Зустрічаємо сезон опалення: чому варто замислитись про зволоження повітря

5
0

З початком сезону опалення мікроклімат у приміщенні суттєво змінюється. З підвищенням температури приходить і сухість повітря, адже всі засоби опалення — від радіаторів до електроприладів — зменшують рівень вологості в кімнаті.

У деяких оселях він опускається до критичних 20–30%, тоді як нормальною вважається вологість від 50% до 70%.

Як зрозуміти, що повітря занадто сухе, та вам потрібен зволожувач? Простіше за все придбати та встановити спеціальний прилад — гігрометр або вологомір. Наприклад, на Kidr можна придбати гігрометр, поєднаний із термометром, годинником і будильником. Його рекомендується встановлювати всередині приміщення на висоті приблизно 1–1,2 метра від підлоги, щоб виміряти середній показник. Але за відсутності приладу можна спиратися й на власні відчуття.

Що відбувається у приміщенні в разі зневоднення повітря

Перша та одна з найголовніших причин придбання зволожувача повітря для дитини — той факт, що віруси та бактерії найкраще розповсюджуються саме в сухому повітрі. Коли воно насичується вологою, значно зменшується концентрація пилу. Він пов’язується мікроскопічними краплями води та осідає на підлозі, а разом з ним осідають і бактерії. Більш того, вологе чисте повітря полегшує дихання та допомагає самоочищенню бронхів.

У нормальному мікрокліматі імунітет дитини працює на повну силу, тому вона хворіє рідше. Але не варто перебільшувати, щоб не створити в кімнаті «джунглі»: температура не повинна бути вищою за 24–25°C, а вологість — 70%.

Сухість повітря впливає не тільки на дітей. Шкіра обличчя та рук дорослих стає стягнутою, процеси старіння прискорюються, на руках з’являються мікротріщини, від яких не рятують навіть жирні креми. Пересихає слизова оболонка носа, люди починають частіше хропіти. Від сухості починають тріскатися дерев’яні меблі, руйнуються музичні інструменти, чахнуть домашні рослини.

Можна спробувати підняти вологість за допомогою частішого провітрювання, збризкування кімнати теплою водою чи сушіння речей після прання у кімнаті. Але все це — ненадійні методи, що дають тимчасовий результат.

Як обрати зволожувач повітря

Існує кілька типів цих приладів: з холодною та гарячою парою, нанозволожувачі, гаджети, що забезпечують природне зволоження. Найпопулярніші універсальні ультразвукові зволожувачі працюють практично безшумно, споживають дуже мало електроенергії (в середньому 25 Вт на годину), прості у використанні. Під час вибору варто звертати увагу на площу приміщення, зазначену в характеристиках. Зазвичай вона трохи вища за реальну, яку може зволожити електроприлад. Деякі зволожувачі одночасно виконують функцію гігрометра або можуть бути нічником для дитини.

Важливо пам’ятати: прилад забезпечить ідеальний мікроклімат у приміщенні тільки в тому разі, якщо користуватися ним правильно. Важливо не тільки придбати зволожувач, але й слідкувати, щоб показники вологоміру залишалися в межах норми.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також