Закарпатці взяли участь у наймасштабнішому ромському науковому форумі у світі (ФОТО)

12
2

«The Gypsy Lore Society Annual Meeting and Conference on Gypsy Studies» - найстаріший і найавторитетніший науковий ромологічний форум.

Міжнародна конференція відбулась у Молдові, в місті Кишинів з 10 до 12 вересня. До складу делегації увійшли троє закарпатців - правозахисники, журналісти, викладачі з Ужгорода Мирослав Горват і Петро Габрин та доцент кафедри політології і держуправління факультету суспільних наук УжНУ Михайло Зан. Також у складі української делегації – правозахисники та науковці з питань ромознавства Наталія Зіневич (Київ) та Сергій Ярмошин (Одеса).

Запрошення української делегації на захід такого масштабу – це визнання важливості змін у вітчизняній системі вищої освіти щодо вивчення ромської історії та культури. Зокрема, в Ужгородському національному університеті працюють над впровадженням програми «Ромські студії». Вона працює в УжНУ вже з нового навчального року. Програма складається з 6-ти дисциплін, що вивчають етногенез, історію і культуру, етнографію і соціологію, культурну спадщину, громадсько-політичний рух та Голокост ромів.

За словами Мирослава Горвата, конференція зібрала науковців з ромського питання з близько 30-ти країн світу. Закарпатці мають наміри організувати в найближчому майбутньому хоча і не таку масштабну, але значну наукову конференцію на Закарпатті, на базі УжНУ.

Мukachevo.net

Коментарі

В
Василь

Ромський науковий форум! Ха-ха-ха! Мирослав Горват, це той, що казав, що цигани почали носити вишиванки. Ха-ха-ха 3 рази. Збираються, щоб обговорити питання як нічого не робити циганам і ще краще обдурювати державу. Конференції най проводять в циганських таборах, а не в університетах.

В
Василь

Ромський науковий форум! Ха-ха-ха! Мирослав Горват, це той, що казав, що цигани почали носити вишиванки. Ха-ха-ха 3 рази. Збираються, щоб обговорити питання як нічого не робити циганам і ще краще обдурювати державу.

Читайте також