Закарпатці не читають журналістських розслідувань

9
1

бо у пресі їх нема

Ужгородські журналісти зібралися учора, 5 вересня, за «круглим столом» у прес-клубі та обговорили причини відсутності на шпальтах закарпатських газет журналістських розслідувань. Про це повідомив власкор ЗІКу.

На першому місці серед причин журналістської байдужості до короля жанрів – журналістського розслідування – самі ж фахівці пера назвали свою інертність. Крім того, розслідування потребує багато часу, а градація в оплаті гонорарів майже відсутня. Тому, за словами редактора місцевої газети «РІО» Петра Гойса, журналістам легше сходити на декілька чиновницьких брифінгів і набрати необхідний обсяг матеріалів до наступного номеру.

Серед інших причин – відсутність механізму захисту автора розслідування від осіб чи структур, чиї інтереси він зачіпає, значні перепони в отриманні інформації, відсутність реакції на такі матеріали в суспільстві в Україні загалом, і навіть фізична нестача часу та членів колективу, які могли б тривалий час розробляти одну тему. Медійники також зазначили, що прокуратура рідко відкриває справи за журналістськими публікаціями, а наклад від наявності розслідувань також не зростає, бо людей вже не здивуєш скандалами.

Тренер з практичної журналістики, медіа-експерт, керівник проектів Асоціації регіональних журналістів «Медіа-професіонал» Сергій Томіленко повідомив, що схожі «круглі столи» відбуваються в кількох містах України і коментарі представників регіональних медіа будуть зібрані в одному посібнику з написання журналістських розслідувань.

Засідання «круглого столу» відбулося у рамках проекту «Захист прав журналістів – інвестигейторів; вивчення стандартів журналістської етики» (проводиться за підтримки МФ «Відродження»). 4-5 вересня в Ужгородському прес-клубі тривали семінари для місцевих журналістів на тему: «Журналістська етика» та «Журналістські розслідування».

Коментарі

Х
Хуліgun

особливо стимулює Петро Гойс до праці своїх журналістів! :)

Читайте також