувати згоду на обробку їх даних підписом. Однак ця норма стала перешкодою для неповнолітніх абітурієнтів - тобто, тим, кому не виповнилося 18 років. А такими, як відомо, є переважна більшість вступників..
 
Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України листами від 19.04.2012 № 1/9-302 «Щодо згоди на обробку персональних даних» зобов’язало ВНЗ отримувати згоду на обробку персональних даних від батьків чи піклувальників замість неповнолітніх абітурієнтів. Це створило ситуацію, коли приймальні комісії змушені були відмовити абітурієнтам у прийомі їх документів.
 
Останнім, в свою чергу, доводилось приїздити до вишу ще раз - для повторного подання документів. Особливо страждали мешканці віддалених районів, таких як Рахівський чи Хустський. Адже, аби дістатись до Ужгорода, їм треба було повторно провести 5 годин і більше в дорозі. Частими були випадки, коли батьки абітурієнта не могли особисто прибути до приймальної комісії, оскільки знаходились закордоном. 
 
Водночас в Умовах прийому, затверджених Міністерством, жодної згадки про вік немає, більше того, у пункті 6.14 зазначено, що згода на обробку персональних даних в ЄДЕБПО підтверджується особистим підписом абітурієнта.
 
Інформація про обмеження у віці відсутня також і у відповідному законі – «Про захист персональних даних». Окрім цього, Цивільний кодекс, наприклад, визначає право для фізичної особи у віці від чотирнадцяти до вісімнадцяти років самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами; бути учасником (засновником) юридичних осіб; самостійно укладати договір банківського вкладу (рахунку) та розпоряджатися вкладом тощо.
 
З огляду на це, Громадянська мережа ОПОРА звернулась з відповідним листом до профільного Міністерства з проханням урегулювати  ситуацію на користь абітурієнтів, а також спростити роботу приймальним комісіям ВНЗ - зняти необгрунтовану вимогу, оскільки вона перешкоджає вільному вступу до ВНЗ неповнолітніх.
 
Учора, 5 липня 2012 року, Міносвіти, погодившись із зауваженнями ОПОРИ, створило лист-роз'яснення для ВНЗ, в якому повідомляє - ПІДПИСИ ВІД БАТЬКІВ НЕПОВНОЛІТНІХ ТЕПЕР НЕ ПОТРІБНІ.
 
Тож навчальні заклади від сьогодні не мають права вимагати від батьків (піклувальників) абітурієнтів відповідних письмових погоджень на обробку персональних даних неповнолітніх абітурієнтів. Останні можуть давати згоду на таку обробку особисто. 
 
Відтак вступники від сьогодні - 6 липня, - отримали змогу вільно подавати документи до ВНЗ.
 
Додаткова інформація: Володимир Феськов, 066 317 36 13.
 
 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також