Боєць 128-ої бригади Сергій Братасюк: Закарпаття найбільше піклується про своїх в АТО

14
20

За останні 8 місяців у Сергія перша повноцінна відпустка, чоловік приїхав до Ужгорода на весілля сина. Він не є професійним військовим, але чітко впевнений – якщо на країну нападають, то мужчини повинні її обороняти, причому робити це свідомо і добровільно.

Сергія в Ужгороді чекають дружина і чотири сини, двоє з яких вже вирішили, що будуть військовими. Старший був на Майдані, а середній служив з татом в АТО, а зараз готується до вступу у військове училище (історію Богдана Братасюка читайте тут)

- Поїхати в АТО було вашим добровільним рішенням. Коли і як це сталось?

- В лютому минулого року, коли почалась вся ця історія з Кримом, я пішов записатись у воєнкомат, адже якщо на країну нападають, то задача мужчин йти її обороняти. Тим більше, на той момент другий син служив в армії. Звісно, тоді я і не уявляв, що все завершиться саме так. Моє відрядження розпочалось 16 жовтня, тобто 8 місяців я практично безперервно був на сході, ось зараз маю першу нормальну відпустку.

- Де саме Ви служите?

- Перші три місяці ми були в Сєвєродонецьку, а тепер дислокуємось під Краматорськом.

- З телевізорів нам розповідають, що в зоні проведення АТО військові чудово забезпечені технікою, їжею, житлом і вчасно отримують зарплату. Натомість, серед людей ходять інші розмови. Що там відбувається насправді?

- Якщо говорять, що волонтери допомагають забезпечити армію, то швидше я б сказав, що держава допомагає волонтерам. Якщо брати зручне взуття, зручну форму, то цим ми завдячуємо волонтерам. Та форма, що видається державою не є зручною і сучасною. Однак, зброю, боєприпаси ми маємо від держави в повному обсязі – якщо говорять, що в нас немає чим воювати, то це не правда.

Щодо їжі, то Закарпаття найбільше про своїх піклується. Наприклад, нам присилають не просто макарони, крупи, а ще обов’язково покладуть якусь приправу, аджичку… На Різдво нам присилають пікницю, шовдарь, на Пасху передали вже посвячені кошики, деякі з рушниками ручної вишивки - всі інші хлопці були в шоці.

- Переселенці, що змушені були покинути Донеччину через бойові дії, кажуть, що нині там зовсім інші люди, з пустотою в очах, багато ворожо налаштованих. Це так?

- Деякі люди справді агресивно настроєні, хоча є і лояльні. Наприклад, тамтешні приватні нотаріуси нашим бійцям допомагали безкоштовно. Єдине, що у них практично немає цінностей – ні культурних, ні історичних. Тільки Велика вітчизняна є чимось великим. Вони навіть не знають, що в місті може бути замок, як в нас. Там міста будувались під шахти, заводи, навіть нема на чому оку затриматись.

А ще там залишився радянський союз, ті люди просто не уявляють, що можна жити по-іншому. Коли ми були на Луганщині, то тамтешні дуже дивувались, що ми вміємо розмовляти російською. В них очі ставали ще більшими, коли дізнавались, що ми з заходу. Там дещо перекрутили інформацію з законом про мови і люди боялись, що прийдуть западенці і заборонять їм говорити російською. Хоча там практично всі села українські, тільки в містах російською розмовляють. А люди на Луганщині живуть за принципом «робіть, що хочете, тільки нас не чіпайте».

- Якщо багато людей там справді лояльних, то мали бути ті, хто розпочав цю війну. Ви особисто найманців бачили, зустрічали?

- Ми спілкувались з пораненими хлопцями в лікарнях, вони себе називають ополченцями. Молодь часто йде туди, бо нема іншої роботи, хоча їм за це не дуже добре платять. Все-таки пропаганда сильно відчувається.

- В чому проявляється це зомбування?

