Братські могили у містах Закарпаття: перепоховати неможливо залишити (ФОТО)

62
97

"Я особисто вважаю, що люди мають бути поховані не в центрі міста, а на кладовищі", - таку думку нещодавно висловив мер міста Мукачева Золтан Ленд’єл на питання щодо перепоховання могил, які знаходяться у самому центрі міста.

Утім домовитися про перепоховання радянських воїнів з почестями з громадськими організаціями ветеранів домовитися не вдалося.

"Я особисто вважаю, що люди мають бути поховані не в центрі міста, а на кладовищі. Туди, куди приходять священики, коли день поминання. Це суто моя позиція як громадянина, християнина по віросповіданню. Особливо хотілося б відмітити, щоб тут не приписували політику", - розповів пан мер.

«Я вважаю, що це рішення має бути прийнято не владою, а громадськістю. Ми це маємо обговорити, може навіть на референдумі, адже такі випадки були і в прибалтійських столицях, робити перепоховання могил. Тобто, силою це питання вирішуватись не буде», - наголосив Золтан Золтанович.

Меморіал радянським воїнам у Мукачеві

Подібні думки на Закарпатті не в новинку. У Берегові теж кілька разів пробували піднімати питання про перенесення пам’ятника радянським воїнам з центру міста, однак представники ветеранських організацій теж зайняли непримиренну позицію - цього робити не дамо!

Натомість площа Героїв (єдина у місті, де раніше можна було відпочити біля фонтанів у тіні дерев) нині перетворилася на місце, яке хочеться чим скоріше оминути.  З цього приводу якось висловлювався і місцевий журналіст-блогер Олег Супруненко: "Ввечері біля цих лавочок краще не ходити – можна отримати стусанів від компаній, що заправляються горілкою або „травкою”. Вдень з пам’ятника полюбляють кататись дітлахи – його кам’яні елементи заміняють дитячі гірки. Я перечитую таблички з іменами загиблих. Переважно російські та українські прізвища, вік – від 20 до 40 років. Напевно, всі хоч тайком, а хрещені. Чи думали вони, що спочиватимуть не на затишному кладовищі під пагорбом землі, а на асфальтованій площі посеред далекого, чужого міста  (бо у 1944-му це був угорський Берегсас), між кав’ярнею та великим „продмагом”, посеред людських веселощів та клопотів? Було б цілком слушним перенести ці рештки на міський цвинтар, разом із пам’ятником – бо хай він і не надто естетичний, але це ж історія".

І зовсім дисонансом у цьому питанні звучать слова представників вищої української влади. Напередодні Дня Перемоги прем'єр-міністр Микола Азаров навпаки закликав будувати пам'ятники героям ІІ Світової війни по всій країні:

"Хочеться побажати, щоб на всій території України, і в кожному місті, у кожній області є ж свої герої, ось ця пам'ять про своїх героїв була також втілена де в камені, де в бронзі, а де, можливо, в меморіальній дошці", - сказав прем'єр-міністр. Він підкреслив, що уряд буде заохочувати й допомагати в цьому місцевій владі, якщо буде потрібна допомога.

Натомість давайте подивимося, що відбувається у сусідів - в європейських державах. Дивно, але і там досі часто не можуть дійти компромісу - де ж бути похованим воїнам.

Почнемо зі Словаччини. І одразу робимо цікаве відкриття - на площі Визволителів у Пряшеві стоїть пам'ятник-близнюк, абсолютно ідентичний тому, що встановлений у Берегові. І тут так само поховані радянські воїни, загиблі при визволенні міста від фашистів.

Абсолютно ідентичні: меморіали у Берегові та Пряшеві

Як відомо монумент радянським героям-визволителям у Берегові було відкрито 17 червня 1945 року за проектом військового інженера, капітана Є.Ф.Гур’янова. Про автора пряшівського даних немає. Але очевидно - вони абсолютно ідентичні, типові проекти. Про самого Гур'янова відомо небагато - у 1948 році за його проектом збудований іподром та стадіон у місті Нальчик, згодом головний архітектор міста Куйбишев (Самара).

Але справа не в авторі проекту, а в тому, що стає очевидним - більшість подібних пам’ятників не мають жодної цінності у плані архітектури і мистецтва. Це просто звичайний обеліск на братській могилі. Саме так пам’ятник у Берегові фігурує у міжнародному реєстрі меморіалів (http://memory-tour.ru/). Мабуть існують обеліски-двійники і тому, що розташовані у інших містах Закарпаття.

А могилам, згідно християнських традицій, справді не лічить бути у центрі населеного пункту, там де вирує життя і граються діти.

Сьогодні у багатьох містах колишнього соціалістичного табору досі тривають дискусії - що ж робити з цими меморіалами? Наприклад, минулого року мер міста Катовіце (Польща) Петро Ушок направив листа послу Російської Федерації в Польщі на тему перенесення пам'ятника бійцям Червоної армії з однієї з центральних площ міста на кладовище. Він зазначив, що "символ радянського панування" з 1988 року під час маніфестацій регулярно заливали червоною фарбою члени Конфедерації незалежної Польщі і Незалежної спілки студентів. Ще у 1990 році міська рада Катовіц прийняла рішення про перенесення пам'ятника. Однак при проведенні чергових ремонтів на площі чиновники мерії постійно "забували" про цю тему. А проблема у першу чергу в одному - у відсутності грошей на демонтаж, перенесення та перепоховання воїнів. Та як не дивно, рішення російської влади…

Пам’ятник радянським воїнам у Катовіцах (Польща)

Звісно, посол РФ в Польщі Іван Улітік різко виступив проти: "Я думаю, що ми порушимо їх (воїнів) спокій, якщо вирішимо переносити могилу. Я розумію, було б що обговорювати, якщо б мова йшла про перебудову центру міста, розширенні артерій, якісь плани міського розвитку. Але я не чув, щоб влада міста збиралися розширювати цю вулицю. Я вважаю, що вона досить широка, пробок на ній немає, так що реконструкції, при якій був би необхідний перенесення пам'ятника та могили в інше місце, тут не потрібно..."

