Закарпаття: щоб подати один комплкт документів, абітурієнти витрачають до 4 годин

3
0

З 15 липня 2010 року розпочався процес прийому документів до ВНЗ України. як і в решті областей активність абітурієнтів в закарпатських ВУЗах в перші дні вступної кампанії була надзвичайно високою. Так до УжНУ, найбільшого ВУЗу області, за даними приймальної комісії, в перший день було подано 1207 заяв, до ЗакДУ – 403, до МДУ – 293.

Для того, щоб здати один комплект документів абітурієнти витрачали до 4 годин. Найважчою ситуація видалася в УжНУ, що, об’єктивно пов’язано з більшою кількістю спеціальностей вишу. Слід зазначити, що приймальні комісії спрацювали злагоджено, прийнявши оперативні рішення щодо усунення черг. Так, наприклад, в УжНУ, задіяли актив студентського самоврядування для регулювання потоку абітурієнтів перед аудиторіями, в ЗакДУ – розширили робочу площу аудиторії, де приймали документи.  Станом на 19 липня ситуація з чергами стабілізувалася, через відносне зменшення кількості абітурієнтів, які здають документи в ВНЗ області.

Найбільшою проблемою станом на 19 липня є відсутність інформації, щодо обсягів державного замовлення на конкретні спеціальності, що є грубим порушенням прав абітурієнтів. Тобто, абітурієнти, які планують навчатися на державному замовленні, зараз, фактично здають документи наосліп, не маючи можливості прогнозувати свої шанси вступу на конкретну спеціальність. Слід зазначити, що обсяг державного замовлення на загальнонаціональному рівні був затверджений на засіданні Кабміну лише 14 липня, тобто за день, до початку прийому документів до ВНЗ. Після чого Міністерство освіти і науки робило розподіл по ВУЗам і спеціальностям. Вузи отримали оригінали документів щодо обсягів державного замовлення по спеціальностям лише 20 липня. Сама ж інформація, була оприлюднена лише 21 числа.

Ще одною проблемою цієї кампанії є ситуація з врахуванням середнього балу атестата про повну середню освіту. Так, за даними приймальних комісій, до 10 % документів не містять переведений середній бал в 200-бальну систему, через що абітурієнтам повертали документи. Причиною є неякісна робота адміністрацій шкіл, якими неякісно була пророблена робота.

Зафіксований випадок спроби абітурієнта ввести в оману приймальну комісію. Так, при здачі документів на одну зі спеціальностей УжНУ, абітурієнт зазначила, що є переможцем олімпіад поточного року, а відповідно, мала право на вступ поза конкурсом. При цьому не надавши жодних документів, які підтверджують цю льготу. Отримавши оперативну інформацію ГМ «Опора» звернулася до приймальної комісії УжНУ для перевірки цього факту. В результаті щодо абітурієнта були зняті всі переваги на вступ.

Серед позаштатних ситуацій також можна виділити випадки розбіжності імен в паспорті та атестаті й інших документах, наприклад, ім’я В’ячеслав з апострофом і без, що робить неможливим прийом таких документів приймальною комісією 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також