Завтра майже 10 тисяч школярів Закарпаття складуть перший тест

10
0

Майже 10 тисяч закарпатців візьмуть участь у зовнішньому незалежному оцінюванні, перше тестування якого відбудеться в Україні вже завтра, 2 червня. На Закарпатті діятиме 19 пунктів тестування у містах Ужгород, Мукачево, Хуст та Виноградів. Водночас за процесом ЗНО в області стежитиме 20 спостерігачів ГМ «Опора» та Карпатського Агентства Прав Людини «Вестед».

Як розповів координатор моніторингової кампанії в Закарпатській області Святослав Бабіля, громадські спостерігачі покриють до 40 % пунктів тестування з української мови та 30% пунктів тестування з математики. «Цьогорічна вступна кампанія досить обмежена у часі – їй відведено у півтори рази менше часу, ніж торік. Крім того, протягом року кілька разів змінювалися правила її проведення. Тому громадське спостереження повинне сприяти довірі громадськості до результатів тестування», – зазначив Святослав Бабіля.

Спостереження здійснюватиметься на всіх етапах ЗНО: реєстрація учасників зовнішнього оцінювання; проведення зовнішнього оцінювання в пунктах тестування; обробка та перевірка бланків відповідей учасників зовнішнього оцінювання; розгляд апеляційних заяв учасників тестування. Святослав Бабіля підкреслив, що предметом громадського контролю не є зміст ні тестових матеріалів, ні конкретних результатів абітурієнтів. За його словами, система ЗНО виявила себе справді незалежною і якісною методикою оцінки знань вступників, тому представники ГМ «Опора» інформують батьків і випускників шкіл, у чому ризики освітніх нововведень, чим загрожує втрата ЗНО. Спостерігачі мають контакти батьківських комітетів, яким надаватимуть оперативну інформацію про хід тестування та зарахування до вишів.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також