Нині у Польщі знаходиться 561 пам'ятник радянським воїнам і 638 поховань періоду Другої світової війни. Натомість більшість з них - не в центрі міст. Військове кладовище-меморіал радянських воїнів у Варшаві (створено в 1950 році) займає площу 19 гектарів і оточене парком. У 696 братських та 138 індивідуальних могилах кладовища-меморіалу поховано 23759 радянських воїнів.

Так само і в Братиславі є меморіал на пагорбі Славин, на перевалі Дукля тощо.

Якщо у деяких країнах Європи меморіали не викликають значних суперечок, то є і інші приклади. В Таллінні (Естонія) з 1990-х років доля меморіалу радянським воїнам стала предметом для запеклих дискусій, оскільки частина естонців вважала пам'ятник символом радянської окупації.  У 2007 році уряд Естонії прийняв остаточне рішення - перенести меморіал з центру міста. 27 квітня пам'ятник перенесено на Військове кладовище, куди були перепоховані останки радянських бійців. Ці події спровокували масові безлади, в результаті понад 160 осіб отримали поранення. Тоді ж були перервані міжпарламентські зв'язки між Росією та Естонією.

Нині перенесений пам’ятник радянському воїну у Таллінні

У Литві, у Вільнюсі представники ініціативної групи «Саюдіс» також намагаються наслідувати приклад Таллінна і вимагають, аби влада ухвалила рішення про демонтаж радянських пам'ятників, що знаходяться в литовських містах, і про перенесення їх у «більш відповідне місце».

Як бачимо, перенос меморіалів загиблим воїнам здатні спровокувати навіть міжнародні конфлікти. Офіційна Росія вважає їх практично своєю власністю. І має намір втручатися у будь-який спосіб у життя інших країн.

Натомість в столиці Угорщини в цьому питанні все вдалося вирішити майже без скандалів. На початку 1990-х років переважну більшість пам'ятників радянського періоду було демонтовано з площ і вулиць Будапешта. Частина скульптур була переміщена в спеціально створений для цього Парк монументів. Туди ж були відправлені бронзові фігури радянського солдата з обеліска Свободи на горі Геллерт, що розташований на березі Дунаю. А самі поховання перенесли з центру міста на кладовище Керепеші, де знаходиться центральний військовий меморіал радянським солдатам.

Обеліск Свободи на горі Геллерт, Будапешт

Нині у Будапешті залишився єдиний пам'ятник радянським воїнам, встановлений в 1945 році. Він розташований в центрі міста на площі Свободи. Хоча варто зазначити, що військове поховання під ним ще в 1958 році теж було перенесено на міське кладовище. Влітку 2002 року за погодженням з МЗС РФ пам'ятник був демонтований для реконструкції і згодом повернувся на колишнє місце. Однак регулярно стає об'єктом нападів з боку угорських націоналістів. Зокрема був пошкоджений під час антиурядових демонстрацій в Будапешті у вересні 2006 року. А у листопаді 2011 року обеліск був обмальований чорною фарбою та гаслами: "Назад у Трансільванію!", "Геть окупантів!", тощо.

Цього року напередодні відзначення Дня Перемоги вандали розписали написами радянський військовий пам'ятник у берлінському районі Панков. Серед надписів - "Тортури, насильство, вигнання, вбивство", "Окупанти, геть!", "8 травня 45-го ми не святкуємо".

В столиці Болгарії Софії теж регулярно оскверняють пам'ятник Радянській Армії. Напередодні Дня Перемоги в 2011 році пам'ятник розмалювали нацистською символікою, на ньому з'явилися образливі написи. До цього скульптури вже були розфарбовані в героїв коміксів. А минулого року на знак підтримки дівчат з групи Pussy Riot, яких засудили у Москві, невідомі одягли на голови бронзових солдат маски-балаклави. У 90-і роки 20 століття в країні також, як в Угорщині, були демонтовані пам'ятники соціалістичного періоду, які в даний час зібрані в музеї соціалізму в Софії.

У Софії щороку знущаються над пам’ятником загиблим солдатам

Отже, як бачимо монументи загиблим воїнам нерідко стають жертвами наруги з політичних мотивів, через політику Росії. На щастя подібних фактів свідомого вандалізму на Закарпатті практично не зафіксовано. Але питання з перепохованням загиблих воїнів залишається у нашому суспільстві відкритим та дискусійним. 

"Було б наївно сподіватись, що мій заклик перепоховати загиблих туди, де личить спочивати мертвим, буде почутим, - пише блогер Олег Супруненко. - І дорого, і народ не зрозуміє, і міській владі легше без зайвої проблеми, ще й зручно – недалеко пересуватись від міськради до міста, де кілька разів на рік покладають квіти..."

І з сумом констатує, що центральний парк у Берегові, наслідуючи приклад Ужгорода та інших міст, поступово перетворюють на цвинтар. Тут нині розташований монумент загиблим чорнобильцям, схожий на могильний камінь, героям-афганцям... 

"В нашій сім’ї на радянському боці воювало чимало предків. Дід-артилерист із батьківського боку та бабця, яка дитиною копала окопи під Курською дугою, з боку матері, поховані на берегівському кладовищі. Їм ми й понесли квіти 9 травня".

