Закарпатський "антимайданівець" Гайдош звинувачує "Свободу" у екстремізмі

7
24

Народний депутат із Закарпаття Іштван Гайдош, який нещодавно покинув фракцію Партії Регіонів, звинувачує представників ВО "Свобода" у екстремізмі та відвертій брехні.

У заяві, яку розповсюдив сьогодні лідер Демпартії угорців України (ДПУУ-УМДС), йдеться про те, представникам ВО «Свобода» "недостатньо кримської кризи" — вони нібито "оголосили угорців ворогами українського народу". Саме таким чином нардеп відреагував на заяву Закарпатської організації ВО "Свобода" на ім'я Генпрокурора України п. Махницького щодо заборони партії УМДС, як антиукраїнської.   

Іштван Гайдош вважає, що на таку заяву "Свободи" неоднозначно відреагує як Угорщина, так і Європа. Він вважає, що згадувана заява - це "ганебна провокація", "побудована на відвертій брехні" і є спробою тиску на нього, як члена спеціальної комісії ВР, котра займається розробкою нового закону про мови.

"Користуючись нагодою, ще раз наголошую: на київських мітингах жодного разу не виступав від імені всіх угорців нашої держави, виступав як представник нашої фракції, як політик. А взяв участь у цих заходах у зв’язку з позитивним ставленням до національних меншин — і то до певної межі…", - зазначив Гайдош.

Він у свою чергу не бачить жодної своєї провини в постійній участі так званого "Антимайдану" в Маріїнському парку, де зі сцени постійно звучали антиукраїнські заклики. Щодо своєї участі в якості спостерігача та координатора розгону мітингувальників Євромайдану разом з «Беркутом» Іштван Гайдош не згадує.     

Він нагадує, що "в нас була угода про співпрацю з попереднім президентом, котра поступово реалізовувалась". І нагадує про свободу слова, свободу висловлення своєї думки, що є важливим елементом демократії. А також погрожує у разі потреби звернутися до "суду та Європейських інституцій", аби захистити свою честь і гідність.

Президія та правління ДПУУ також оприлюднили заяву, які вважають діяльність ВО "Свобода" антидемократичною, що спрямована на розпалювання ворожнечі.

У заяві згадують про публікації у пресі та публічні висловлювання. Зокрема, і про представника "Свободи" з Берегова Федіра Савчура, який подав до суду на газету «Карпаті Ігоз Со», яка у своїх публікаціях засудила смолоскипну ходу у м. Берегово. Зокрема, за словами Ф.Савчура в одній з публікацій видання вказувалося і про те, що "українці ніколи не мешкали у Берегові".

Отже, на думку ДПУУ, "метою «свободівців» є перешкоджання діяльності основних інституцій угорців України, залякування всієї громади, зокрема, тих, хто відкрито виступає за дотримання прав національних меншин, за угорців нашої держави".

Варто зазначити, що опоненти Іштвана Гайдоша - Товариство угорської культури Закарпаття (KMKSZ) також не підтримало звернення ВО "Свобода" про заборону діяльності Демпартії угорців України.  На думку товариства, «проблеми із керівником партії потрібно вирішувати в середині коаліції, а не шляхом заборони діяльності всієї партії, бо це ставить під питання основоположні принципи демократії».

Однак в закарпатській організації угорців KMKSZ  ще 19 лютого цього року засудили позицію Іштвана Гайдоша, який продовжив виступати на київському Антимайдані на підтримку Віктора Януковича від імені всіх угорців Закарпаття. В КМКС вважали, що такі заяви є аморальними і абсолютно не відповідають дійсності.

Мукачево.net

Коментарі

H
HR

Гайдош _ РОЗКОЛЬНИК і ПРОВОКАТОР!!!СБУ - ви спите,чи продалися???!!! Робіть щось!!! Скільки він ще буде робити розбрат? Угорців ніхто не кривдить!

З
Закарпатец

Что с москалями справились? Теперь за мадьяр взялись? Ну-ну,в Европу собрались? Там так мало своих уродов, вот они обрадуются. Особенно Венгрия

RV
Rusyn Val

Нє,фатьовы і дівкы - з таков енергійов як Сволота,ще нико на розкол України не робив.Нацюкам,як видиме - чим гурше, тым ліпше!Моло вам што Крым зтратились-те?

ДВ
До всіх

Прочитавши висловлювання,по тілу мурашки пройшлися.Один другого ображає,а за що? За дурну політику? Коли вже наберемося культури та поваги один до одного? Нам не в Європу треба мріяти,а у джунглі до мавп.

