Зустрілись земляки і створили Земляцтво (ФОТО)

11
0

Отримавши минулої суботи запро¬шення на установчі збори громадського об’єднання «Земляцтво Тячівщини в Ужгороді», я не могла відмовитись. Бо дуже хотілося познайомитися з тими людьми, про яких знаю із ЗМІ, які є відомими не лише на Закарпатті, а й по всій Україні.

 Саме вони змогли адаптуватися у обласному центрі, зробити собі ім’я і ним прославляти рідний край. А серед них чимало яскравих особистостей, спілкування з якими спонукає до громадської діяльності, робить життя цікавішим, надихає на добрі вчинки. Що ще прикметно, всі ці успішні люди ніколи не забувають про свою маленьку батьківщину – Тячівщину, радо приїжджають додому в го¬сті, і так же само тепло зустрічають земляків в Ужгороді. І хоч в обласному центрі  вихідців з Тячівщини багато, але не всі вони знають один одного, їм якось не випадає нагода зустрічатися разом. Тому такими приємними стали спогади, таким утішним знайомство.

- Нам давно хотілося організувати таку зустріч, - повідомив ініціатор заходу, голова Тячівської райради М.В.Данилюк. – Дізнавшись про ідею заснування Земляцтва районне керівництво радо зголосилося допомогти.

Відбулося засідання у затишному ресторані «Статус», що в смт. Буштино. І тільки декілька чоловік із запрошених через поважні причини не змогли приїхати. А загалом зголосилися всі, і охоче вступили в Земляцтво. 

Від імені рідної Тячівщини всіх привітав голова РДА М.І.Шелевер такими словами:

- Ми пишаємося тим, що високі почуття любові до своєї малої батьківщини об'єднали всіх нас. Бо де б ми не жили, скільки б нам не було літ завжди хочеться до рідної батьківської хати. Щиро бажаю вам приїжджати частіше додому і радуватися дітям, онукам, близьким і рідним. І щоб цей «сохташ» зберігся на довгі роки. 

Також на зустріч із земляками прийшли інші посадовці району – заступники голови РДА І.В.Дьолог, М.М.Цірик, начальник Тячівського РВ УМВС М.Ф.Немеш, заступник голови райорганізації Партії регіонів М.М.Переганя та ін. Цікаво, що тут зустрілися викладачі зі своїми колишніми студентами. Історик і науковець Д.Д.Данилюк радо привітався з  І.В.Дьологом, як сам ска¬зав: «своїм кращим вихованцем».

Відтак, було обрано керівний орган Земляцтва та його президію. Всі присутні підтримали кандидатуру М.В.Думнича на посаду голови громадського об’єднання «Земляцтво Тячівщини в Ужгороді», а П.П.Гаврилко та В.В.Мацола стали його заступниками.

Як один з ключових напрямків роботи Земляцтва будуть зв’язки з «малою батьківщиною». Також сприяння в розбудові Тячівщині,  відродженню культурно-просвітницьких традицій, підтримки важливих проектів, напрямків просвітництва тощо. 

Ось як визначили роль створеного Земляц¬тва самі учасники зібрання:

Михайло Думнич, начальник відділення Фонду ФССНВ в Ужгороді: «Вихідці з Тячівщини, що на сьогодні проживають в Ужгороді задіяні в усіх сферах соціально-економічного життя, культурі . Вони мають чималі здобутки, вагоме слово у суспільстві. І тим самим зможуть принести багато корисних справ рідному краю».
 Дмитро Данилюк, професор, доктор  істо¬ричних наук, завідувач  кафедри історії України УжНу: «Ми собі навіть не усвідомлюємо, наскільки Тячівщина багата талантами! Це ціла плеяда діячів, які можуть бути гордістю всієї країни. У такій спільноті ми викону¬ємо місію предків – любити свій рідний край, батьківську хату. Така ідея має передатися на¬шим нащадкам». 
Єлизавета Сівак – заслужений працівник культури України, викладач Ужгородського ко¬леджу культури і мистецтв: «Свою творчу дія¬льність я розпочинала у Мор¬тоші. Це була добра школа, наука на все життя.  Хочу сказати, що Тячівщина уні¬кальна своїми традиціями. Нам вдалося зібрати їх і споді¬ваюся скоро вийде у світ кни¬жка. Радо спілкуюся зі своїми земляками і приїжджаю у рідне Буштино».
Василь Бедзір, журналіст, власкор газети «Урядовий кур’єр»: «Вважаю, що у Тячівщини  великий потенціал і колись вона мала чималі здобутки на рівні області. Сьогодні старт взято, то треба досягати вершин. Зі свого боку обіцяю інформаційну підтримку всім проектам Земляцтва».

Павло Орос, голова Закарпатського обкому профспілки працівників місцевої промис¬ловості та комунально-побутових підприємств: «Почуваюся щасливим, що маю тячівське коріння. Коли чую як по нашому говорять,  на душі легше. Це треба зберігати: мову і традиції. Вони рідні, близькі, вони – наші».
Віктор Мацола, начальник Головного управління праці та соціального захисту населення Закарпатської ОДА: «Потрібно серйозно і суттєво підняти рівень соціального захисту Тячівщини. Існує чимало благодійних, доброчинних організацій, їх діяльність треба направляти у наш район. Багато із нині присутніх у залі можуть і будуть це робити».

Петро Гаврилко, директор Ужгородського комерційного технікуму: «Майже кожен сьомий житель Закарпаття родом із Тячівщини, що дуже суттєво. Ми повинні допомагати однин одному, виручати коли треба.  Тож Земляцтво потрібне, воно стане вагомим чинни¬ком для об’єднання земляків». 

Також цікаво було у залі побачити і інших поважних осіб. Серед них – В.В. Бокоч, заступник начальника ВДАІ УМВС України в За-карпатській області, І.Ф.Стойка, начальник відділу фінансового забезпечення УМВС України в Закарпатській області, В.М.Стойка, заступник начальника КРУ в Закарпатській об¬ласті та І.В. Дарвай,  заступник начальника державної сільськогосподарської інспекції та інші. Вони приїхали на різдвяні свята у гості до рідних тож охоче навідалися на зібрання. А щоб воно запам’яталося всім надовго, звеселити присутніх прийшли працівники райвідділу культури (начальник В.А. Гудак). Всі учасники дійства разом з аматорами сцени колядували, щедрували,  віншували один одному гараздів. 

Тож щиро віриться, що створене Земляцтво гідно примножуватиме славу яблуневої Тячівщини, яка невід’ємно вплелася, мов квітка, у вінок нашої Держави.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також