Закарпатський "пам’ятник тверезості"

30
1

В закарпатському селі Білки є "пам'ятник тверезості". Знаходиться цей монумент на сільському цвинтарі - це металевий хрест із написами "Пам'ятник братства тверезості заведеного от Пія папи ІХ 1874" та "Хрест побєділ поганство, побєдіт і п'янство".

Знайшов його в 1992 році один з активістів Товариства тверезості, а сьогодні - заступник голови Міжнародної незалежної асоціації тверезості Микола Паранич. Микола Паранич стверджує, що з 1985 року він притримується абсолютно безалкогольного способу життя. Він розповів, що подібні хрести трапляються і в деяких інших українських селах, розташованих на колишніх землях Австро-Угорської імперії. Можливо, цей хрест слугував певним засобом боротьби із пияцтвом в українських селах. За іронією долі, закарпатський "пам'ятник тверезості" розташований у селі, яке споконвіку славиться серед земляків самогонкою.

Даний пам'ятник включений у список незвичних та рекомендованих об'єктів на Закарпатті, які варто відвідати туристам, гостям краю.

Коментарі

МП
Микола Паранич

Уточнюю назву пам"ятника в селі Білки. Це пам"ятник братства тверезості. А не пам"ятник тверезості. Різниця суттєва. За словом "братство" є певний зміст, який полягає у тому, що у другій половині 19 століття алкогольна ситуація настільки була запущеною, алкогольна залежність білківчан настільки стала страшною, що певна їх частина усвідомила, що єдиний порятунок від алкогольної біди -- тверезість. Не "помірне" пиття, не "культурна" випивка, не вино замість горілки, а ТВЕРЕЗІСТЬ, тобто ЖИТТЯ БЕЗ АЛКОГОЛЮ. Вони не лише усвідомили це, але й зуміли певним чином організуватися, створили братство тверезості. Честь і хвала їм, білківським тверезникам 19 століття. Честь і хвала навіки! Микола Паранич, Міжнародна незалежна асоціація тверезості. Березень 2010 р.

Читайте також