Коментарі

В
василь

мораль людська говорить що покійники мають бути перепохованні в місця де їм місце.

С
Саша

Уточнення про хороводи. Мається на увазі, поки не помре останній з ветеранів.

С
Саша

Щось усі уже давно мовчать... Передумали проводити перепоховання? Згадується біблейський Моїсей, що водив свій народ по пустині до тих пір, доки не помер останній єврей, який пам"ятав рабство. Може, міська влада, як і Моїсей, ну не 40 років, може менше, буде водити хороводи у центрі міста?

.
.....

Я не розумію,вам приятно шо на могилі ваших героїв роблять концерти,фестивалі і т.д. Мертві мають спочивати .

П
пипо-пидорасу

..но кидь ты потерялся вчера среди алкашей в районе..запоминай В 22,00 КОНЕЦ УЛИЦЫ ФРАНКА НАПРАВО ..МИМО ПОЛИГОНА , СПРАВА ЛЕС НА ДОРОГЕ БУДЕТ СТОЯТЬ ФОЛЬСВАГЕН ПАСАД, ЧЕРНЫЙ...Я БУДУ ОДИН ..НАДЕЮСЬ, ЧТО И ТЫ САМ БУДЕШЬ ....да не ссы только главное нацистик..смелее будь...

ЗМ
Задроту мацкальському

Правильно, фашискоі морди неболо, бола закарпатська, а ти скотина промосковська пісрався, чи пістявся. А про толіка там нико нечув. Урайбаш гаті виходи на звязок, давай іншу явку:)))))

Ц
цимбору

а стадом ходить это ваша фишка..вы так и воевали в ВОВ..из схронов вылазили и своих же колбасили..

П
пипо-пидорасу

чекавим вчора до 23..сам бувим...ниякого фашистського писока так и не було.

С
Сикунови

Ниякого анатолія, толіка, у сичі нико незнає, єбанутих є много, Гаврило, Шоні бачі,Антюхін,і щи пару гандонів. шоні бачі просто алкаш. А ті мацкалі, но іх неболо. Шкода.10

Ц
Цімбор

"Чекаєме"? А чого ни "чекаю"? Ци вас там гопників мацкальських з усого вариша набіжить? Гавнюк! Наср№ти треба на це чмо - ана/ніст-толік иванович?

П
пипо-пидорасу

чмошнику, у Черемушках..у Сичи, нись у 21,00..Звидай Анатолия Ивановича...чекаеме пивнику...

ВВ
Виродку виродків

Так і повіш, шо лем пиздіти можеш, обосси си дітей якигись туй наплодив,може порозумнішаєте!

П
пипо-пидорасу

а ссяты у вариши я буду лем на тебе смиття нацистское....

П
пипо-пидорасу

ты же чмо знаешь где меня найти..я уже писал. собирай всю свою нацистскую блядоту..и милости просим..где услышите говорят по-русски -это я там...

К
Козлови

Ти свій напиши, ти туй самий"дєрскій"тобі вижу боятися нєхуй, видай телефон, де жиєш, тиж нєпобєдімий,ссати на ушитких у цинтрі ти герой, а телефоном свірканути то язик у гузицю запхавись, чипушило конченоє.

С
Саша

продовження 2 Потрібно заручитися підтримкою релігійних організацій усіх конфесій. Особливих проблем не повинно виникнути, за винятком ПЦ МП (московський Гундяєв (Кіріл) як загальновідомо, з молодих років працює з КГБ). Тому шукати підтримки патріарха Філарета (Київський патріархат ПЦ).

С
Саша

продовження Перезахоронення має відбуватися з відома обласної ради депутатів. Можлива участь центральної влади (дай Боже). Щодо референдуму з цього питання, то будуть ті, що "за", і ті, які "проти". Тому позиція мера є вирішальною. Зрештою це є справа городян, які відповідно до Закону "Про місцеве самоврядування" беруть участь в управлінні територіяальною громадою міста

С
Саша

А тепер по темі. З чого можна почати. Громадськість міста може створити ініціативну групу з питань перезахоронення загиблих. Велику роль грає підтримка депутатів місцевої ради. Було б добре, якщо депутат (депутати) самі проявлять ініціативу про включення цього питання до плану розвитку міста. Тоді буде фінансування із бюджету, розмір якого залежить від активних дій депутата. Далі приймаються пропозиції громадян щодо пам"ятника, який буде на місці теперішнього. Шукати скульптора, який створить монумент. Можна, навіть потрібно, залучити істориків до висвітлення цього питання з позиції історичної справедливості та історії Закарпаття. Це стислий план, який може корегуватися залежно від обставин

С
саши

мудрыми и толерантными всегда пожалуйста, только не с вами шакалами-нацистами...

Е
екологу

стрелка без проблем...пиши свой телефон.

С
Саша

безіменному кремлядському тампаксу На коментар від 06.08.2013 09:23 | IP: 95.134.27.xxx Щось не віриться, що ти "здєсь роділся". Якби ти народився на Закарпатті, то був би мудрий, толерантний та розважливий, розділяв духовні цінності Закарпатського краю та поважав нас усіх. А на саомоу ділі у тебе йоршик у задниці. Я буду потихеньку його витягувати. Извини, красава!

