Закарпатці відзначають Чистий четвер: Традицїі та прикмети цього дня

21
0

Страсний четвер, або як у народі кажуть Чистий четвер, - один з найважливіших днів останнього тижня перед Великоднем. Традиційно він святкується за три дні до Воскресіння Христового.

В Страсний четвер християни згадують день, коли Ісуса Христа було заарештовано первосвященниками та заслано до темниці.

Також цього дня Син Божий під час Таємної вечері встановив Таїнство Євхаристії. А тому в храмах, починаючи з Чистого четверга, під час проповіді згадують всі земні страждання Христа перед його розп'яттям на Голгофі.

Ввечері в храмах проходить особливе богослужіння під час якого читають дванадцять Страсних Євангелій, адже саме в них розповідається про все те, що пережив Ісус перед стратою.

Традиції у Чистий четвер

Для кожного вірянина Чистий четвер - особливий день, коли потрібно залишити в минулому свої гріхи, позбутися від тривог, щоб з чистою душею зустріти Великдень.

У наших предків існувала традиція зранку у Страсний четвер занурюватися в будь-яку водойму. Саме тому день прозвали "чистим". Вважається, що цього дня вода має особливо цілющі властивості, допомагає очистити тіло, дух та оздоровити людину від хвороб.

Також у Чистий четвер традиційно готують свою оселю до світлого свята Великодня. Обов'язково займаються генеральним прибиранням, наводять лад у домі, займаються пранням та іншими домашніми справами. Існує навіть давнє повір'я, згідно з яким, хто не прибере свою оселю в Чистий четвер, той весь рік проведе у сварках з рідними.

Після прибирання оселі господині починають готуватися до Великодня, пекти паски, розфарбовувати крашанки та писанки. Але їсти їх до ранку неділі заборонено.

Прикмети на Чистий четвер

  • Якщо у Чистий четвер гарна та сонячна погода, отже кінець весни теплим буде. Якщо ж іде дощ - дощова погода протримається до літа.
  • Якщо цього дня підібрати з землі гроші, то вони не принесуть власнику щастя.

Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!


Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також