Закарпатцям представлять рідкісний музичний твір Дезидерія Задора

35
0

Відбудеться це в рамках проведення в Ужгороді XIII міжнародного фестивалю класичної та сучасної музики «Музичне сузір’я Закарпаття», котрий проходитиме з 13 по 22 жовтня.

Зокрема, 20 жовтня у великому залі філармонії відбудеться концерт під назвою «Образи срібної землі».

Віктор Теличко, організатор фестивалю, композиторі і піаніст, заслужений артист України звертає особливу увагу саме на цей захід, адже над цією концертною програмою разом із багатьма музикантами краю  думали не один рік, але завжди не вистачало одного твору. І от цього року він з’явився.

В рамках концерту «Образи срібної землі» відбудеться всеукраїнська  прем’єра одного з останніх творів Дезидерія Задора. Ноти в Закарпатті були відсутніми, отож організаторам довелося прикласти чимало зусиль, щоб знайти партитуру, партії Твору. Назва його дуже цікава – «Біля колиски».  Це симфонічно-вокальна сюїта в шести частинах для мецо-сопрано, баритону і струнного  квартету на народні слова. Дуже давно вона один раз прозвучала у Львові. Але для Закарпаття цей твір дійсно стане прем’єрою.

Сюїту готує камерний оркестр Закарпатської обласної філармонії  під керівництвом Владислава Юроша, а солістами будуть наші відомі співаки заслужені артисти України Оксана Ільницька-Харкаліс (мецо-сопрано) та молодий соліст Володимир Фогель (баритон). Диригентом виступить Вікторія Свалявчик-Цанько.

«Дуже хочеться, щоб максимальна кількість закарпатців прийшла послухати цей твір. Він дуже символічний, як для композитора, котрий на момент його написання знаходився десь на кінці свого життєвого шляху, та для всіх слухачів», - каже пан Володимир

Також у програмі прозвучить  камерна симфонія «Ремінісценції», присвячена пам'яті чотирьох яскравих музичних персонажів культурного життя Закарпаття другої половини XX століття Це Петро Милославський, Ітон  Мартон, Семіраміда Хосроєва та  Дезидерій Задор. Твір писався не один рік, тому він не зовсім простий. Виконуватиме його камерний оркестр. 

А завершиться концерт твором молодого талановитого композитора  романа Меденці, мкукачівця за походженням. Це  концерт-фантазія пам'яті Д. Задора для цимбал, фортепіано і симфонічного оркестру.

Така камерно-симфонічна програма чекає на закарпатців у неділю, 20 жовтня.

Довідка:

Задор Дезидерій Євгенович (20 листопада 1912, Ужгород. — 16 вересня 1985, Львів) — український піаніст, органіст, диригент, композитор, педагог в Угорщині, Чехословаччині та Україні. Разом із Ітоном Мартоном фундатор закарпатської композиторської школи. Заслужений діяч мистецтв України.

Мeкачево.net

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також