С
Саша

безіменному кремлядському тампаку На коментар від 06.08.2013 09:23 | IP: 95.134.27.xxx Якщо тобі, як ти пишеш, м"яко кажучи, "все рівно", то чого ти бісишся? І взагалі, навіщо сюди пишеш? І яка нечиста сила (най ся не приказує) занесла тебе на Закарпаття? Сидів би собі в Расєї і пив самогонку або склоочисник із вмістом спирту. Таке враження, що тобі ще в дитинстві позасовувати йоршики у всі природні отвори. Мені вдалося їх трохи поворушити. Мені смішно стає, коли ти від злості синієш. Так ти скоро скотишся і до ЖАХЛИВОГО САМОГУБСТВА...

Е
Еколог

я бачу пан IP: 95.134.27.xxx дуже великий політикан і бойовик , всім росписується шо взяв би в руки туй усіх та любий би обдристався , а на самому ділі простий кнопкодав , кітісь такий смілий то давай набивай зустріч і на ділі покажи який ти здоров*як , ухватити би тя за дві ноги та роздерти нахрен як жабу блядь герой клавіатури ------------------------------------------------------------ по темі : звісно я згоден з позицією мера , однозначно памятник перенести , воїнів перезахоронити і не робити на цьому місті нич , укласти красно коцку та й готово , а в майбутньому нехай вже наші діти вирішують який там памятник покласти , хоть М. Мункачі , хоть З. Лєндєлу , мені по барабану

Д
Дикунам

З цього випливає одне: русини то і є украінці, лише дикі. По останім даним такими себе рахують 9876 чоловік, а бойками 12457чол.

Д
Дикум

Руси?ни або ру?сь — самоназва автохтонного етносу України, переважно християн східного обряду, в 11 — початку 20 століття. Поступово витіснена новим етнонімом — «українці». Найдовше зберігалася на теренах Західної України. На відміну від русів мешканців Московського царства називали «московити» — сучасні росіяни, і жителів Литви - «литвини» або «білоруси». Вживалася в країнах, які володіли українськими землями — Київській Русі, Галицько-Волинському князівстві, Великому князівстві Литовському, Королівстві Польському, Речі Посполитій, Московському царстві, Російській та Австро-Угорській імперіях. Похідні назви — рутени та руснаки, з XVIII ст. поетична — русичі.

Д
Дикунам

Після відновлення незалежності України чимало українських діячів, наприклад Святослав Караванський, отримали надію, що «коли над українцями не висітиме загроза національної смерті в общерусском колгоспі, вони вернуть собі своє безсмертне руське ім'я, яким його записано і в „Слові о полку Ігоревім“, і в літописах Нестора». Та визначальних кроків зроблено не було, що зокрема дало Московщині змогу підігрівати москвофільський рух на Закарпатті в уже незалежній Україні. Його основою стала штучна розбіжність між етнонімом «русин», що найдовше протримався саме на Закарпатті, та новішим етнонімом «українець», що вже міцно прижився та замінив історичний етнонім українців «русин» на всіх інших теренах держави.

П
ПСОВИ

Шо ти козле русинами постояно криєшся? Туй по самим ліпшим подщотам 9870 чолоаік. Я розумію шо ваша дибільна філософія каже шо русини до залишки РУССКІХ. Но се не так. А то шо пишуть тобі шо ти кончений то правда, на щот дітей незнаю, кіть они такоі думки як няньо ім,то відповідь виходить сама по собі. Р.s. І точно, як може старший чоловік писати такі несинітниці.

Р
Роману

ты считаешь, если этот ублюдок моих детей и родичей оскорбил, то он правильно сделал?мои родичи русины будут первыми вас галицаев-петухов на ремни резать , если надо будет..

Р
Роман

Точно. ..Цигани - то ангели проти цих уродів!

ДП
Для ПІПО

Не звертай увагу, ПІПО. Таких придурків на жаль у Мукачеві повно. Гірще мацкаля може бути тільки мацкаль!

П
пипо-пидорасу

я тебя найду и в центре вариша обоссу...

П
пипо-пидорасу

ты трусливое бандеровское чмо вообще пасть свою завали..на встречу засал подойти, так захлебнись своей нацисткой блевотиной ...мразь..

ТГ
Тому гандону МЦКАЛЬСЬКОМУ

Про шо ти говориш РАГАПІЛ. Яка дочка якиий син , якоє уваженіє у тебе може боти у сьому вариші кідь ти ВИРОДОК????? А У ВИРОДКА НЕМОЖЕ БОТИ НОРМАЛЬНИХ ДІТЕЙ!!!!! ЛЕМ ФАЙТУ НАШУ ПОТИШ! І ДИ ТУДА ДЕ ТИ РОДІЧІ І ТАМ СОБІ ШПІЛІТЬСЯ. ЯК МОЖЕ ЧОЛОВІК, ЯКИЙ ЯК ВІН КАЖЕ, МАЄ ДІТЕЙ, ОНУКІВ ТАКУ ХУЙНЮ ПИСАТИ????? ВИ ПРЕДСТАВЛЯЄТЕ ЛЮДИ ДИБРІ ЯКИХ СИСЬ ГАНДОН УБЛЮДКІВ НАПРАВИВ???

С
саши

продовження Видишь ли , уебок галицайский, я здесь родился, вырос, женился на русинке, дочерей выдал замуж за мадьяра и русина. У нас прекрасные внуки и очень дружная ЗАКАРПАТСКАЯ СЕМЬЯ!!! Все мои родичи уважаемые в городе люди...и поверь , что мне глубоко насрать, что где-то недалеко ходят какие-то тени, изображающие из себя "патриотов", мне насрать что они меня ненавидят, да хоть ляжки себе обдрищи от злобы. В жизни таких встречать в Закарпатье не приходилось, да и вряд ли вы закарпатцы...так шелуха клиторная...

