Закарпаття: люди тікають із затоплених будинків

11
1

Велика вода прийшла в Ужгородський та Мукачівський райони. Підтоплено майже 1000 будинків. МНСники потрохи відтягують воду. Проте прогнози рятувальників кепські, завтра води буде ще більше.

Вода стече з гір в основні річки Закарпаття: Уж, Тису, Латорицю та виходити з берегів вони, поки, не будуть.

Останні кілька день у в Закарпатті йшли рясні дощі. За останню добу випала майже місячна норма опадів. В селах області багато води. У селі Ракошині –– води на вулицях вище ніж по коліна. Підтоплює його вдруге за останні два тижні. Причина одна, стічні канави або засмічені, або взагалі відсутні.

Володимир Антонець, перший заступник Міністра МНС: “Ситуація складна. Ми ж були тут буквально два тижні тому. Чому таке відбувається? Тому що, не чищені канали. Тому така ситуація. Зараз будемо думати, що робити”.

Під час затоплення два тижні тому найбільший клопіт у селян був із питною водою. Сьогодні це знову непокоїть людей, але тепер додалася ще одна морока – вода підступає в кімнати.

Ярослав, власник підтопленого будинку: “Будинок в мене підтопило повністю. В хаті вода. Колодязь затоплений. По коліна вода. Троє дітей малий. Що тепер робити я не знаю”.

Пані Марта бідкається, вода прийшла вночі, тікати довелося до сина.

Марта Андріївна, тікала від паводку: “Вночі прийшла вода, ми зібралися та пішли на трасу. Там син живе. Вже в хаті вода була. Повністю затопило кімнату”.

Закарпатський облводгосп робить усе, що може. Смокові станції – щоб пошвидше відтягувати воду - працюють цілодобово. Водники кажуть, у них в запасі є ще 14 таких смоків та задіювати їх потреби ще нема.

Олег Кисіль, головний інженер Закарпатського облводгоспу: “Ми задіяли 20 насосів, в запасі ще 14. Швидкість відкачки води 3 млн. кубометрів за добу”.

Через сильні дощі рівень води в річках Уж, Тиса і Латориця і далі підіймається. Найближчі дні загрози виходу з берегів нема – заспокоюють МНСники. Але що буде, якщо дощі триватимуть – прогнозів не береться робити ніхто.

Коментарі

СД
Староста Дмитро

Не "3 млн. кубометрів за секунду” а "3 млн. кубометрів за добу”. Передивіться відео на Новому каналі.

Читайте також