Заробітчан поменшає лише тоді, коли зарплату в Україні підвищать у рази

4
0

Закарпатський обласний центр зайнятості, «Веста» та Міжнародна організація з міграції представили спільний проект «Зміцнення потенціалу в попередженні міграційних процесів»,

Закарпатський обласний центр зайнятості, «Веста» та Міжнародна організація з міграції представили спільний проект «Зміцнення потенціалу в попередженні міграційних процесів», що фінансується Європейським Союзом та Урядом Великобританії. Проект передбачає шість кущових тренінгів протягом півроку, які проходитимуть у Перечинському, Іршавському, Тячівському, Міжгірському, Воловецькому та Великоберезнянському райцентрах зайнятості, а також в одному обласному центрі.

Учасниками тренінгу були профконсультанти та спеціаліста відділів профорієнтаційної роботи.

У Закарпатській області спостерігається позитивна тенденція: з 9700 новостворених робочих місць за сприяння органів влади 6900 особам пощастило отримати роботу. Втім, звернулись із питанням працевлаштування майже 30 тисяч краян (але й це на 5 тисяч менше, ніж торік). Так стає зрозуміло, чому з мільйона й чверті закарпатців майже 101 тисяча працює і проживає за межами області та України.

Координатор проекту Інна Сабадош чітко сформулювала його основне завдання — «Звести до мінімуму кількість осіб, потерпілих від шахрайства нелегальної трудової міграції та торгівлі людьми». В області існує тільки 4 організації, які мають ліцензії на право працевлаштування за кордоном: ТОВ «Укрзакордонпраця» української профспілки працюючих за кордоном», ТОВ «Закарпаттрансбуд», ПП Пелех Р.О., ПП Деяк М.М.. Однак наші громадяни воліють найнеймовірнішими способами перетинати кордон, аби лише заощадити копійку та уникнути тяганини з оформленням документів.

Як повідомив директор Закарпатського обласного центру зайнятості Юрій Фущич, на сьогодні Україна уклала угоду про співпрацю з 13 країнами світу. Але жодна з цих угод не передбачає можливості для легально працюючого закарпатця перераховувати частину свого заробітку в наші фонди (наприклад, у пенсійний).

Однією з причин масового відтоку працездатних закарпатців (20-50 років) є відсутність достойної роботи та відповідної платні. «Через майже 100 тисяч закарпатців-заробітчан до обласного бюджету надходить 3 мільярди гривень щорічно, — відмітив пан Фущич, — і це добре. Але ж якою ціною?» Справді, наслідком є розбиті сім`ї, діти ростуть без батьків, заробітчани часто повертаються з трудовим каліцтвом, нерідко стають жертвами рекету чи сексуального рабства, позбавляються соціального та юридичного захисту.

Зазначений проект вважає обов`язковим формування бази даних та пакету документів, що їх зможе отримати кожний потенційний трудовий мігрант, звернувшись до центру зайнятості за консультацією.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також