Закарпаття очищають від пестицидів

7
0

За інформацією Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області на сьогоднішній день в краї обліковано майже 307 тонн хімічних засобів захисту рослин

Минулого року Закарпаття почали очищувати від хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР), які в багатьох місцях краю залишались ще з радянських часів. Фірма `Динаміка` не тільки збирала і контейнеризувала ці небезпечні речовини, але й вивозила їх на переробку в Німеччину. Було повністю очищено Тячівський район, а в таких районах, як Хустський, Берегівський, Виноградівський, проведені значні роботи. Однак через відсутність фінансування по лінії Мінприроди роботи довелось припинити.
Облдержадміністрація неодноразово зверталась у центральні органи влади з проханням виділити кошти. Як результат, Мінприроди пролонгувало угоду з фірмою `Динаміка` на продовження робіт по утилізації ХЗЗРів. І з червня в області продовжуються роботи зі збирання та контейнеризації невідомих та заборонених до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). Контейнеризувати пестициди почали в Ужгороді, оскільки тут зберігається майже 18 тонн небезпечних отрутохімікатів. Наразі вже заскладовано близько 5 тонн цих речовин.
За підтримки керівництва облдержадміністрації та депутатів обласної ради в області затверджено Програму реалізації природоохоронних заходів на 2008-ий рік, в рамках якої передбачається вивезення з території Закарпаття небезпечних речовин. За інформацією Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області на сьогоднішній день в краї обліковано майже 307 тонн хімічних засобів захисту рослин. Пестициди зберігаються в 38 складських приміщеннях, 5 з яких – у незадовільному стані. Крім того, на території ВАТ “Хустський агрокомплекс” екологи виявили 154 тонн забрудненого пестицидами грунту. Більшість накопичених препаратів були свого часу заборонені до використання у зв’язку з їх високою токсичністю та негативним впливом на здоров’я населення і довкілля. Тому кожен з об’єктів, де наразі ці речовини зберігаються, є місцем потенційної небезпеки.
– Наявність таких небезпечних речовин не додає іміджу Закарпаттю як туристично-рекреаційній області. Тому облдержадміністрація так наполегливо домагалася виділення коштів на знешкодження ХЗЗРів, – каже голова ОДА Олег Гаваші. – Роботи по контейнеризації та вивезенню небезпечних речовин за межі області розпочалися минулого року: у спецдіжки було перезатарено 110 тонн речовин, з них – 70 тонн вивезено на утилізацію до Німеччини. Вартість  затарювання та утилізації 1 тонни пестицидів становить 16 тисяч гривень. Ми ставимо завдання повністю очистити область від небезпечних хімічних речовин. У Закарпатті – краї турбаз, курортів, мінеральних джерел, гірських річок і потічків – не повинно бути небезпечних для здоров’я речовин…
Після того, як небезпечні отрутохімікати будуть складовані і вивезені з обласного центру, роботи продовжаться у Виноградівському та Мукачівському районах. До кінця цього року при належному фінансуванні з держбюджету Закарпатська область має бути повністю очищена від пестицидів, повідомили з управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також