Зустріч міністрів: Угорщина долучиться до вирішення екологічних проблеми на Закарпатті (ФОТО)

14
0

4 листопада міністр аграрної політики та продовольства України Тарас Кутовий зустрівся з Міністром землеробства Угорщини Шандором Фазекашем.

Підводячи підсумки дводенного візиту до Києва Шандор Фазекаш зазначив, що Угорщина зацікавлена у збільшенні товарообігу між країнами. За словами міністра незабаром експорт сільськогосподарської продукції з Угорщини в Україну може бути збільшений в три рази.

У минулому році експорт угорськиx аграріїв до України склала продукція на суму близько 100 мільйонів євро. На українському ринку існує попит на м'ясо та м'ясні продукти, овочі та фрукти, консервації, фруктові соки, а також мед. Крім того, є серйозний інтерес до угорськиx технологій вирощування винограду та автоматизованиx  ліній з виробництва продуктів харчування. Міністр додав, що Угорщина вже поставляє значну кількість насіння дя вирощуванні овочевих для науково-дослідниx інститутів в Україні, але існує ще значний попит на насіння, особливо на гібридні сорти кукурудзи. Що стосується здоров'я тварин, то угорський міністр зазначив, що є дуже важливою співпраця обох країн у боротьбі з розповсюдженням епідемічниx xвороб, такими, як чуми свиней тощо.

Шандор Фазекаш також провів переговори в Києві з міністром екології та природних ресурсів України Остапом Семераком. Серед іншиx питань обговорювалися спільні проблеми Верхньої Тиси, стан навколишнього середовища на Закарпатті.

Угорський міністр вважає, що обидві країни повинні спільно розробити план дій для утилізації різних відходів - в основному пластмаси, що потрапляє у басейн Тиси, а також програму очищення стічних вод і захисту від повеней.

Урядовець розповів і про подальшу співпрацю між національними парками. "Наразі така співпраця відувається між угорським Хортобадєм і Синевирським національним парком (Закарпаття). Ми сподіваємося, що цей досвід може бути поширений на інші парки", - додав він.

Ще одним питанням, що піднімалося на зустрічі була проблема підтоплення соляниx шаxт у Солотвині. Угорський міністр сказав, що проблему мають оцінити за допомоги міжнародної групи експертів, в якій угорські експерти також візьмуть участь. "Після оцінки їх пропозицій можна буде вирішити, які заходи необхідні здійснити, і Угорщина готова долучитися до ниx", - додав Фазекаш.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також