Закарпатців запрошують взяти участь у міжнародному генетичному дослідженні

9
0

Закарпатців запрошують взяти участь в міжнародному генетичному проекті, основною метою якого є виявлення генетичних причин розвитку цукрового діабету 1 типу.

Науковці зазначають, що участь у проекті є надзвичайно важливою для української та світової науки, оскільки потенційно може допомогти виявити причини розвитку ЦД 1 типу та шляхи його альтернативного лікування та профілактики в осіб групи ризику.

Хто може взяти участь:

  • особи з цукровим діабетом 1 типу незалежно від віку ( тип діабету з початком в молодому або дитячому віці, початково на інсулінотерапії, лабораторні критерії оціняться лікарем).
  • контрольні особи, які НЕ ХВОРІЮТЬ цукровим діабетом 1 типу. Ця група фактично може включати всіх бажаючих, в тому числі дітей, якщо не перевищений ліміт по кількості учасників.
  • Подружжя (чоловік або дружина пацієнта з ЦД, якщо здорова/вий) можуть виступати в якості контролю і брати участь в дослідженні.

УВАГА, серед осіб контролю (не хворих) НЕ МОЖЕ бути кровних родичів, тобто якщо ви бажаєте взяти участь, то ваші кровні родичі вже не можуть цього зробити.

  • Перед участю вас ознайомлять з умовами проекту, проведуть коротке анкетування, після чого Ви добровільно вирішуєте щодо Вашої участі та підписуєте інформовану згоду (батьки у випадку неповнолітніх). Після цього медичний працівник забере у Вас 5 мл венозної крові.
  • По закінченню проекту (1.5-2 роки) Вам конфіденційно та лише за вашим бажанням можуть бути надані вибрані результати генетичного тестування (походження та підозрілі знахідки, які потребують дообстеження).

Чому такий термін?

Проект включає велику кількість учасників, а також передбачає повноекзомне секвенування ДНК, що є тривалим і клопітким процесом.

Ваша участь є повністю конфіденційною, ваші персональні дані та ідентифікатори особи не будуть жодним чином поширюватися, інформація кодується і навіть кінцеві дослідники-генетики не матимуть доступу до ваших персональних даних.

Контакти для запису:

  • Здорові учасники:

Закарпатська Ендоклініка, Ужгород, Льва Толстого 27 А, тел. 099 268 7028

  • Пацієнти з ЦД 1 типу + чоловік/дружина

Лікар: тел. 0978059302


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також