Закарпатці святкують Водохреща: традиції та прикмети цього дня

18
5

19 січня православні та греко-католики відзначають свято Хрещення Господнього — Богоявлення.

Історія свята Хрещення Господнього

Ісус Христос здійснив обряд хрещення, тобто очищення всіх гріхів, у віці 30 років в річці Йордан. Божий Син був безгрішним, проте похрестився, як будь-яка смертна людина, щоб показати, що він не вищий за інших. Хрещення Ісуса проводив Іоан Предтеча, якого називають Іоаном Хрестителем. Згідно з Біблією, під час хрещення на Ісуса з неба у вигляді голуба зійшов Святий Дух і пролунав голос Божий, тому свято також називають Богоявленням.

Традиції свята Богоявлення - Водохреща

З цього дня закінчувалися святки, і 19 січня вважався днем очищення. До свята ретельно мили хату і прибирали в будинку, підмітали всю підлогу.

18 січня та 19 січня християни відвідують церковну службу. До церкви несуть воду на освячення. Вважається, що така вода не псується, може лікувати людей та зберігає свою особливість цілий рік.

Священною водою окропляють будинок, двір і господарські будівлі, додавали в питво худобі.

Ще одна відома традиція свята - купання у водоймах. Для цього на річці чи озері готують ополонку, яку освячує священник. При будь-якій погоді люди на кілька секунд занурюються у воду. Вважається, що така процедура очищає душу та дарує здоров'я.

Також на Водохреще збирали в глечики сніг, що випав, і зберігали на випадок хвороби. Талим снігом знімали судоми, оніміння, запаморочення. За народними уявленнями, цієї ночі відкриваються небеса, коли Ісус входить в річку.

Знаменням цієї події є хвилювання води в чашці або в глечику опівночі. Якщо людина побачить цей знак - потрібно вийти на вулицю і подивитися небо. Якщо вдасться побачити "розверсті небеса" - можна просити у Бога що завгодно.

Водохреще вважається хорошим днем для того, щоб хрестити дитину в церкві - тоді вона виросте дуже щасливою.

Після Водохрещі починалася пора весіль, тому молоді хлопці в церквах і на водосвятті виглядали собі наречених. Дівчата одягали найкращі вбрання і вишиті сорочки, показуючи своє ткацьке вміння.

Прикмети на Водохреща

  • Заметіль сьогодні віщує хуртовини в кінці квітня.
  • Якщо день сонячний і теплий - кілька тижнів буде хороша погода.
  • Якщо сніг до паркану привалив, то літо неврожайне буде. Якщо ж є проміжок - урожайне.
  • Повний місяць сьогодні віщує повноводдя навесні.
  • Зоряне небо сьогодні - до врожаю ягід і гороху, а також до приплоду овечок.
  • Якщо день ясний - рік буде неврожайним.
  • Холодна і ясна погода - до посухи влітку, снігова і похмура - до хорошого врожаю.
  • Сильні вихори в цей день віщують багатий урожай меду.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ю
Ю

Шкода , що не потопилися !!!

2 дауни

нижні 2 дауни,один зі львова другий наш! встрітьтеся і ідіть у проруб...бажано в одну сторону

ДН
До нижнього допису

Психоп@т , ти коли закриєш писок ? Моніториш все , повчаєш своїми безглуздими дописами . Ніхто тебе не сприймає , взагалі. Або зміни тон або вали з нашого краю . Ти й так для нас прийшлий муд@к .

У
УйкоПішта-міліцішта

Як НЕМА?Є ТУТ("Туй")- ваш отец Димитрій Сидор-Московський(МАСКАЛЬСКИЙ )ПОП..ІНа свободі=І не Судили Його=ВСЕ ВІН ПРОТИ УКРАЇНИ??Як ОТО?ДЕ Наші держ Структури?

Н
Нонсенс

Релігійне свято і... Жодного релігійного діяча не було замічено сьогодні у воді. Малі діти, немовлята, жінки, люди похилого віку, бандити, рецидивісти і інші грішники були, а ті ні. Ви про який дух розказуєте? Дух обжерливості? Дух грдині? Дух рабства перед людиною?

Читайте також