6 тисяч працівників деревообробної галузі Закарпаття можуть залишитись без роботи

10
8

Різке зниження курсу гривні щодо долара і євро, що близько пів року тримає в напрузі всіх українців, тепер стало загрозою масового безробіття працівників деревообробної галузі як Закарпаття, так і всієї України.

Згідно законодавства, реалізація деревини в нашій державі здійснюється через аукціони на товарних біржах. Раніше українські і іноземні виробники мали на аукціонах однакові умови. Але тепер, після того як курс євро та долара США відносно гривні суттєво підскочив, вітчизняні підприємства, порівняно з іноземними, стали неконкурентоспроможними, пояснює Юрій Цуга, директор ДП «Норстон Закарпаття».

Аби було зрозуміліше, простий приклад на цифрах: іноземці як платили раніше 100 євро за кубометр дерева, так і платять, а для українців ці ж 100 євро вже означають зовсім інші гроші. Тому, вкладаючи ті самі суми, закордонні виробники піднімають ринкову ціну дерева, роблячи її захмарною для українських підприємств. Внаслідок цього, майже весь лісоматеріал йде на експорт і тільки дуже мала його частина залишається в Україні.

Тільки на закарпатському «Фішері» працюють 1500 людей, а загалом у деревообробній галузі області задіяні близько 5-6 тисяч працівників. Всі вони напряму залежні від можливості їх роботодавців закуповувати сировину. А це означає, якщо не зупинити цю тенденцію, згодом всі ці працівники можуть залишитись без робочих місць. Адже спекулятивно торгувати деревом значно вигідніше, ніж виробляти продукцію з нього.

«Крім цього, такою ситуацією скористались деякі підприємливі особи, наближені до лісових аукціонів, які зареєстрували суб’єкти господарювання за кордоном, - розповідає Юрій Цуга. - Вони купують на українських аукціонах сировину і цю ж сировину за кордоном перепродують іноземцям, внаслідок цього Україна недоотримує великі суми валютної виручки на податків».

Саме тому ряд представників деревообробної галузі, серед яких  ТОВ "Фішер", ТОВ "Форестер Закарпаття", ТОВ "Максіфлекс", ПП "СІО",ТОВ "СІО-К", ТОВ "Саквоя Вуд", ДП "Норстон Закарпаття", ТОВ "Еастон", ТОВ "Вилок", ТОВ "Старвуд Закарпаття", ТОВ "Ено Меблі ЛТД", ТОВ "Успіх", ТОВ "К’ЛЕН", ТОВ "Самвер", ПП "Посів-Україна", ДП "Посів-Україна", ТОВ "РІФ Паркет ЛТД" та інші наприкінці минулого року звернулись до голови Закарпатської облради Володимира Чубірка з проханням ініціювати на законодавчому рівні заборону експорту лісу-кругляка.

На останньому засіданні сесії облради депутати прийняли рішення звернутись до Президента України, Верховної Ради та Кабміну щодо вжиття невідкладних заходів для запобігання знищенню деревообробної галузі України. Наскільки швидко народні депутати добруться до вирішення цього питання поки не відомо, однак саме в їх руках зараз доля тисяч закарпатських сімей.

Мукачево.net

Коментарі

H
Habal

Уволити усіх до фраса! Най раз іноземці навчать їх правильно рубати хащу (а не голі верьхи лишати), зрубавуть 80-100 соток под 0, пак ожиничом заросте тай кампец, а пак де ся діват мінеральна вода із скважин? Хащи неє, і води неє, ліс держить влагу, і є самим важним екологічним фактором у нас. Річку мож зобратися за динь учистити од мусора, а ліс росте 20 років. Урубавуть усьо, а шо ся лишит дітям ?

H
Habal

Уволити усіх до фраса! Най раз іноземці навчать їх правильно рубати хащу (а не голі верьхи лишати), зрубавуть 80-100 соток под 0, пак ожиничом заросте тай кампец, а пак де ся діват мінеральна вода із скважин? Хащи неє, і води неє, ліс держить влагу, і є самим важним екологічним фактором у нас. Річку мож зобратися за динь учистити од мусора, а ліс росте 20 років. Урубавуть усьо, а шо ся лишит дітям ?

К
Ковдош

Для тих ко не порозумiв, забороняти вто не файно, заплати и вези, я маю на увазi лiс кругляк. Везеш за бугор кругляк, платиш мито, або вiдкривай пiдприємство i виробляй продукцiю и вези готовий вирiб за доступньою цiною.

З
Закарпатец

http://www.youtube.com/watch?v=ckKvGZSTgBU Филипп Экозьянц.Из Харькова СРОЧНОЕ СООБЩЕНИЕ! 00:05 20 января 2015г.

1
123

до ковдоша, піднімуть ціни для іноземців, ті позакривають , а люд лишиться без роботи

К
Ковдош

Хто заважає пiдняти цiни для iноземцiв, щоб урiвноважити ринок, це керiвництво знищує робочi мiсця.

1
12345

1000% НАРОД ІЗ ЦИМИ ВИРУБКАМИ ВСІ КОЛОДЯЗІ ПЕРЕСОХНУТЬ!!! ПРОБЛЕМА НАРОД ІЗ КОЖНИМ РОКОМ ВСЕ БІЛЬША І БІЛЬША!! ФУРИ ЛИШ В ВЕНГРІЮ СКІЛЬКИ ВИВЕЗЛИ КОЛОТИХ ДРОВ ДЛЯ ОБІГРІВУ.

H
Hyla

Повтістю підтримую ці ініціативи! Вивозити можна тільки готову продукцію. Ніяких кругляка та дошок!

Читайте також