"Залишити все як було": конференція вчителів наполягає на збереженні освіти угорською мовою у Закарпатті на всіх рівнях

14
29

В суботу 16 грудня в Берегові відбулася конференція Закарпатського товариства угорських вчителів (KMPSZ), на якій різко засуджено можливі зміни в освітній галузі за новим законом України "Про освіту".

– Ми наполягаємо на збереженні угорських навчальних закладів на Закарпатті на всіх рівнях освіти, – зазначила Ілдика Орос, голова товариства. Вона підкреслила, що основною метою є збереження угорської мови в Закарпатті.

І.Орос зауважила, що новий мовний закон значно звузив права меншин, зокрема у статті 7, де йдеться про мову освіти в Україні. Доповідач подякувала за підтримку угорським вчителям Закарпаття, представникам історичних церков і правозахисних організацій.

Було також зазначено, що останні три роки в центральних українських ЗМІ піднімаються теми, що провокують негативні настрої проти закарпатської угорської громади. Орос вважає, що паплюження угорських національних символів та пам'ятників, марші націоналістів, що регулярно відбуваються в Ужгороді та Берегові є не випадковими, але спеціально організованими провокаціями.

Голова Закарпатського товариства угорських педагогів, яке нараховує понад 2700 членів, подякувала урядові Угорщини за тверду позицію щодо закарпатських угорців та підтримку угорських навчальних закладів.

– Законність нашої вимоги виправдана тим фактом, що думка Венеціанської комісії щодо українського закону про освіту є досить була надзвичайно жорсткою, – зазначила Ілдика Орос.

За словами народного депутата України Василя Брензовича, розробка нового закону про освіту була задумана законодавцями не для розвитку української мови, а для того, аби викорінити освіту на мовах національних меншин.

– І через ці амбіції найбільше постраждали саме закарпатські угорці, – додав він. А також подякував урядові Угорщини за те, що питання про Закон "Про освіту" було піднято на європейський рівень.

Брензович вважає, що угорці та їхні організації на Закарпатті не допустять втрати своїх позицій.

На конференції також був присутній Янош Арпад Потапі, державний секретар з питань національної політики Угорщини, який, зокрема, зазначив, що Угорщина вважає важливим підтримувати та розвивати систему освіти для закарпатських угорців.

Коментарі

В
вірно

Євген = провокатор продажный

РІ
рольові ігри троллів

Кацапський тролль Женєчка у рольових іграх троллів іграє роль українського супер-пупер націоналіста. Його глупа патріотична писанина по методичці - ПРОВОКАЦІЯ!!!

Є
Євген

Безумовно уграм прикро - замість позичити/отримати поміч від євробанків поплуталися із московитами за 12.5 мільярдів євро на АЕС у Пакші, гроші пустили на підривну діяльність в українськім Закарпатті, аж тут гульк - одним копняком у нахабне клювало (Закон України "Про освіту") усі витрачені кошти стали вженема...от мадяри й казяться. Ooops!

ДЄ
До Євген

Хлопче пиристань писати провокаційні і глупі коменти.Но як мош руняти демократичну європейську Угорщину із нищаснов і проклятов кацапійов.Там нигда добре ни було і ужек ни буде.Ти рузуміє што ото НАТО,і там порядок.

Є
Євген

Довідка:-Згідно з аналізом відкритих джерел інформації, на території Закарпаття угорська сторона відтворила повноцінну систему освіти, в якій навчальний процес відбувається переважно угорською мовою. Цю систему складають 91 школа, 21 з яких – україно-угорські, 70 – угорські; Центр гунгарології на базі Ужгородського національного університету, приватний вищий навчальний заклад – Закарпатський угорський інститут ім. Ф. Ракоці ІІ, що розташований в м. Берегово. Тим не менше, мадярони, забудьте про ймовірність розіграшу Угорщиною "кримського сценарію" на Закарпатті в разі дестабілізації ситуації в Україні = до того й призначено норми Закону України "Про освіту" і подальші кроки до убезпечення територіальної цілісності і незалежності України від посягань усіляких сепаратистів, агресорів, окупантів і їхніх маргінальних сателітів.

ЖЧ
Журналістика чи дурналістика

"українського закону про освіту є досить була надзвичайно жорсткою" - це на якій мові???