М
Марианна

Гайдош, правильно считает! а ты Вел.Бичкив урод и не доучка!!!Ты собрался в Европу??( в ж..пу тебе а не в Европу)с такими рассуждениями!!!

Й
Йоббик

Проститутка ти, Гайдошу. Тобі тікати мусай з Берегсасу, люди ти в очі плювати будуть, покідьок.

К
Коли?

Нащо туды йти, кіть даст Бог та маскалі сюды прийдут. Вернут нам наше настояще названіє Подкарпатська Русь. Мині май буш нитреба, главне абы уже нибыло окраїны.

ОБ
Олег, Берегово

Золтану - якраз що коменти є. От, наприклад: "В інформації про діяльність Правого сектора на Закарпатті з'явилося фото, яке показує новий підпал угорського монументу, встановленого на Верецькому перевалі з нагоди відзначення 1100-річниці переходу угорських племен через Карпати. Як показала мінімальна перевірка, IP, з якої було розміщено цей коментар, зареєстровано в Ростові-на-Дону Російської Федерації. Тобто, на території, на якій, власне, в основному і зосереджено "інтелектуальні" і військові ресурси, спрямовані зараз проти України. Тобто, задане в цьому коментарі питання "Хто підпалив Верецький пам'ятник?" є риторичним. Бо підпалювали вочевидь ті, хто хоче зіткнути у ворожнечі закарпатських українців та угорців. http://zakarpattya.net.ua/News/121087-FOTOFAKT.-Rosiia-vzhe-namahaietsia-rozpalyty-na-Zakarpatti-mizhnatsionalnu-vorozhnechu До речі, вважаю, що в нинішніх умовах час згортати анонімне коментування - а дозволити лише зареєстрованим чи з Фейсбуку, як в УП хоча б

ВБ
Вел. Бичків

Вдівай фуфайку з лаптями, бери брагу-балалайку - будемо тя слати великоросам у тамбов

К
Коли?

Пак та коли ся розвалит іся кончена страна окраїнська? Ужем ся нигоден дочекати. Кобы нас іще великороссы узяли ід собі та было бы вобще заєбісь.

01
000 13 РР

Гайдош много наколотив за свою політичну карєру.але це не факт того що він угорець.між украінцями теж много сміття яке тільки портить суспільство та політику.Закарпаття відносилося і до чехів, і до венгрів, а після ІІ світовоі війни "відкусили" від угорщини в пользу СССР.так як Придністровя від Румунів.Берегівщина угорська земля.до 1970 р.угорське населення становило около 80%.Мадяри не виноваті що опинились історично в Украіні, де кожна націонална меншина шанують своі національні памятки.треба знати історію і щось знати про свій рідний край, а не тільки популістичні гасла викрикувати!

Z
Zoltan

Опять поджегли памятник на верецком перевале... Но коммент...

Б
БАМчик

з Ковача партія Гайдоша постійно робила дурня . Він напевно таки є дурень...

1
111

2Вел.Бичків Повністю вас підтримую.

1
123

До вел.бичків,то не мадяри є на українській землі, а українці на закарпатській,

J
Jack

Представляти інтереси національних меншин в преставницьких та інших державних органах- нормальна і здорова європейська практика, ми ж хочемо вступити до ЄС. В межах Конституції і законів все тільки вітається.

ВБ
Вел. Бичків

Мадяри є на Українській землі, в Українській державі, де першочерговими є УКРАЇНСЬКІ ІНТЕРЕСИ, і ми будемо боротися з будь-якими антиукраїнськими проявами, чи мадярськими чи кацапськими. Крапка. Хтось уявляє проукраїнську партію в парламенті Росії чи Угорщини, так як ці меншини вільно представлені в парламенті України????

П
парадичка

жодний з КМКС не був на антимайдані. чому вони не захищали там права угорців Закарпаття?

01
000 13 РР

Чергами стоіте плачете у мадярського консульства за візою.саме меньше відказу дає угорське консульство билоті іхати у європу щоб побзирати тамки що є.у люди вийти у цивілізацію.а мадяри вам все не добрі.

Д1
До 111

По такій логіці треба цілий світ передепортувати

П
парадичка

здається, що в ростові-на-дону не вистачає ще одного персонажа...

1
111

000 13 РР депортувати треба тих, хто не у своїй країні. Мадяр.

Д1
До 111

Тобі друже і депортація не допоможе

01
000 13 РР

Слухай ти мурло.може тебе депортувати пора мурло.

Читайте також