Знай наших: історія дівчини, батьки якої з Доробратова, про яку говорив Франклін Рузвельт (ФОТО)

51
28

Доробратово - село на Іршавщині стало місцем народження батьків легендарної жінки.

Маргарита Бабинець - жінка-герой, яка жила в часи Другої світової війни. Батьки народилась на Закарпатті в селі Доробратово. Пізніше батьки переїхали жити до Америки. У часи Другої світової війни Маргарита була пілотом винищувача "Boston". В одному з боїв дівчину підбили і вона загинула.

Тодішній президент США Франклін Рузвельт відзначив дівчину іменною нагородою та сказав:

«В пам’ять про рядову Маргариту Бабинець (армійськии серіийниий номер А-312631), яка загинула при несені служби в американській зоні 27 липня 1944 року. Вона стоїть у непорушному строю безсмертних патріотів, які загинули заради того, щоб Свобода жила, міцніла і примножувала своії щедроти.

Свобода жива, і тому живе вона, бо продовжують жити діла і здобутки більшості людей.»

Похована Маргарита Бабинець в США в Юніон-Сіті. Про цю історію написав у фейсбуку закарпатський краєзнавець Федір Шандор.

Також пропонуємо подивитись яким було Мукачево на початку ХХ століття.


Коментарі

.
...

Карпатські русини безумовно рано чи пізно набудуть статус національної меншини в Україні(сьогодні чи завтра але це буде), конституція дає їм право рахувати себе народом, і ніяке "політиканство" це не перекреслить. ЗАКОН Є ВИЩЕ ІНТРИГ! Але підкреслю що русифільство буде боротися проти набуття цього статусу, бо патріоти і офіційний статус в серед карпатських русинів для них реальна загроза, як і для декотрих котрі свідомо прикапчують ярлик русифільства заради дискридитації цієї меншини в своїх інтригах.

0
002

Сцикора має лівду!

0
002

Сікора має правду!

Д
доктору

Яке лікування? Клоун Гецко в Росії бомжує. На лікування у використаного ган@она грошей уже не є.

Ю
Ю

"Майдаун" не позорь свойов писанинов руснаків. Хотя русофіл то не руснак, а най нич не приказую ко...

Ю
ю

мадуне, то такий руснак, як медведчук-український націоналіст. Та чилядь, шо дустає гроші од москви, будапешта чи нюйорка є політичними русинами, шо на даний момент має каратися буцегарньов. Коли наша краіна одоб'єся од кацапів, усяких реваншистів і головне, поборе домашніх паразитів, шо розпинавуть нашу країну, тоди мош буде, і буде подняте питання русинів, які є автохтонами і реліктом словянства і які дали усі племена словян. Се говорить наука етнологія, філологія, та й просто, руснак розуміє ушитких словян (як мати своїх діти), а діти тупуваті (особливо ті, у кого чєлюсть нє такая-логічно, то не словяни). А типирь, україноненависники і просто вата, лліть свою жовч, ха-ха.

Ю
Ю

Ооооооо прийшли нас учити із хутора , як нам жити... (до 19:01)

Д
доктор

Майдаун - ото бовший пацієнт Берегсазської псіхушки Петя Гецко. Дурачка шизофреніка по почерку впізнають многі психіатри. Останні роки у пацієнта без лікування спостерігається явне загострення шизофренічних проявів.

Д1
до 19:01

Всрусуне, ти спочатку відівчися стіни ригаловок обсцикати, і ліс насади на місці того, який з цімборами повирубував, бикота пудкопчена! Ти мудак был, єсьм і бдеш!

М
Майдаун

Лепава схроновська плісінь,18:42, 18:45.Ліси знищила ота бандеронацістська зараща,яка окупірувала власть у Куйові ще в 1992р. Утіль ідуть дозволи і вказівки.Мусор то візитка лемберга,яким польське бидло засмічує всю Україну! Русиныбыли і в Галіції,факт.Лем ота францювата українофільська мразь,што лягла под австріяку, унищила русину! Тому їх там ніє типирь,а лем самі мерзкі дегенерати! Дегенерати,які лем руйнують і неваловшні созідати.Тому нормальний наруд скарідуєся українцю! Я русин был,єсьм і боду!