С
саши

очередную блевотину написал петух бандерлоговский саша и сидит видимо тащится...смотри до оргазма себя не доведи и монитор не забрызгай....Да в Европе вас ждут с нетерпением..бетон мешать или за старичками гавно выносить-такая ваша судьба. Но есть и хорошая новость..теперь в ЕС пидорам и лезбиянкам( ВОПРЕКИ ВСЕМ ХРИСТИАНСКИМ НОРМАМ) можно женится И ДАЖЕ ДЕТЕЙ БРАТЬ!!!!!! но вы будете ( я имею ввиду нацистов, а не закарпатский народ) и попу трахаться , лишь бы не с маскалями...

С
Саша

Західна Україна. На дорозі міліціонер зупиняє машину,заляпану кров"ю, і вимагає водія відкрити багажник. У багажнику - розчленований труп. Водій пояснює: "Це мій пасажир. Попросив підвезти. Дорогою багато говорив: про який Тайожний союз, щоб ми туди вступали, казав, що там нам буде ліпше, ніж чоловікові з жінкою буває. Я йому сказав, що туди не збираємося. Тоді він сказав, що західних українців треба кудись виселити. І ще багато чого наговорив, ну ви можете прочитати що пишуть москалі в Інтернеті про западенців. А потім раптом сказав що йому набридло жити, дістав з бардачка ніж і... вчинив самогубство. Жах! Спочатку відрізав собі ноги, потім руки, потім голову. Я склав усе у мішки". Міліціонер: "Так? Так... Так! Москаль, кажете? Я вам вірю! ЯКЕ ЖАХЛИВЕ САМОГУБСТВО!

С
Саша

На коментар від 05.08.2013 17:27 | IP: 95.134.92.xx Немає що відповісти? Що, правда очі коле?

ДП
до пипо

а ты пидор нацистский где-то обязательно под раздачу попадешь...это 100%

С
саши

нет смысла, кому-то и что-то доказывать , тем более сотрясать воздух в вертуальном пространстве.. То что вы ненавидите русских и русскоязычных..тут и гадать нечего..Ущемленный и обиженный народ, веками не имея самостоятельности и живущий под кем-то всегда будет искать обидчика. На данный момент-это маскали. Но что характерно, что уже 21 год вас трахают свои же. Назови мне хоть одного маскаля у власти , в мусарне , налоговой и других структурах? К радости таких ублюдков как вы в Закарпатье может один на тысячу, и то шакалите по сайтикам..А в жизни, если нужно и выгодно и говорите по -русски и работаете в Росси и бежите к маскальке Романовой-кардиологу, когда мотор останавливается. Будьте уж до конца " патриотами"..оденьте вышиванки, перестаньте здороваться с русскоговорящими соседями, друзьями, коллегами по работе, родичами...не смотрите русские каналы, фильмы,музыку..и люди к вам " потянутся"

С
Саша

На коментар від 05.08.2013 13:35 | IP: 95.134.92.xx Якими конкретно словами, як ви пишете, я "обливаю помоями погибших"??? Конкретно!!! Жодного некоректного слова мною не написано. А те, що рядянські генерали содат не жаліли, гнали їх на убой, то ви вважаєте нормально??? Згадайте "заградотряди", які стріляли у спину СВОЇМ содатам. У війні Германія втратили 9 млн. содат, а СССР - 20 (!) млн. Спочатку засіяли кістьми загиблих пів-Європи, похоронивши їх переважно у центрі міст, а тепер ллєте крокодилові сльози???

ОД
Об"єктивна думка

Загиблих - на Косівку. Памятник у то місто, в якому Рассея находиться постоянно.

С
САШОВИ

Не ведися на сих псів кацапських, никго ти непридавав, і вообще, про шо мож говорити з людьми яки використовують термін "велика вітчизняна війна"???? Яка у гузицю "велика"???? Яка у діру бабину"вітчизняна"?????? Може для когось то і бола відчизняна лиш не для нас і нашого народа точно . Для всього світу се бола ДРУГА СВІТОВА ВОЙНА!! І переможці в ній і американці і англічани, французи, і радянський союз.

С
сашкови

твое предательство в обливании помоями тех кто погиб в ВОВ, простых солдат Советской Армии( а воевали в ее рядах кроме маскалей ...украинцы, белорусы,узбеки,казахи,татары, РУСИНЫ,евреи...и еще очень много разных молодых пацанов)

С
Саша

??? А в чем конкретно выражается мое "предательство"??? Германия с Россией воевали-воевали, а теперь Путин и Меркель лепшие друзья.

ОД
окремо для сашка

..ну ладно, пипо, нацист со стажем, а как ты сашко мог предать родичей по маминой линии, воевавших в Советской Армии? Обязательно сегодня поговори с мамой, что она тебе скажет по этому поводу...

ДС
До Саші

Такі,як ви (хто дуже багатослівні, не вжливо на яку тему) на ділі перші би в норах пряталися. Більше б таких, як ви і не факт, що ми б були незалежні тепер. ( ПУСТОЗВОН ) Всі хто сипле коментарі рвучи волосся на голові - остиньте і подумайте чи варті ви шось на ділі зробити, а не лиш в уголочку кулачком махати.

НА
не анекдот, правда

встретились на сайтике два полупокера-бандерлога пипо и сашко..и давай выгонять друг перед другом любимые галичанские , бандершдатские шуточки про маскалив. Выгоняли, выгоняли и на поезд Будапешт-Москва опоздали, а бригадир их, что вез пипо и сашка бетон мешать на дачу новым русским, других взял, так как конкурс 20 человек на место. И решили эти два полупокера на сайтике деньги зарабатывать маскалив обсирая, да и сайтик не против...обещал в августе еще 3 раза эту тему поднять, так как курят они сканку хорошую, пыхнут , а потом прикалываются, как неонацики с маскалями собачатся. Вот такой вот не анекдот, а правда к сжалению, но было это СЛАВА БОГУ не в Закарпатье, а где-то восточнее километров 200-300......