- От ми маємо можливість на свою антену ловити українські, російські і сепарські канали. Російські показують те саме, що у нас, тільки навпаки, наприклад, якщо є якась інформація про зіткнення, то цифри подані навпаки до тих, що є в українських ЗМІ. Що наші, що їхні тягнуть одіяло на себе. А от сепарські канали бувають цікавіші, бо в них реклами практично нема, особливих новин нема, от вони і крутять фільми.

- Як виглядають звичайні дні там? Як часто вдається відпочити, виспатись?

- Коли ми дислокувались в Сєвєродонецьку, практично в центрі міста, то було ще нормально – і людей більше бачили, і спілкувались. А зараз ми перебуваємо в селі, навколо нас пустота, тому ми з чергування в чергування. Для повноцінного відпочинку – кожна третя ніч. Але більшість з нас йшла служити свідомо, тому ми спокійно до цього ставимось.

- Але ж все-рівно є між вами і ті, кого мобілізували проти волі. Як вони себе поводять?

- У них більше страху. У нас, наприклад, прямих зіткнень не було і як би вони повели себе у реальних бойових діях невідомо. Але присутність їх там потрібна. Хто категорично не хоче, то шукає різні способи звідти поїхати, якщо керівництво бачить, що не буде толку з цієї людини, її відправляють дослужити в Мукачево.

- В Ужгороді війна зовсім не відчувається – тут інше, мирне, життя: люди п’ють каву, ходять в ресторани.. Як вам на це дивитись?

- Гірше було б, якби вся країна була в депресії. Я їхав у відпустку, щоб відпочити і маю тут таку можливість. Мене не зачіпає ця безтурботність людей.

- Поки ви віддаєте свій громадянський обов’язок державі, в Ужгороді у вашій сім’ї вирує життя – росте внучка, одружився син, ще один син мав випускний. Хіба не хочеться залишитись тут назовсім?

-Призваний на рік, значить треба цей рік відбути. Якщо б почались активніші бойові дії, я б згодився бути там довше, йти на передову. Звісно, є страх, мандраж, але це нормально. Гірше, коли людина каже, що не боїться - вона або приховує великий страх, або з головою не в порядку.

- Ваша відпустка добігає кінця, з якими думками повертаєтесь на службу?

- Днями кажу жінці – вертаюсь до себе. Поки що я там, в Ужгороді тільки у відпустці. Колектив у нас нормальний, всі підтримують одне одного, однаково думаємо, тому хочеться там бути. Жінка з розумінням ставиться до того, що треба цей рік перебути. 

Юлія Барабан, Мukachevo.net

Коментарі

З
Закарпатец

http://gentlemanstory.net/ - хороший сайт про все http://www.youtube.com/watch?v=FqkpigeKE-4#t=136 Демура про Обаму

З
Закарпатец

http://www.youtube.com/watch?v=CujNxsb6B0Y ТАТЬЯНА МОНТЯН про ПЕРСПЕКТИВЫ УКРАИНЫ

З
Закарпатец

https://www.facebook.com/100004210831919/videos/481408215342869/ Всё таки убийцы ВСУ не успели слинять..... https://www.youtube.com/watch?v=IS6mSacIqA8 Таксит покинул Крым и поддерживает ДНР в Киеве

З
Закарпатец

В рядах ополчения Донбасса произошло очередное ценной пополнение из числа украинских офицеров, которые все чаще вступают в армию ДНР, чтобы дать отпор бывшим соратникам и сослуживцам. Очередным украинским военным, который разочаровался в карательных методах ведения противостояния на юго-востоке стране со стороны киевских властей, стал помощник министра обороны Украины, генерал-майор Александр Коломиец. http://lifenews.ru/news/156034

?
?

Ті пидери там стоят и девушек насилуют

?
?

