Закарпатський бугай: На Мукачівщині діє підприємство, яке продовжує популяцію Карпатської Бурої (ВІДЕО)

22
3

Більше півстоліття тут під низькими температурами зберігають біоматеріали бугаїв. На сьогодні найстаріші взірці десь 50-річного віку.

Як стверджують вчені, біологічні матеріал при низьких температурах можуть зберігатися нескінченного довго. Тут є Фіцко, Лорд, Еподром, Мудрий, Пішта та багато інших - що правда в замороженому виді. Це одна з ланок сільського господарства - тваринництво.

Найефективнішим способом відновлювати поголів'я худоби є штучне запліднення! А тривале зберігання сперміїв у рідкому азоті ще збільшує його ефективність.

Перед заморожуванням сперму розріджують спеціальним розчином - дистильованої води, гліцериу, лактози, сануючих засобів, який складаються з різних антибіотиків та як не дивно свіжий яєчний курячий жовток.

Биків на племенній станції не утримують з 1996 року, але їх справа, тобто насіння, живе. Нині це єдине місце в Україні, де зберігається біоматеріал чистої племінної породи корів Карпатська бура!

"Для штучного запліднення не потрібно шукати десь бика бугая по сусідам, або в сусіднє село везти на запліднення. Приходить майстер відповідний, він бере тут матеріал, іде до власника корови і штучно запліднює", - каже екскурсовод Максим Адаменко.

Додає, бактерицидні лампи перед тим кілька годин обробляли приміщення де і брали матеріал, крім того воно зволожувалось, щоб тут не було пилу. Відповідно вже оброблені бики заходили сюди.

За радянських часів тут утримувалось в коровнику близько 100 бугаїв. Годували їх кормами з високим вмістом білків - це все для того щоби була якісна сперма. У 70-их роках цієї породи, що була виведена, Карпатська Бура, налічувалося біля 290 000 голів. Зараз в Закарпатті разів в 5 як мінімум менше.

"Ця екскурсія відноситься до циклу пізнавальних екскурсій або інтелектуальних. Вона орієнтована і на підлітків, які вже все знають, і для дорослих, які вчили біологію, медицину, мають якійсь свої поняття, але часто на рівні стереотипів. Якраз ця пізнавальна екскурсія на меті і є висвітлити елементи біології, селекції, генетики, колнування. Потім скласти цей весь "вінігрет" в голові дорослої людини в логічний ряд", - підсумовує Максим Адаменко.

А більше дивіться на відео:



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Р
рабіновіч

там фашистського диявола Сорос виводив (се одна із 953-ох секретних лабораторій госдепа на територіі країни). І ромаріо там здав 5-ть літрову банку свого біоматеріалу. Так написав у звіті. Бреше гад.

Ф
Ф

Насправді там зберігають якусь бактеріологічну заразу .но і канешно там мош зберігати Вакцину ФФайзер од грипа віруса Крапка

М
Місцевий

Це як на Шипку їхати, справа?

Читайте також