Завдяки гранту Вакарчука ужгородський студент стажувався в КПІ(ФОТО)

9
0

Наприкінці січня було визначено імена переможців проекту «Освіта Країною», котрі отримали грант на навчання в іншому, новому для них університеті. Ними стали 30 розумних та сміливих студентів з різних вищих навчальних закладів України.

Ці студенти отримали від фонду Святослава Вакарчука «Люди Майбутнього» грант на два місяці навчання у одному з провідних ВНЗ Києва, Донецька, Харкова, Львова, Чернівців та Одеси. Тридцятка найкращих студентів на цей період залишила alma-mater та поїхала до іншого ВНЗ, щоб апробувати в Україні світову практику академічної мобільності студентів. У конкурсі взяли участь студенти ІІ та ІІІ курсів, які виявили бажання отримати нові знання, познайомитися з іншою науково-освітньою школою, знайти нових друзів, колег та однодумців, відкрити для себе країну та зарядитись енергією іншого міста.   

Одним з тридцятки найкращих конкурсантів став студент Ужгородського національного університету Василь Пазуханич, котрий тимчасово залишив alma-mater і поїхав на навчання до Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут».

Два місяці Василь прожив у столиці, познайомився з новими людьми, провчився у новому ВНЗ, ознайомився з іншими традиціями…

Такими враженнями поділився з нами Василь: «Київ дуже сподобався! Університет "КПІ" теж вразив своєю величчю, кількістю студентів, кількістю гуртожитків та навчальних корпусів, викладацьким складом! Умови навчання влаштовували. Викладали близько 80% російською мовою, для корінного жителя Закарпаття – чудова нагода вдосконалити російську мову, в усьому шукаю позитивну сторону (але конспектував українською). Викладачі та студенти цікавилися проектом «Освіта Країною», розпитували деталі, які я з радістю розповідав. Щодо міста, то дуже сподобалось. Спочатку думав, куди вони всі поспішають (особливо в метро), а потім також поспішав! Ритм життя в Києві стовідсотковий! Київ сподобався своєю різноманітністю та кількістю цікавих подій. Дійсно, це чудова нагода жителю іншого міста прожити деякий час в іншому місті, побачити відмінності, знайти нових друзів та однодумців. Я ще раз переконався в тому, що кожна область України надзвичайно гарна, цікава, особлива та непередбачувана! Велика вдячність організаторам Фонду за таку чудову нагоду!»

Юрій Герасименко, Голова Правління Фонду: «Якщо говорити про досягнення Проекту, то їх є кілька: по-перше, ми переконалися, що є достатньо великий суспільний запит на програму внутрішньої академічної мобільності студентів, свідченням цього є і чимала кількість бажаючих взяти участь у Проекті, і підтримка керівництва ВНЗ та академічної спільноти – це додає впевненості, що ми на правильному шляху. По-друге, ми «намацали» низку проблем: прогалин у нормативно-правовій базі, бюрократичних нюансів тощо, які, на сьогодні, стають на заваді для  впровадження мобільності. Результатом аналізу цього матеріалу має стати розробка механізму функціонування академічної мобільності в нашій країні.

Переконаний, що вже у близькому майбутньому, внутрішня академічна мобільність студентів, стане звичним явищем для системи вищої освіти України».

Святослав Вакарчук, засновник Фонду, про Проект: «Проект «Освіта Країною» для нашого Фонду, та для мене особисто, є експериментальним, і я не побоюсь цього слова. Нам потрібно зрозуміти що найбільше подобається студентам і чого їм найбільше не вистачає, коли вони приїжджають в інше місто, в інший ВНЗ, в незнайому для себе обстановку, до незнайомих для себе людей. Мені здається, що така модель відносин між молодими людьми може не тільки спонукати студентів до активнішої мобільності, але й взагалі дасть нам «рецепт» як зближувати різні регіони України, які на сьогоднішній день, зрозуміло, є різними і культурно, і ментально, і історично. Тобто, це прекрасна модель для майбутнього, і не тільки студентського – для мене – це основна мета Проекту. Більше того, якщо такий Проект не стане загальнодержавною програмою, то ми плануємо продовжувати його далі силами Фонду».

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також