С
Саша

Сидит дідо із шмайсером на гірській дорозі. Мимо їде машина. - Добрий день! Сідайте, відвеземо! - Нє, хлопці, дякую, я ще почекаю. Їде друга машина. - Слава Іісусу! - Навіки слава! - Щановний, сідайте до нас! - Дякую, айбо я ще почекаю. Їде третя машина. - Дєд, тєбя подвезті? Дідо, відтягуючи затвор: - А типирь я дочекався...

С
Саша

ПІПОви А чого мовчати? Що тота паскуда міні зробит?

С
Саша

Два люде стоят на полонині і видят, що над Карпатами летит Змій-Горинич. Усі три голови синьо-червоні, дишут перегаром, від перегару трава в"яне і з смерічок хвоя спадає. Голови волають: "Всє на суботнік!! Всє на суботнік!!" Люде між собов говорят: "Видиш, куме, тота паскуда оп!ят мацкалами обжерлася..."

П
ПІПО

Сашу, читай уважно,даколи треба мовчати нам всім, най та паскудь чеше:((

С
Саша

Бувальщина Ще за часів Союза відслужив Іван строкову службу (десь у Росії), демобілізувався, і повернувся на Закарпаття в отчий дім з молодов жонов. Через певний час щось там не поділили свекруха із невістков, і у свекрухи вирвалося: "Пелеханьо, кострубано, гута би тя взяла!". Невістка: "Ваня, что мать говоріт?"

С
Саша

Із львівських анекдотів - Діду, діду! Москалі в космос полетіли! - Як?! Усі?!

П
ПІПО

Для сих ПСІВ МАЦКАЛІВ є файна приказка: краще мовчати і здаватися ІДІОТОМ, ніж открити свій вонячий посок і доказати це!!!!!!!!!!!!:))))))))))))))) ШО ОНИ НЕЙМОВІРНО-ПРИЧУДОВО-ФАНТАСТИЧНО СЕ ДОКАЗУЮТЬ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

С
Саша

ПІПОви Та я так і чиню, як Ви порадили...

П
ПІПО

САШУ!!!!!!!! Насри на СИХ КОНЧЕНИХ МАЦКАЛІВ!!!!!!!! МИ НА ДИСЯТЬ ГОЛІВ ВИШІ!!!!!!!!! КОЛИ МИ ГУЗИЦЮ МИЛИ, ОНИ ІЩИ НЕЗНАЛИ СВІЙ ПОСОК ВОНЯЧИЙ ПОМОТИ!!!!!!!!!! ЦЯ НАЦІЯ ЯКЕСЬ НЕПОРОЗУМУННЯ У ПРИРОДІ !!!!!!!!!

С
Саша

Кремлядському тампаксу Хамло воно і є хамло. ""...издалека, Подобный сотням беглецов, На ловлю счастья и чинов Заброшен к нам по воле рока. Смеясь, он дерзко презирал Земли чужой язык и нравы..."

С
Саша

продовження Отже, уявімо собі, що Закарпаття у 1944 р. входить до складу Венгрії (Чехословакії). Кожен закарпатець може пофантазувати, як би склалося його життя і як би розвивався край коли б таке сталося. Принаймні, не довелося би виїжджати за кордон на заробітки. Та й рівень життя у Венгрії або Чехословакії завжди був вищий. Тому я сумніваюся, що приєднання до УРСР кращий варіант. А ставити пам"ятники кегебістам (які відправилися на "спєцоперацию" на бандерівців, а їх самих привезли вперед ногами) явно м"яко кажучи недоречно.

С
саши

а как еще можно общаться с неонацистами?любезничать и бить поклоны?тебе сказать нечего ...только врешь и оскорбляешь ..Хочешь поговорить красиво и культурно? нема проблем..Только сомневаюсь я в этом.Первая твоя заповедь, когда ты спустился с гор за солью и попал в руки к нацистам-это ненавидеть русских..в жизни таких в Закарпатье за пол века я не встречал. С появлением интернета вы повылазили из помоек и щелей и что-то пытаетесь переписать в истории . Напрасный труд..эту колхозную газетенку-сайт читает от силы человек 100-150. Закарпатцы- отличный миролюбивый и гостеприимный народ..ТАК ЧТО ПОШЕЛ НА ХУЙ БАНДЕРЛОГ ..чем быстрее тем лучше!!!

С
Саша

Щодо цінності пам"ятників ВОВ. Хто підкаже, коли Закарпатська земля входила до українських земель? Наскільки я пам"ятаю, це могло бути ще за часів Київської Русі або Галицького князівства, і то ненадовго. Закарпаття напевно вже 1000 років було частиною Угорщини. У 1921 році, після розвалу Австро-Венгрії, увійшло до складу Чехословаччини. У 1939 р. - відійшло до Венгрії. І тільки у 1944 р. було приєднане до УРСР. Це Сталін, Черчілль, Рузвельт договорилися у Ялті (1943) і Тегерані про поділ Європи після 2 світової війни. А закарпатцям влаштували шоу під назвою "Народ Закарпаття ПОПРОСИВ УРСР прийняти їх до себе"

С
Саша

Кремлядському тампаксу Читаючи твої коменти, усі бажаючі можуть переконатися у рівні "культури" російськомовної особи. Матюки, хамство, обмежений кругозір, патологічна агресивність, - це риси, притаманні таким як ти, виродкам. Давай, "впрерьод і с пєснєй" - "збагачуй" "вєлікій русскій язик" своїми "шедеврами". А ще у росіян є неспроможність до вивчення мови народу, серед якого він проживає. Причому на генетичному рівні. Тому що предки були п"яниці

С
саши

ты тварь бендеровская, твои родичи воевали в рядах Советской Армии со стороны матери!? Так какого сука хуя ты тут несешь на однополчан твоих родичев со стороны матери?До Берлина дошли? А может в Берлине подохли вместе с великим фюрером?Все ты врешь падла нацистская! Что касается русских в Закарпатье..опять врешь мразь...нормально все живем ..дружно..Это вы выблядки в интернете смелые, а в руки возьмешь..ляжки обдрищите..

