ЗМІ: Сьогодні Польща оприлюднить записи розмов диспетчерів смоленського аеродрому

12
0

Сьогодні, 18 січня, о 14.00 за місцевим часом (15.00 за Києвом) голова МВС Польщі Єжи Міллер оприлюднить записи розмов диспетчерів аеродрому Північний під Смоленськом з екіпажем польського ТУ-154.

Як повідомляє телеканал TVN24, Міллер, який також є головою польської комісії, що з'ясовує причини катастрофи, представить записи на спеціальній прес-конференції.

За інформацією телеканалу, після оприлюднення ці записи буде розміщено на сайті міністерства.

Водночас, МВС офіційно не анонсує оприлюднення записів, а повідомляє лише про прес-конференцію за участю Міллера та представників його комісії.

Нагадаємо, минулого тижня в Москві оприлюднили остаточний звіт за результатами розслідування катастрофи Ту-154, в якій загинув колишній президент Польщі Лех Качинський. Згідно з доповіддю, безпосередньою причиною катастрофи польського Ту-154 стало рішення екіпажу не йти на запасний аеродром.

Голова МАК Тетяна Анодіна під час прес-конференції заявила, що в крові головнокомандуючого Військово-повітряними силами Польщі генерала Анджея Блазіка, який перебував у кабіні літака Леха Качинського, виявлено алкоголь. При цьому експерти не виявили алкоголю в крові пілотів. Ярослав Качинський заявив, що доповідь російської сторони незбалансована і позбавлена доказів. Прем'єр Дональд Туск заявив, що має намір шукати можливість продовжити переговори з Москвою щодо питання розслідування катастрофи. "Якщо ці переговори проваляться, ми можемо звернутися до міжнародних фахівців. Якщо я чимось і стурбований, так це політичним контекстом російського розслідування", - сказав глава польського уряду.

Він заявив, що його країна не ставить під сумнів твердження, що містяться у звіті МАК щодо смоленської катастрофи, її не влаштовує відсутність деяких фактів.

Президент Польщі Броніслав Коморовський висловив згоду з оцінкою, яку уряд країни дав звіту МАК про причини катастрофи Ту-154.

14 січня Польща отримала електронні копії аудіозаписів переговорів диспетчерів смоленського аеродрому. При цьому глава Мінтрансу РФ Ігор Левітін заявив, що диспетчер аеродрому Смоленськ-Північний не мав права заборонити посадку літака президента Польщі.

***

Польський літак ТУ-154, на борту якого був президент Польщі Лех Качинський, розбився під Смоленськом 10 квітня 2010 року. Він разом з офіційною польською делегацією летів до Катині для участі в меморіальних заходах. На борту перебували 96 осіб: 88 пасажирів і восьмеро членів екіпажу. У результаті авіакатастрофи не вижив ніхто.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також