Закарпаття очищують

2
1

від отрутохімікатів

     На сьогоднішній день однією з важливих екологічних проблем, яка турбує закарпатців, є питання поводження із забороненими, невизначеними та непридатними до використання хімічними засобами захисту рослин (ХЗЗР), які залишилися нам у спадок ще з радянських часів.      

     Розпад колгоспів та розпаювання земель зробили їх безхазяйними, тому що правонаступники колишніх колгоспних господарств самоусунулися від вирішення даного питання.

     За результатами інвентаризації станом на 17.05.07 на території області обліковано 354,022 тонни цих отрутохімікатів, що розміщені у 9 районах області і зберігалися в 51 складському приміщенні. ХЗЗР зберігаються в незадовільних умовах без належної охорони і потребують термінового вивозу на утилізацію.

     З огляду на таку ситуацію з ініціативи Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області наш край став першим у списку впровадження Мінприроди України пілотного проекту вивезення ХЗЗР із території країни. 

      Наразі тривають роботи з підготовки до відправки у Німеччину цих отрутохімікатів на утилізацію. Зокрема у Тячівському та Берегівському районах станом на 26 жовтня 2007 року спеціалістами НВТ “Динаміка” виконано роботи по перезатаренню 45 тонн ХЗЗР. Із 17 населених пунктів Берегівщини і Тячівщини, де були заскладовані отрутохімікати, 13 остаточно звільнено від пестицидів, котрі звезено у два склади. Всі ХЗЗР поміщаються у поліетиленові пакети та спецконтейнери. Паралельно з вивезенням уже контейнеризованих засобів захисту рослин за межі країни, буде здійснено завантаження інших пестицидів у ємності. Роботи проводитимуться доки все Закарпаття не звільниться від цих отрутохімікатів. Це відбудеться до кінця 2007 року, повідомили з прес-служби Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області. 

Коментарі

И
Иван

Дуже рад.Дякуемо тим ко о цим побеспокоився.

Читайте також