ДС
до Саші

Підтримую думку Саші, навіть якщо це декому і не подобається.Але це би було правльно.

С
Саша

На коментар від 04.08.2013 16:08 | IP: 95.134.18.xxx А що ти, мацкальська морда, робиш на закарпатському сайті? Вас, мацкалів, нигде не люблят, і Закарпаття не виняток. Тобі вже було сказано іти туди, відки виліз, кремлядська затичка

С
Саша

Мої родичі з батькової сторони і земляки воювали у складі корпусу Людвіка Свободи. Є загиблі у війні, а були і офіцери, які брали участь у створенні Чехословацької армії після війни. Родичі зі сторони матері воювали у складі Радянської Армії, є загиблі, є й ті, хто дійшов до Берліна

С
саши

продовження хоть мы и далеко от Кремля, но где-то начинаешь их уважать. Ни одна блядь не рискнула приютить Сноудена...прикинь , саша, попал бы он на Украину и ваш нацист -пчеловод у руля...Сам бы лично с Катрусей на презеденском самолете пацана бы сдал любимой Америке...

С
саши

шо туй бендеровська петушня робить?на Закарпатьскому сайти? вы подлюки свободовские сосать будете в Закарпатье,а не обстановку расшатывать, вы тут и НХ никому не уперлись..скоро и во Львове вас гонять начнут А прав я был за предков твоих...прихвостни фашистские...отсосали в 45-ом..надо будет еще отсосете..

С
Саша

У Міжгір"ї є пам"ятник: солдат із дівочков на руках. Написано: "Вічна слава воїнам-виволителям". Пам"ятник стоїть у самому центрі селища. Під ним є могили. Але чиї могили? У 1944 році у Воловому (Міжгір"я) ніяких боїв не було. Армія ішла через Верецький перевал. А на поч. 50-х років у центрі похоронили декількох офіцерів-кегебістів (Журавльов, Володін та ін.), яких підстрелили бандерівці у сусідній області. Я дивуюся, кому мають бути вдячні "щасливі потомки"? Підстреленим бандерівцями кегебістам? Я сумніваюся...

С
Саша

На коментар від 04.08.2013 11:16 | IP: 95.134.18.xx А що се кремлядськый тампакс робит на закарпатському сайті? Іди, ниборе, туды, де тобі місто. По холодку, докіть вітер у спину дує

С
саше

продовження в 1939 году шизофреник , страдающий манией величия гитлер, начал боевые действия против всего человечества, уничтожая людей в конц лагерях, сжигал заживо в печах и душил в газовых камерах евреев, поляков,украинцев, русских,белорусов ...итд, оставляя лишь чистых арийцев с " правильным" черепом. Это , саша, было страшное время. И в итоге, ненавистная тебе Красная Армия остановила этого сумасшедшего ублюдка,очень дорогой ценой, но остановила.Если твои предки, саша, воевали за фашистов, ты уж извени, победили другие, много погибло,НО ПОБЕДИЛИ ДРУГИЕ. Согласен про перезахоронение этих воинов-героев. Только без истерики и нацистских лозунгов, не надо устраивать вокруг этой темы межнациональную вражду , если даже это кому-то очень хочется....3-й раз за месяц...может хватит?

С
саше

слышь ты пробендеровско-нацистско налаштованный громадянин, вопли и сопли вашей тягнибоковской файты будешь там за перевалом произносить. Что касается перезахоронения тех кто там лежит, а лежат там закарпатцы, будут решать сами закарпатцы.

С
Саша

продовження Проблема у тому, щО буде на тому місці, де були могили? Будь-який проект (навіть зробити парк) визве "соплі і воплі" не тільки проросійськи налаштованих громадян. На мій погляд, у випадку перенесення могил у належне місце на їх місці доцільно було б поставити пам"яник видатному українцеві, а ще краще - закарпатцю, який є шанований на Закарпатті за провсітницькі справи. Кому саме - вирішувати громаді. Та й молодятам буде де фотографуватися

С
Саша

Щодо перепоховань загиблих у війні. 1. При всій пошані до загиблих їх місце НЕ серед живих. Їх місце на кладовищах. Є санітарні норми. 2. У 1944-1945 р.р. коли Радянська Армія з боями йшла на Захід, було узагальненим правилом хоронити загиблих не на кладовищах, а в центрі сіл, селищ, міст. Для чого? Щоб "увіковічити подвиг", як писала радянська пропаганда. А на самому ділі - щоб маніпулювати людською свідомістю з метою посилення залежності від політики Москви: "ми вас звільнили... Тепер ви нам наохтема зобовязані". Про такі "дрібниці", як санітарна безпека людей, проживаючих поряд із похованнями, радянську владу не турбувала. 3. Могили у центрі міста - це абсурд. Але виправити цей абсурд не так просто. По-перше, будуть проти комуністи та інші політсили, які годує Москва. Кремль буде проти, тому що симолічно вплив Росії буде перенесено на кладовище. По-друге, на перепоховання потрібні кошти. Їх можна було б знайти, якщо б місцева влада цього захотіла.

