Закарпаття захищається від можливих паводків

3
0

збудовано чергову дамбу

Дамбу зі спеціальними шлюзами збудовано біля закарпатського села Вари. Її протяжність - 1,6 кілометра, вартість робіт - 6,7 млн грн. Таким чином виконано ще один пункт Програми комплексного протипаводкового захисту в басейні річки Тиса у Закарпатській області на 2002-2006 роки та прогноз до 2015 року, яку особисто контролює Президент України Віктор Ющенко.

Відтепер мешканці с.Вари, де проживає близько 3,5 тисячі людей, надійно захищені від ймовірних паводків. Стихійні явища 1998 і 2001 років, коли вода в річці Боржава піднялася на кілька метрів, завдали значних збитків жителям Варів та сусідніх сіл. Таке більше не повториться. Тим паче, що будівельники оснастили дамбу двома спеціальними гідротехнічними спорудами - шлюзами з шандорними конструкціями, розміщеними по обидва боки мосту біля с.Бене. У випадку різкого підвищення рівня води у ріці шлюзи за лічені хвилини можна перекрити, і вода вже в село не потрапить. До кінця року біля Варів передбачено здати в експлуатацію ще 2,5 кілометра дамб. На це буде витрачено майже 10 млн гривень.

Загалом же на цей рік протипаводковою програмою було намічено освоїти 204 млн 294 тис гривень. Уряд виділяє поки що 80,9 млн гривень. Брак коштів не дозволяє повною мірою реалізувати одну з головних ідей програми - будівництво акумулюючих ємностей та польдерів. Втім, незважаючи на менші кошти, переконані керівники області, до кінця ц.р. на Закарпатті передбачено ввести в дію ще 21 кілометр дамб і 5,5 кілометра берегоукріплень. Ці об`єкти захистять від паводків 17 населених пунктів. Паралельно проводяться роботи з укріплення берегів малих річок і потічків, розчищення їх русел, на що виділяються кошти з обласного і місцевих бюджетів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також