Червене вино 2013: альтернативне журі готується до серйозної дегустації

7
21

На цьогорічний фестиваль вина в Мукачево зібралися ТОП-блогери Уа.нету разом з журналістами провідних видань країни.

Вперше в історії фестивалю паралельно з професійним журі працюватиме й альтернативне, яке також визначатиме краще вино за власними критеріями. До його складу ввійдуть не винороби або дегустатори, а працівники медіа.

Напередодні фестивалю ми задали їм кілька запитань про вино та Закарпаття, і ось що вони відповіли.

 

1. Чи були Ви коли-небудь в Мукачеві/на Закарпатті. Якщо так, то коли і за яких обставин. Якщо ні – що чули про Закарпаття, що хотіли б побачити?

 

Роман Шрайк, блогер, засновник сайту durdom.in.ua, одна із найвпливовіших постатей в українському  інтернеті: Ніколи не був ні в Мукачеві, ні на Закарпатті. Дуже цікаво побувати, так як в цьому краї є безліч цікавих культурних традицій, які не зустрінеш в інших українських областях.

 

Ірина Соломко, журналіст, оглядач журналу «Кореспондент»: Була тільки двічі, раз у пулі з Януковичем, бачила, як ви розумієте, Закарпаття більше з вікна машини, бо ми їздили по області. Вдруге була на Синевирі. Дуже чекаю на зустріч з Мукачевом, бо чула і читала багато цікавого, хочу побачити тепер це все на власні очі – це і Паланок, і Свято-Миколаївський монастир, і капличку Мартина і багато іншого.

 

Антон Підлуцький, головний редактор інформагенції РБК-Україна: Був у Мукачеві один лише раз - 3 січня 2011 року і то проїздом під час автотуру по Західній Україні. Але толком міста не бачив.

 

Юрій Палійчук, блогер (м. Київ). За підсумками 2012 року ввійшов у топ-20 найпопулярніших авторів сайту Кореспондент.net: Мені довелося минулого року вперше побувати в Мукачеві. До того часу всі мої знання про Закарпаття закінчувалися на наборі стандартних стереотипів. Я був здивований тим, що на Закарпатті, наприклад, можна збирати урожай ківі і лимонів, а в Мукачеві каву п’ють, напевно, більше, ніж у Львові. Ще я ніколи б не подумав, що Закарпаття на стільки близьке до Європи. Я маю на увазі – ментально близьке. Люди звіряють годинник за Будапештом в прямому і переносному розумінні цього слова.

 

2. Якому вину віддаєте перевагу (сухе, солодке, червоне, біле, портвейн і т.д.) і взагалі на скільки часто його вживаєте?

 

Роман Шрайк: Останнім часом частіше п'ю біле напівсолодке. Найчастіше - це пару разів на місяць.

Ірина Соломко: Віддаю перевагу напівсухим або напівсолодким винам. Улюблені рожеві вина, досі пам’ятаю тонкий та вишуканий смак рожевого вина, який довелося скуштувати в Празі. З тих пір, це для мене еталон якості. Вина вживаю не так часто, бо все ж таки віддаю перевагу коньяку. Маю багато друзів, які знаються на винах та передають мені свої знання.

Антон Підлуцький: Зараз алкоголь майже не вживаю, але надаю перевагу сухому червоному вину.

Олександр Михельсон, журналіст, оглядач журналу «Український тиждень», частий гість політичних ток-шоу на центральних каналах: Червоному. Сам не дуже часто його п’ю, бо для мене вино - то святкова річ, не те що пиво, горілка, чи коньяк.

Юрій Палійчук: Останні 2-3 роки п’ю в основному вино. У свій час друзі показали мені, що вино – це не лише дешевий шмурдяк. Тоді якраз в Києві почали з’являтися перші вино-маркети, де було вино на будь-який смак і ціну. Дуже люблю сухі і кріплені вина. Не знаю, чи будуть на фестивалі хереси і портвейни, але якщо так – то судитиму їх максимально суворо, бо, може це трохи наївно, але  вважаю, що трохи розбираюся в цих напоях. Ну принаймні купую їх частіше, за інше.

 

3. Критерії, на які будете звертати найбільше уваги, оцінюючи вино?

Роман Шрайк: Так як журі альтернативне і на ньому не лежить тягар офіційної відповідальності, я буду поступати безвідповідально - покладатися тільки на свій смак і слідувати простим критеріям: подобається / не подобається :)

Ірина Соломко: Колір та прозорість, запах, буду звертати особливу увагу на букет), ну, і звичайно смак.

Антон Підлуцький: В першу чергу – за кольором та запахом.

Олександр Михельсон: Основний критерій – подобається, або ні.

Юрій Палійчук: Перш за все – смак. Я чомусь переконаний, що хороше вино обов’язково повинно бути сухим і терпким. Не знаю на скільки я в цьому правий, але оцінюватиму вина в першу чергу за терпкістю в смаку.

 

Не згайте можливості випити чарочку з провідними журналістами країни. Більше про фестиваль, подробиці підготовки та родзинки – читайте у спецтемі «Червене вино 2013»

Коментарі

S
Stefan

А судьи кто???

FB
Fekete Bogdan

приїхали київські мажори, тепер понапиваються, і почнуь створювати нові стереотипи про нас, подкарпатських руснаків. журі, яке не розуміє - що оцінює.

