Закарпатці святкують Успіння Богородиці: історія, традиції та прикмети свята

12
5

Традиційно 28 серпня православні та греко-католики відзначають свято Успіння Пресвятої Богородиці. У народі його ще називають Першою Пречистою.

Свято Успіння Пресвятої Богородиці, одне з 12-ти найбільших християнських свят року. Йому передує двотижневий піст, який завершується переддень свята Успіння та називається Успенським.

Історія свята Успіння

Свято Успіння Пресвятої Богородиці – день закінчення земного життя святої Діви Марії, матері Ісуса Христа, її відхід на небо.

Згідно із переказами, за три дні до смерті Матері Божій явився архангел Гавриїл і попередив її про перехід до життя небесного, котрий має відбутися зовсім скоро, й на знак підтвердження своєї присутності та правдивості сказаного подарував їй пальмову гілку.

У вказаний день апостоли, які проповідували у різних країнах, дивовижним чином зібралися в Єрусалимі, щоб попрощатися і здійснити поховання Матері Божої. А сам Ісус Христос у супроводі душ праведників, ангелів та архангелів зійшов на землю і забрав тіло й душу Богородиці на небеса.

Традиції свята

Свято Успіння належить до найстарших Богородичних свят. Вперше його відзначили 431 року в Єрусалимі невдовзі після Собору в Ефесі. Цей день ще називають Богородичною Пасхою, або «літньою Пасхою».

Для закарпатців Богородиця здавна була першою Заступницею і Помічницею. У народі Свято Успіння Пресвятої Богородиці ще називають Першою Пречистою.

З Успіння літо остаточно повертає на осінь; починається «молоде» бабине літо, що триває до 11 вересня. Вважається, якщо в ці дні буде гарна погода, то під час «старого» бабиного літа (починається 11-12 вересня) буде негода.

У Карпатах розпочинався вільний випас худоби. Хто до цього часу не встиг зібрати хліб, то влаштовували колективну «братчину». До Успіння мали бути остаточно зібрані всі фрукти. З цього дня починали сіяти озимину. А ще в народі помітили, що перша Пречиста - останній день, коли відлітають ластівки.

Народні прикмети на Успіння

  • Яка Перша Пречиста – така й осінь.
  • З’явилася веселка на небі – осінь обіцяє бути теплою.
  • Гарна погода – бабине літо буде прохолодним.
  • Багато павутиння – зима буде морозною і малосніжною.
  • Якщо цього дня побачити іній – швидко настане холодна осінь.
  • Туман – до багатого врожаю грибів.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Г
гусарови

у Чікоши давуть.

Г
гусар

Милай, здеся выдают по десять тысяч?

Р
ромка

а пацірки продавуть? Забажило ня. А ньоловки? І, люди добрі, сокотіться і других сокотіть - смолавий? Крутиться у голові? Горячка? Посиди дома, не мусай іти у манастирь. Бог учує молитву і з дома. А бацили розносити-приносити не треба. І такисьме не здорові.

М
Мацкаль

Усіх зі СВЯТОМ! Історику красно дякуємо) Більше таких новин, а не всяких махачів класти на головну сторінку.

І
Історик

У центрі Мукачева є велика церква присвячена цьому Празднику - Успіння Богородиці. Тому вважається цей Праздник мукачівським. Коли у 1945 році люди традиційно зібралися у кількості до 50тис у центрі, то комуністи поніміли від страху - думали люди влаштували Майдан. Тому відразу було прийнято рішення святкування перенести чим по далі. Вирішили у Росвигівський монастир. Хоча там тільки років через 50-ть побудували капличку-церквушку (з нетрадиційною для Закарпаття архітектурою) у честь Успіння. Тому що монастирська церква присвячена не Богородиці. А Росвигівське свято - то Рождества Пресвятої Богородиці (церква на Червоноармійській). Щодо прикмет - хвора Земля, хворий клімат, хвора природа не відповідають цьому. Уже.

Читайте також