ШС
Штефі Санаторинець

Так звані "русини" мають з Руссю стільки ж спільного, скільки роми з Римом.

Н
неукрайинка

русини боли і за Карпатами, но лем пудкарпатські русини прославилися на вшиткій світ варварськими рубками лісу, загаджуванням ушиткоі природи своїм мусором і гуном, преступностю і контрабандов.

Н
нелох

Русинка, украинка, русская, мадьярка... Шандор первый написал... Шипович первый написал... КАКАЯРАЗНИЦА?!

Н
неукрайинка

русини боли і за Карпатами, але окраїнські злидні не давали їм змоги приголоситися до свої народності, як тепирь хочут учинити туй у нас.Тоті русини мусили ставати чужинцями на своюй земли, як Ірина Ярошович, сценічним іменьом Рената Богданська, жона генерала Андерса, співачка, акторка, капітан Войська Польського https://www.youtube.com/watch?v=53gd-S1oT4w

Ґ
Ґазда

Наша карпатська русинка. Тілько нас мало, но всяґде нас є. Чилядь маєме чиковну.

СС
Сікора Степан Ілліч

Відносно фільму, який знімався в Колочаві в 30-ті роки минулого століття за книгою чеського письменника Івана Ольбрахта і за його сценарієм "Марійка невірниця". Сценарій був перекладений на українську мову галичанами — емігрантами й тому всі діалоги артистів викладені чисто українською літературною мовою, а не місцевою говіркою карпаторусинської мови. Це теж історичний факт. Панове, не фальшуйте історію нашого краю, якою б вона не була.

СС
Сікора Степан Ілліч

Ще раз повторяю для тих, хто не хоче бачити незаперечні факти: http://www.fenixslovo.com/uk/analytics/7241 "Маргарита Бабинець – русинка, якою гордиться Америка". І при чому тут "окремішність"? Є конкретні історичні факти, які так хочеться переписати націоналістам. Редакції дякую за те що випрали суттєві неточності у своїй публікації. Федору Шандору "фе..." за черговий плагіат, який він зробив, переписавши статтю Юрія Шиповича і не вказавши джерело.

В
Вовчи

Бабинец Моргита ис Доробратово утлевел

Т
Троцкій

Активісти "окремішності" русинства заполошилися. А хто ж вона тоді, якщо не українка? В чеському фільмі про Колочаву в 1930-х роках селяни вповні говорили нормальною сучасною українською мовою. А не "русинською".

РУ
Роман Ужгород

Федор Шандор,он же Ферко Машлик как он раньше на радио когда работал называл себя.Точно он Ферко,взял чужую историю и перекрутил,не "закарпатка",а русинка и писал про нее не он первый

Л
Лин

Правильно Русинка а не Украинка, мы к счастью другие люди и кроме общей территории у нас ничого нема ,неприписуйте чужие заслуги себе............ще невмерла)))))))

1
17

Бідна історія . Шандор її перепише.

Я
я

До Галина, вы плохо знаете историю, она русинка и не имеет никакого отношения к Западной Украине

М
Містний

Федор Шандор присвоїв труд Юрія Шиповича це аморально.А факт подвигу Маргарити з русинського роду є фактом героїзму який відзначений в США.

М
мукачівець

яккажуть "настало время окуительных историй" (с) ржу,це вже дно,чи ще не зовсім))?

СС
Сікора Степан Ілліч

І знову чергова фальсифікація історії нашого краю. Для чого це робити Федору Шандору? Рекомендую прочитати http://www.fenixslovo.com/uk/analytics/7241 "Маргарита Бабинець - русинка, котров гордить ся Америка. Маргарита Бабинець – русинка, якою гордиться Америка"

Г
Галина

Эта дивчинка настоящая героиня ,она отдала жизнь воюя против фашизма , когда ее соотечественницы на западной Украине встречали фашистов с хлебом солью в вышиванках ! Как семьдесят лет назад Украина была неоднородна , так и теперь ... разные ценности жизни , разные герои ... , как не была она унитарной , так и не быть ей ею никогда !

М
Мукачівець

Шандор МОЛОДЕЦ! Такі факти роздободеш,што нигда і не зналося.Дякуву.

Читайте також