В
Вася

Я так зрозумів, що Балога привіз до Мукачева блогерів із дурдома)))

+
+

Люди,ніхто вас не тягне дегустувати ті "помиї", які описуєте так, наче все життя їх робили! купіть собі палиночки, а хоть трьох видів, наріжте цибулі з салом тай дегустуйте собі дома, даже мерзнути не треба буде!

Е
Еколог

з виноробів 3 000 за місце , з шашличників 10 000 , хотілобися вірити в те що це виведе фестиваль на якиїсь якісно новий рівень , але слабо в це віриться

О
Оросвейг

То лупина, а не жюрі. Хіба то п'яниці ? Треба було наших варизьких набрати. Наші ушитко продегустірують.

M
McMurphy

А шо робити з "виноробами" які привезуть свої домашні помиї, і будуть демпінговими цінами поїти людей. Чи буде якась процедура допущення вин на фестиваль??? Чи хто заплатив за місце той продає шо хоче???

Г
Гість

А коли буде концерт?

R
roma

не підтримую

Д
долар

Люди, ко повість кілько треба реально заплатити за хороше місце на фестивалІ, а то вже називають фантастичні цифри, 10 тисяч гривнів і більше. Невже це правда. А мій розкручений сусід з Бобовища в останні роки продає в цесятки разів готового вина більше, ніж має своїх винниць. Є повод задуматися, ко скоро з такими розкладами, запросами і цінами буде торгувати на нашому фестивалі, раніше там була добра половина таких простих, сільських виноробів ги я, а що зараз ...

Ч
читачка

Є такий винороб(постійний учасник), що від мене купував звичайний виноград(сорт "Ізабела"),а вино продавав ніби-то з вишуканих сортів та і ще і призові місця посідав.

ТД
Тужанський Дмитро

До QQrudza QQ QQshkovich: Хороша ідея, але це поза межами моєї компетенції. Мукачево.net дає тільки інформаційну підтримку. Але якщо хтось виявить бадяжника, тоді вже будуть підстави питати те, про що зауважуєте.

QQ
QQrudza QQ QQshkovich

дмитро! для чистоти екперименту візміть копії документів від виноробів про наявність виноградника... і так само при реєстрації учасників требе робити. а шашличники хай показують наявність свинарника...та всі документи на відповідність мяса.

ТД
Тужанський Дмитро

До мкчв: Ну я зрозумів, що жорсткіші умови участі та зміни в організації якраз і покликані підняти фест на якісно новий рівень, у тому числі щодо викорінення бадяжників з фестивалю. Побачимо. Особисто я дуже хочу, аби зміни вдалися і їх відчули усі.

М
мкчв

До Дмитра Ви мене трошки не так зрозуміли. Я не кажі що справжні винороби бадяжать. Бадяжать перекупи і комерсанти, які навіть поняття не мають як винний прес виглядає. Стосовно конструктивної пропозиції підтримую. Бадяжників потрібно відловлювати, адже фест із-за таких може отримати негативну репутацію. Подивимося, що принесуть нам "новшества" фестивалю. Сподіваюся що тільки позитив.

ТД
Тужанський Дмитро

До мкчв: Логіка - клас! Окремі винороби так би мовити бадяжать вино, продають його у тридорога, а винні організатори?) Маю конструктивну ідею: Мукачево.net висвітлюватиме фестиваль у живому часі. Виноробів буде не так багато як у минулому році, у кожного буде своє фіксоване місце. Хто побачить, що котрийсь винороб бадяжить повідомляйте це в редакцію або у коментарях. Як на мене, у "чистоті" фестивалю зацікавлені усі. Саме з цим і пов'язані деякі зміни в організації. На кількох нарадах довелося і мені побувати, коли ми взялися за оновлення логотипу.

М
мкчв

А коментатор "От" так і пище - "мош буде справжніх виноробів на пальцях полічити". Дмитро назвав 4, навіть не 10. Уже минулого року багато так і робив - тупо перекупили вино по селам по 5 грн. за літр, а на фесті по 5 грн. за погарчик брали. Є інформація що в цьому році місця дуууууже подорожчали. І ви думаєте продавці менше від цього зароблять? Ні, вони свого не упустять, а за дорогі місця буде платити кінцевий споживач - ми з вами. За що окрема подяка "Новому Організатору"... Покращення вже сьогодні, покращення "щодня"...

ТД
Тужанський Дмитро

Якщо вино від Карла Шоша, Івана Урсти, Василя Анталовського, Івана Данчи - це кампот наколочений, то можете плюнути мені в очі)

О
От

Фу мерзота яке то вино може бути? там продають вино якоє скупили по селам у діда і бабки якоє колотять з таблетками аби кислотності небуло мош буде справжніх виноробів на пальцях полічити. Я би за фляшку вина 40-80 грн недавав за тот кампот ідіть ліпше у Барву за 30 грн май ліпшоє купите ((( В мене друзя вже наколотили ппц кіко скупили де шо мош боло ! Кіть я неправий та у оЧи готовий плюнути каждому )

D
Doc

До Антона і Ірини- не запах а АРОМАТ... не наражайтеся на профанацію якщо кажете що їдете оцінювати ЗАКАРПАТСЬКІ ВИНА.

Ю
юрій

підтримую ідею про альтернативне(споживацьке)судівство а головне те що всі вони не "месного разлива".

Читайте також