Ти посмотри как укроповци издеваються над месними , женщину молодую беременною изнасиловали и ета умерла і таких тма случаєв ,на єто посмотри чмо

Д
Дримба

https://www.youtube.com/watch?=h77fAsiEYyM&feature=youtu.be Шокирующие кадры издевательств над украинскими пленными

З
Закарпатец

Тварюка з тварюкою. Мы все - божьи твари, но некоторые что-то уж совсем твари...

П
Правдорубу

Швидше загнешься ти зі своїми Порошенко, Турчиновим і Яйценюхом, ніж мужній Донбас

,
,,,

ДО МиколИ Я ВАМ МОЖУ РОЗКАЗАТИ ЯК ТАМ ЯКЩО МАЄТЕ ДЯКУ

,
,,,

ГАРНО ЖИВЕТСЯ ІМ ТАМ ДИВЛЯЧИСЬ ПО ФОТО

,
,,,

У нас, наприклад, прямих зіткнень не було ,,,,,,, ДОБРЕ ЩО ХОЧ ТО ПРАВДУ СКАЗАВ .. ( Я ЗНАЮ ЯК БИ ВИ ПОВЕЛИСЬ ПОНАСЕРАЛИ В ШТАНИ І ПОВТІКАЛИ

,
,,,

Ваша відпустка добігає кінця, з якими думками повертаєтесь на службу? - Днями кажу жінці – вертаюсь до себе. Поки що я там, в Ужгороді тільки у відпустці. Колектив у нас нормальний, всі підтримують одне одного, однаково думаємо, тому хочеться там бути. Жінка з розумінням ставиться до того, що треба цей рік перебути. О ЖІНКА З РОЗУМІННЯМ СТАВИТЬСЯ ,,, КАНЕШНО БО ТИ І ВІНИ НЕ БАЧИВ А ПОЛУЧИШ ПОСВІДЧЕННЯ УЧАСНИКА БОЙОВИХ ДІЙ КАК ЯК І ІНШІ

,
,,,

В Ужгороді війна зовсім не відчувається – тут інше, мирне, життя: люди п’ють каву, ходять в ресторани.. Як вам на це дивитись? - Гірше було б, якби вся країна була в депресії. Я їхав у відпустку, щоб відпочити і маю тут таку можливість. Мене не зачіпає ця безтурботність людей. А ЩО ЛЮДИ ТОБІ МАЮТЬ КЛАНЯТИСЯ І НОГИ ЦІЛУВАТИ ЧИ ЩО ?

,
,,,

Коли ми дислокувались в Сєвєродонецьку .. ..................... які вони герої ого всю службу сидать там не немає ніяких бойових дій ... о Герої ... аж смішно

,
,,,

а тепер дислокуємось під Краматорськом .. там неяких боїв не має там можна сидіти вічно і ніяких проблем не буде

М
Микола

Вот як всьо красиво розказали,брехня то всьо

П
правдоруб

Хай заклянеться той ДАУНБАС. Чого це я повинен давати свого сина на ту війну, яка відбувається між олігархами-олігофренами. Чого це я жебрак маю давати гроші на війну від тої жебрацької зарпалати, хай виділить із своїх міліярдів пару мільйонів ЖИДяра пОРОШЕНКО, той скот, що перед виборами обіцяв закінчити війну за тиждень, та продати сваій бізнес. Я срався на цю війну і свою дітину не відправлю на смерть.

Q
q11

а давайте, ви візьмете інтервю у людини яка там служила і була при сутечках, прямих бойових діях? яка приїхала додому із пораненням, або у якої дома сімя, а його примусово туди відправили, на передову, в 20 років, а в нього тут дружина із дитиною, і робота яка забезпечувала їх їжею і оплатою інших матеріальних послуг? зрівняємо їх розповіді? як буде поводитися його сімя, де мати відправила єдиного сина "до чорта на роги", бо луганський і донецький народ воювати не хоче, а уряд затикає нашими проміжок між росією і україною?

М
мукачево

Хай вас Бог благословить, дорогі наші захисники і щоб ви завжди були під покровом Божої Матері. Низький уклін вам шановні!

Читайте також