Закарпатці святкують Різдво Богородиці: історія, традиції та прикмети свята

15
0

Традиційно 21 вересня православні та греко-католики відзначають Різдво Пресвятої Богородиці.

Різдво Пресвятої Богородиці - одне з 12-ти найважливіших свят для християн, яке за старим стилем святкують 21 вересня, римо-католики це свято відзначали 8 вересня.

Історія свята

Згідно з переказами, батьки Діви Марії були благочестивими людьми, але дітей мати не могли. Дуже страждали від цього, так як в ті часи вважалося, що бездітні сім'ї прокляті. Вони були обмежені в правах і навіть не могли приносити жертви в храмі.

Іоаким - батько Діви Марії - після довгих страждань відправився в пустелю і довго молився Богу про дитину. До нього з'явився Ангел і сказав, що прохання його буде виконано - у них з престарілою дружиною народиться дочка. Іоаким передав цю новину дружині, пара зраділа і пообіцяла, що дитина їх буде служити Господу.

Назвали малятко Марією. У віці трьох років принесли її в храм, де вона і виховувалася до свого повноліття.

Вперше відзначати свято Різдва Богородиці почали в V столітті. У X столітті з'явилися ікони, присвячені Пресвятій Богородиці.

Традиції свята

Жінки, які чекають дитину, здійснювали обряди: виходили на гору, щоб молитися Діві Марії про легкі пологи, а потім спалювали сплетені заздалегідь вінки - прощалися з безтурботною юністю. Також було прийнято вмиватися річковою водою - люди вірили, що вона має цілющу силу.

Селяни 21 вересня проводжали осінь - пекли короваї, жінки виходили на річку і водили хороводи навколо найстаршої за віком дівчини. Вважалося, що такий обряд гарантує хороший урожай в наступному році.

В городах цього часу тривала збирання цибулі, а на пасіках готували бджіл до зимівлі. На Пречисту, в день осіннього рівнодення, cвяткували другу зустріч осені і спостерігали прикмети.

Прикмети на Різдво Богородиці:

  • Якщо погода стояла гарна, то і вся осінь мала бути такою.
  • Прийшла Пречиста – на дереві чисто, а прийде Покрова – на дереві голо.
  • Пречиста – картопля чиста.
  • Прийшла Пречиста – принесла старостів нечиста.
  • Перша Пречиста жито засіває, а друга – дощем поливає.
  • Якщо на Різдво Богородиці погода буде сонячною, то і осінь чекає тепла і ясна, без рясних дощів. Якщо небо буде похмурим цього дня, то й осінні холоди прийдуть із дощами.
  • Якщо дівчина вмиється до сходу сонця, то її обов’язково просватають цього року.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також