Закарпаття включено до стратегії співробітництва з Польщею

5
0

Але за візами мешканці краю поки що їздитимуть до Львова

Закарпаття включено у стратегію двостороннього транскордонного співробітництва, на рівні з 4 іншими західними областями України, які тісно співпрацюють з Польщею. Це сталося завдяки активній роботі Центру українсько-польських ініціатив в Ужгороді, – повідомив власкору ЗІКу сьогодні, 22 жовтня, Президент Фонду розвитку транскордонного співробітництва Іван Устич.

Минулої п’ятниці в Ужгороді відбулася міжнародна конференція у рамках програми Добросусідства Польща – Білорусь – Україна.

Малгожата Лангевич, директор Європейського центру інтеграції та співпраці органів місцевого самоврядування «Дім Європи» зазначила, що користь від співпраці Закарпаття і польських воєводств очевидна для обох сторін. Економічну співпрацю доповідачка вбачає насамперед у сфері туризму.

Своєю чергою, директор транскордонної програми співробітництва «Єврорегіон Буг» у Підкарпатському Воєводстві Галина Грабар зауважила що проблеми при перетині польсько-українського кордону найближчим часом будуть вирішені – за новими правилами Євросоюзу, на кожні 25 км кордону мають облаштувати пункт перетину, що зменшить напругу.

Про імовірне відкриття польського консульства в Ужгороді наразі не йдеться. «Ми б хотіли, щоб закарпатці не їздили до Львова за польськими візами, а отримували їх вдома, – каже Президент Фонду розвитку транскордонного співробітництва Іван Устич. – Але все залежить від самих людей і рівня активності співпраці краю із Польщею».

Вадим Пилипенко, координатор проекту «Центр українсько-польських ініціатив» повідомив, що Центр розробив вже 7 масштабних проектів співпраці краю і сусідніх польських воєводств. Йдеться про розвиток туризму, охорону довкілля, освітні програми, наукові дослідження.

 

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також