Закарпатським громадським діячам вручено державні нагороди Угорщини

13
0

20 серпня угорський народ святкує день засновника Угорської держави Святого Іштвана. Напередодні свята у генеральному консульстві Угорщини в м. Ужгород відбулася зустріч з державним секретарем з питань національної політики Угорщини Арпадом Яношем Потапі.

Держсекретар запевнив присутніх, що уряд Угорщини продовжує допомагати Закарпаттю, в тому числі угорській та іншим громадам. Угорський політик у своєму виступі висловив співчуття сім'ям загиблих на сході України.

З нагоди Дня Святого Іштвана від імені президента Угорщини Яноша Адера в Ужгороді було також вручено державні нагороди громадським діячам Закарпаття.

Угорський Срібний Хрест "За заслуги" вручено заступнику директора Закарпатського угорського інституту Іштвану Черничко за його роботу у дослідженні мовних питань, міському голові міста Мукачево Золтану Ленд'єлу за підтримку у  збереженні пам'ятників архітектури, зокрема замку "Паланок" та освітніх закладів, де навчаються угорці.  Таку ж нагороду вручено директору школи у с. Чонгор (Чомонин) Шандору Надю. 

Угорський Золотий Хрест "За заслуги" вручено Єві Віднянській за багаторічну педагогічну діяльність та розвиток угорської освіти на Закарпатті, Ласлу Вірагу - одному із засновників КМКС та Отто Шпенику, директору Інституту електронної фізики, академіку НАН України.

Арпад Потапі розповів, що також відвідав Закарпаття з метою підтримки угорської громади Закарпаття, аби розглянути ситуацію, що склалася у зв'язку з подіями в Україні. Він запевнив, що увага всієї Угорщини та угорського уряду постійно прикута до закарпатських угорців, до подій на Закарпатті та Україні. Політик сказав, що Угорщина зацікавлена ??в тому, аби конфлікт на сході України був якнайскоріше  врегульований мирним шляхом.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також