Закарпатцям розповіли, як правильно підібрати психотерапевта

13
1

«Чим нижча культура суспільства, тим меншою є потреба в психотерапії», – вважає психотерапевт Володимир Карікаш. Тому насторожує той факт, що на Закарпатті вид послуги догляду за душею є не надто затребуваною.

 

У малих закарпатських містах люди переживають за свою репутацію і бояться, що їхня історія почне жити своїм життям. Тому воліють довіритись друзям, родині чи церкві. І не надто часто готові платити за те, щоб розкритися сторонній людині, тим-паче, з приставкою «лікар». Хоча і розуміють – десь там, на Заході, ця «штука» непогано працює.
 
Виявляється, обираючи того,  кому свою душу довірити, варто розуміти -  спеціалісти, як правило, особливо не рекламують себе, а тому будьте обережними з тими, хто дуже нав’язливо себе pr-ить. Робота з душею вимагає особливого підходу.
 
У прес-центрі «Закарпаття» член Ради директорів Всесвітньої Асоціації Позитивної психотерапії Володимир Карікаш назвав 3 прості запитання, задавши які можна для себе визначити, на скільки можна довіряти тому чи іншому спеціалісту
 
Яка у вас освіта? 
 
Скільки ви вчились? Три місяці? Роки? Чи може у вас є сертифікат про освіту. Самий значимий сертифікат – це так званий Євро-сертифікат. По європейським стандартам психотерапевт, після одержання основної гуманітарної освіти, повинен ще 5 років присвятити навчанню певного психотерапевтичного методу.
 
Чи належите ви до якоїсь психотерапевтичної спілки? 
 
Так ви убезпечите себе від того, що ваша історія піде «гуляти світом».
 
«Ми як психотерапевти постійно навчаємось. І підпорядковуємось етичному кодексу. Одним із перших пунктів якого наголошує на дотриманні права конфіденційності. Дотримання цього права – це є навіть такий-собі пропуск в професію», – доповнила психотерапевта представник інституту позитивної психотерапії на Закарпатті Сніжана Фурсова.
 
«Якщо я порушу кодекс спілки, членом якої я є, то мої колеги швидко зі мною розпрощаються. А це, по-суті, кінець моїй кар’єрі», – зазначив Карікаш.
 
Уточніть, чи можна знайти того спеціаліста на офіційному сайті тієї чи іншої спілки?
 
Серйозних спеціалістів ви завжди знайдете в Інтернеті.

Коментарі

К
Котэ

Всегда было интересно попробовать пообщаться с психологом. Вот не верю, что человек способен добраться до глубины души совсем не знакомого ему "пациента". Скорей всего, он просто составляет компанию. Знакомый психолог говорил: "Мы не указываем путь, мы раскрываем пути выбора".

Читайте також