П
Пиня

Неслобудно кывати мертвых. Побуйтеся бога...

П
Піпо

За місяць третій раз піднімається ця тема. Практично як в корреспонденціі так і на форумі, одне і те саме. Шоновні фиуники з меріі, робіть референдум, нарід дасть відповідь на питання, лем ви пак незабудьте думку вариша виконати, яка б вона небула! А пробивати нас нетреба, ми з першого разу все зрозуміли.

T
tre

додому на кухню беріть трупів з моргу років на 50. варвари а не народ, хто бачив трупів у ХХІ столітті в центрі! валада безхребетна, якщо залишить все так як кпрсс-ники!

О
Олег

Цивілізована країна шанує ВСІХ загиблих на своїй землі - і нападників і захисників. 90% з них йшли під кулі не по своїй волі, а з волі придурків-політиків. У Німеччині шанують і своїх солдатів 2-ої Світової і американців, і совєтів.. бо то була війна...

Т
толік

а може то золикові муляє очі надпис про "венгерско-фашистских захватчиков"? бо не може ж великому комсомольцю заважати "красная звізда" і "слава руССкому оружию"!

ДГ
до геолога

шо румунія шо болгарія єден то хер

.
...

Название новости: "Нельзя казнить помиловать" :-)

Ю
Юрко

Люди добрі, перестаньте знущатися!!! Підтримайте перепоховання.Якщо треба, зберіть підписи "ЗА" і не розмусолюйте цю тему. Я вважаю, що перепоховати ветеранів треба. Не займайтеся кощунстврм і вандалізмом! Активістам нашого міста треба у фейсбуці створити сторінку для голосування на дану тему і вирішити накінець це питання. Де там Юрко Кравчук?

М
Маріанна

Треба перепоховати, нічого в тому поганого нема. Просто старші люди переживають, що про них забудуть і що це прояв неповаги. Але всьому є своє місце і якщо це могили то вони мають бути на кладовищі, або як мінімум не в центрі міста.

1
111

Сама велика проблеиа ,перепоховати воїнів ВВВ ,а Ви незадумалися як той старий ветеран піде на кладовище віддати шану своїм однополчанам.Чи у нас саме дороге в центрі, щоб були пянки, мордобітіє, не можно всі свята зробити в молодіжному парку, на гульки підут всі, а старі та хворі учасники боьових дій не зможуть піти на кладовище.

АM
админу Mukachevo. net

я про пипо и эколога

АM
админу Mukachevo. net

если Вас не затруднит ..Ваше мнение о данной теме и последних двух комментариях..

Г
геолог

Софія - це не Румунія, йду книжку прочитай

Е
Еколог

я думав у румунії цигани живуть , а там я бачу є талановиті люди )))))))

П
Піпо

Не мош тот памятник з Софіі до нас у парк перевезти???? Молодята мали бо де фотографуватися:)))))

ПП
пенсіонерка-ветеран праці

На цьому центральному меморіалі в центрі Мукачева похований наш родич, котрий загинув у Польщі в роки ВВВ. Його прізвище викарбовано на плиті.Ми підтримуємо думку мера Ленд"єла З.З.щодо перепоховання загиблих воїнів.Вони мають бути перепоховані у тихому і належному місці.Мешканці Мукачева мають з порозумінням віднестися до цієї акції і думаю негативні коментарі та висловлювання на адресу мера тут зайві. Єдине прохання до влади,якщо буде визначено дату перепоховання повідомити бодай родичів загиблих і похованих в центрі Мукачева, які і нині проживають у місті і мають бути присутні на цій траурній церемонії.Це обов"язок живих до пам"яті померлих чи загиблих воїнів.

Г
гуцул

на послідні фокі явно творчі люди попрацювали....

Л
Леха

А кто из нас , живых, хотел бы быть так похоронен? Это центр города, где люди отдыхают, танцуют,веселятся,пьют... Как то это не по людски...

КУ
какая увлектельнейшая тема

третий раз за месяц? аааааааа...Семен Семеныч...она самая обсуждаемая. Сейчас полетят оскорбления и матюки.. БРАВО MUKACHEVO .NET БРАВО!!!САМ ШЕФ НЕДАВНО ПОД СОМНЕНИЕ 9 МАЯ ПОСТАВИЛ...БРАВО!!!!

.
...

члени Конфедерації незалежної Польщі і Незалежної спілки студентів ... даа м, оце вдячність...ЗАБУЛИ ВЖЕ ЯК НАШІ РОЗМІНОВУВАЛИ КРАКІВ !!!

П
Петруня

Ветеранські організації? З яких ветеранів вони складаються? Скільки рочків тим ветеранам? Не дуріть народ! Ветеранів ВОВ не залишилось. А, якщо і є, то вік такий, що в кращому випадку до аптеки найближчої дошкандибають, а не на збори організації ветеранів. Крім того, це наше спільне місто! І право голосу мають всі! Вважаю, що 90 відсотків буде за перепоховання, а фактично, за нормальне поховання! Не часто, але в цьому мер правий! Підтримую!

D
dj

Проведіть міський референдум. Я впевнений що більшість проголосує за то щоб могили перенесли. Всім своє живим - живоє мертвим - мертвоє ( память і КЛАДОВИЩЕ)

L
lost

Тихо уночи укопати тай перенести..

D
dyr

Кумусь муляє в одному місці? ПЕПОХОВАТИ.

Читайте також