Я
я

На Закарпаттi рiдною мовою мож вважати i мадярську i русиньську ,подеколи румунську тай словацьку,ну а тепер,пicля росiйськоi в часи СРСР,також i украiнська стала рiдною. Ви у У Києві перевірте у всіх українську, а потім лізьте до угорців! Зробіть життя нормальним і не треба говорити що” Валіза, вокзал, Будапешт”... і їдуть їдуть всі у кого є можливість. Ганьба. Влада сильна як ніколи! Тікають люди світ заочі з рідноі землі!

Б
Бачі

Конференція Збройних Сил України заочно без зборів вирішила - нехай усі проплачені орбаноголові ідуть за Урал!!!

В
василь

До Євгена...Крим вже втiк

ОВ
ольгинцы вперде

Де є троллі "Сруль" (Свуй) і Fackів (Фатів)? Ниська дежурні на сайті троллі "без примисі розумного" і провокатор Женєчка!

Z
Zoltan

У майбтньому обовязкого треба підняти рівень начання укр. мови. Но це на 90 відсотків залежить від держави.

1
10:34

І ти вали ...

К-
Карпато - словин

Для особо тупьіх : и мадяри місні ! Я коли писав "нам місньім " , я мав на мьіслі нас корінньіх , місньіх словинів , з діда -прадіда . Завто и пишу щи раз ,най мадяри самі собі узначать што ім треба , и як . И нішто в тото ся тьікати , што туй щи ни ясно .

*
*****

Ілдика Орос нехай перша покаже приклад,як збирати валізу та їхати туди,де не потрібно знати українську мову....Щастя в пути!

ВА
в а

евген підозрівеву што тие нащадок тих тисячників комуністів што сталін поселив нам силов кстаті більшість из них укри які топтали русинів як могли

К-
Карпато - словину

а мадяри не місні? не боло бо туй мадяру-уже давно з говном уже би тя ззіли хохлохробачки

К-
Карпато - словин

Ни творіться ,най мадяри самі си убиравуть як май ім ліпше . Нам місньім што до того ?! Нич !

ПІ
Повчальна історія.

"розстріляний росіянами за співпрацю з угорськими шовіністами"...уп'ять збираєтеся кликати мацкалю, жеби нас розстрільовали?они вже на дамбасі і в криму, юлагодаря таким , гі ти. ми не заболи, ко робив з нас окрайинцьох і ко по тому колаборціоніста?

PD
ProRock do 08:58

Обержніше з бажаннями, ато Кримчани вже зібрали манатки і звалили... Чому б непровсти опитування або навіть рферендум...

P
Pfrfhgfnrf

Валіза, вокзал, Будапешт...

Є
Євген

Історична довідка: - закарпатський мадярон Степан Фенцик ще у 1939 році стверджував, що краще бути окупованим Угорщиною, ніж українізованим, а за рік до того створив "Русскую Національную Гвардію Чернорубашечниковъ"...у 1946 році розстріляний росіянами за співпрацю з угорськими шовіністами...Повчальна історія...

РБ
русин без примисі хахла

помоему они пвторявуть сталіна тот тоже насильно зробив русинів украми насильна асииляция була

ДО
До останнього

Та збирай манатки та вали туди де маєш паспорт. Чогось мадяри без знання мови не дуже роздають своі паспорти

П
пітьо

Най утікавуть усі до єдного! Самі паспорт без знання мови не дають а тут командувати будуть. Вже сі форінти замахали)))

Є
Євген

Так мислю, що народний депутат-мадярон цілком може стати піонером із притягенних до суду за наклеп.

К-
Карпато - словин

Людина кіть ся родила на тириторії Україньі автоматично має тото общчанство ( громадянство ) . Чи знає мову чи ни знає . Для мадярів тот закон ни бавить .

М
Михайло

До Євгена...Так нехай провадять,угорцям потрібен той паспорт?Думаю ні,посвідка на проживання досить

Є
Євген

Для отримання українського паспорта в уряді планують запровадити іспит на знання української мови повідомляє "Радіо Свобода". І це вірно - так заведено у Польщі, Німеччині, країнах Балтії...etc.

Л
Лоціку

Пане Василю, ви вже втратили, а розмови то просто розмови. Поїзд поїхав , переважна більшість вчителів за незнання державної мови просто переїдуть в Угорщину , де трудовлаштуються за спеціальністю

Читайте також