Завтра важливі вибори: з Праги до Братислави запустили безкоштовний "виборчий" потяг (ФОТО)

2
0

У суботу 30 вересня виборці у Словаччині приймуть рішення про новий склад парламенту, і, відповідно, нового уряду. Останні опитування громадської думки показували, що на цих позачергових виборах немає явного фаворита.

"Партія SMER-SD, риторика якої стала відверто проросійською та "проорбанівською", може завтра виграти в Словаччині вибори, однак участь молоді може ще добре "замішати карти". "Нам не однаково", - кажуть словацькі студенти, які сьогодні вирушили безкоштовним потягом з Чехії додому тільки задля того, щоб проголосувати. Дослідження показують, що багато словаків вірить у різні конспіративні теорії на зразок "хіміотрас", або що війна росії проти України, - це "американська вигадка, поширювана проамериканськими ЗМІ", - пише оглядач Олекса Лівінський.


Як повідомляє видання proukrainu.blesk.cz. у зв'язку з виборами з Чехії на батьківщину вирушили сотні словаків. Переважно студенти у п'ятницю після обіду вирушили з головного залізничного вокзалу Праги спеціальним безкоштовним “виборчим” поїздом до Братислави з метою взяти участь у суботніх парламентських виборах. Інший спеціальний потяг відправляється увечері з Брна до Братислави. Перевезення профінансували чотири некомерційні організації, які прагнуть підвищити явку виборців.

За даними організаторів у четвер , на веб-сайті www.volebnyvlak.sk зареєструвалося понад 1000 осіб , з яких приблизно 60 відсотків були студентами.


«Мета ініціативи — передусім підвищити явку виборців, мета — жодним чином не вплинути на результати парламентських виборів на користь чи невигідність будь-якої партії. Ми хочемо, щоб парламент, який виник на виборах, представляв настрої усіх словаків якомога більше», — кажуть організатори акції.

Студентка першого курсу Єва сказала, що це дуже важливі вибори. “Словаччина повинна рухатися в більш демократичному напрямку. На даний момент це виглядає не зовсім райдужно”, – сказала вона ЧТК.

Реєструючись на передвиборчий потяг, вона дізналася, що організатори шукають волонтерів, тому записалась і роздавала бейджики пасажирам на вокзалі. Щодо самих виборів, то коливається між двома сторонами. Петра, яка перебуває на стажуванні в Чехії, вважає спецпоїзд хорошою можливістю потрапити на вибори. “Я сприймаю це як громадянський обов’язок і хочу висловити свою думку таким чином”, – каже вона для чеського телебачення.

Словаччина не дозволяє своїм громадянам голосувати на парламентських виборах у посольствах за кордоном. Бажаючі голосувати поштою з-за кордону мали зареєструватися не пізніше першої половини серпня цього року.


Слідкуйте за нами у Facebook та Instagram.

Також підписуйтесь на наш Telegram та Youtube.

Дізнайся першим!



Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також