Зношені купюри – не фальшивка. Але банки інколи бояться їх приймати

8
0

Суперечки через зношені банкноти гривні – не така вже й рідкість: інколи продавець відмовляється брати гроші, бо ті погано виглядають. Хоча відомо, що навіть потерта чи забруднена купюра однаково є платіжною.

«Якщо на купюрі нема ознак підроблення, зношені банкноти в магазині прийняти зобов’язані», – поінформувала «Замок» начальник відділу готівкового обігу і касових операцій управління НБУ в Закарпатській області Юлія Сливканич. Загалом, наші купюри вважаються платіжними, якщо зберегли не менше 55-ти відсотків площі. Щоправда, такі вже потрібно міняти у касах банку. Якщо банк­нота розірвана навпіл, але при цьому на двох частинах однакові серійні номери – її також повинні безкоштовно поміняти. Юлія Михайлівна  додає, що інколи у банках відмовляються приймати зношені гроші, бо не впевнені, чи вони платіжні. Коли люди приходять із такими гривнями до територіального управління НБУ, то майже завжди виявляється, що з купюрами вже гаразд.

Однак є випадки, і далеко не поодинокі, коли в закарпатців з різних причин з’являються гроші обпалені, зіпсовані вологістю, облиті кислотою тощо. Такі у касі банку дійсно не повинні приймати. «Якщо купюри дуже пошкоджені, – зазначає Ю.Сливканич, – то з ними не треба нічого робити самому, бо це ще більше їх зіпсує. Варто одразу звернутися до територіального управління НБУ». А  там уже вирішать, чи можна цю готівку обміняти.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!