Жителі Рівненщини стали заручниками міжнародної траси Київ-Чоп

13
1

Село Біла Криниця дорога розділила навпіл, та ще й відібрала майже всі переходи, що вели до зупинок. Тепер щоб перейти на інший бік, треба долати мінімум 2 кілометри.

Люди клянуть Євро-2012: кажуть, чемпіонат відбудеться раз, а їм тут жити.

Валерій Червяк, місцевий житель: "Щоб їй потрапити на роботу, йому треба обходити 2 км в одну сторону чи в другу, і це виходить 4 км пройти пішки чи проїхати велосипедом".

Марія Дзеник, місцева жителька: "Ми живі люди, в нас є діти, в нас є онуки, і ми сумок нести зимою за 2 км не будемо, ми тут живемо, ми дихаємо газами, тут їде 16 фур підряд, і ми це терпимо. То, вибачте, ми теж хочемо користуватися благами нашої держави".

Після реконструкції траси життя селян перевернулося з ніг на голову. Через бар’єрні огородження знесли всі зупинки. Дорога, яку звели для місцевого користування вздовж шосе, занадто вузька. А через недосконалу каналізаційну систему уся вода з траси стікає їм прямо під будинки.

Віталій Ткачук, Білокриницький сільський голова: "Ця ситуація і проблеми створені за рахунок того, що проект не погоджений з місцевою владою, якби на початку проектних робіт, які зараз проводяться на цій дорозі, все обговорили б, - цих питань не виникало б".

В обласній службі автомобільних доріг пояснюють: дорогу відновлюють за міжнародним контрактом. Проект розробляв Укравтодор. Траса належить до 1-ї категорії, за нормативами пішохідні переходи мають бути на кожні три кілометри.

Юрій Проник, в.о. начальника служби автомобільних доріг у Рівненській області: "Норми доріг першої категорії говорять про одне - там не може бути проект який хочеш, є програма і комп`ютер видає закладений такий і такий проект".
Посадовці обіцяють таки облаштувати у Білій Криниці зупинки та переходи. Якщо ж дорожники не дотримаються слова, селяни обіцяють блокувати рух.

Марія Дзеник, місцева жителька: "Ми вийдемо і будемо страйкувати добу-дві, але ми перекриємо дорогу, і хай їм сподобається".

Коментарі

А
Андрій

Село фактично було знищено прокладенням дороги. Немає ніякого сенсу селянам скаржитись. Їх усіх з їхнього незручного села слід примусово переселити в якусь п'ятиповерхівку у найближчому місті чи у сусіднє село і справа вирішена.

Читайте також