Завдяки згоді на посмертне донорство лікарям вдалося врятувати дванадцятьох людей

24
0

Впродовж доби в Києві провели вісім посмертних органних трансплантацій від двох донорів – у різних лікарнях міста вісьмом пацієнтам пересадили 4 нирки, 2 печінки й 2 серця.

Як повідомили в МОЗ України, минулої суботи медичний консиліум Олександрівської клінічної лікарні м. Києва констатував смерть мозку у двох пацієнтів. Це були двоє молодих людей, у яких стався крововилив у мозок. Попри зусилля медиків врятувати їх не вдалося. Їхні родичі дали згоду на посмертне донорство.

Єдина державна інформаційна система трансплантації визначила реципієнтами серця двох молодих чоловіків. Обидва вони – пацієнти Інституту серця МОЗ України, й трансплантологи майже добу не виходили з операційної, аби провести обом рятівні пересадки.

30-річний Степан чекав на пересадку серця 5 років. 23-річний Роман – майже рік. Хлопець з 19 років служив за контрактом в ЗСУ, під час боїв на херсонському напрямку отримав важке поранення. Його вважали загиблим, але він вижив і самотужки дістався своїх. Хлопці дякують невідомому донору й обіцяють жити за двох.



Того ж дня ще у двох столичних клініках відбулися ще чотири пересадки органів: у Національному науковому центрі хірургії та трансплантології ім. Шалімова двом жінкам пересадили печінку, ще двом пацієнтам – нирки. Також дві трансплантації нирок провели у Київському міському центрі нефрології та діалізу.

Стан усіх пацієнтів відповідає складності перенесеного втручання. А позаминулої ночі смерть мозку через інсульт констатували у пацієнтки Броварської багатопрофільної клінічної лікарні. Після згоди родичів медики отримали змогу врятувати ще 4 людей. Над цим у понеділок працювала команда трансплантологів Національного наукового центру хірургії та трансплантології ім. Шалімова.



Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також