Депутат Йонаш: Дискримінує ромів не скульптура, а ті, хто спекулює на ній заради чергового гранта

16
32

Представник ромської громади Мукачева, обраний від неї депутатом міської ради, Іван Йонаш розкритикував дії окремих активістів щодо відкриття у місті скульптури рому-господарнику.

– У скульптурі рома-господарника нема нічого образливого і точно дискримінаційного, бо вона символізує чистоту та повагу до кожної професії, у тому числі двірника. Невже є щось образливе у тому, щоб замітати свій двір чи місто? Тим більше, що на відкритті пам’ятника зібралася уся ромська громада Мукачева, якій приємно, що з нею в місті рахуються і поважають.  Адже як слушно зазначили на відкритті пам’ятника виступаючі, роми – це самобутній, талановитий і працьовитий народ, яких хоче жити у мирі та бути повноцінною частиною українського суспільства. Ми з усією ромською громадою Мукачева за останні роки робимо усе можливе у напрямку соціалізації ромів, – зауважив Іван Йонаш.

– Однак, на жаль, є люди, які називаючи себе активістами, волонтерами і правозахисниками, але тільки наживаються і спекулюють на темі ромів та їхніх проблема. Я маю на увазі місцевий фонд «Розвиток», чиї активісти від імені всієї ромської громади Мукачева та Закарпаття, розпочали спекулятивну піар-кампанію після відкриття пам’ятника. Це вершина цинізму, коли люди, які називають себе захисниками ромської громади, насправді тільки збурюють її, щоб обґрунтувати потребу в отриманні чергового гранту від міжнародних фондів та успішно освоїти його. Досить тільки порівняти, як коментують люди ці події: під новинами про відкриття пам’ятника і на сайтах, і в соціальних мережах люди висловлюють повагу професії двірника та ромам як частини українського суспільства, а ось старт так званого антидискримінаційного флешмобу спровокував цілу хвилю бруду та шовіністичних звинувачень на адресу ромів. Тепер очевидно, що люди, які прикриваючись статусом правозахисників та авторитетом міжнародних організацій, заради цинічної наживи вдалися до відвертої брехні та спекуляцій у дусі кремлівської пропагандистської машини. Не дивно, що телеканал Звєзда був серед перших, що поширили маячню псевдоправозахисників з фонду «Розвиток», – додав представник ромської громади Мукачева.

Більше про відкриття скульптури рому-господарнику читайте у матеріалі У Мукачеві відкрили пам'ятник рому-господарнику (ФОТО)

Також радимо долучитися до обговорення, кого ще слід увіковічити в Мукачеві Опитування: кому в Мукачеві слід встановити пам’ятник або скульптуру? 

Mukachevo.net

Коментарі

Й
Йони

Устроiли срач навколо пам'ятника " треба було з гiтарою , треба було танцюючого"- висеовок один: шо цигану не зроби, все буде херово!!!

A
Ali

Lipse bi skolu postrojili.skola kosmar.

P
polli

Це не пам'ятник а СКУЛЬПТУРА

П
Простак

Просто напросто вибори. Но, канєшно Андрій молодец, шо не кажіть а там пам'ятник парує. І цигани люди, межи білими доста шушари тоже.

КБ
КРАЩЕ БИ ВСТАНОВИЛИ ВОЇНАМ

авва

R
Romari0

Вибачте, що покійного перевернув, але це монумент Курту Кобейну. Замість мєтли гітара мала бути. Смелс лайк тін спіріт!!!)))

Z
Zoltan

Бедные ромы, хоть сейчас говорят про них! Кстати, предлагаю поставить памятник в Подвиноградове или в Королеве цыгану-патриоту: http://www.mukachevo.net/ua/News/view/132856-%D0%97%D0%B0-6-%D1%85%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D1%8E-%D0%BC%D0%BE%D0%B1%D1%96%D0%BB%D1%96%D0%B7%D0%B0%D1%86%D1%96%D1%97-%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D0%B0%D1%80%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%81%D1%8C%D0%BA%D1%96-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D0%B7%D0%B0%D0%BB%D0%B8-%D1%89%D0%BE-%D0%B2%D0%BE%D0%BD%D0%B8-%D1%94-%D0%BF%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%96%D0%BE%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8-%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%97%D0%BD%D0%B8-%D0%96%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%BB%D1%8C%D0%BE%D0%B2-%D0%92%D0%86%D0%94%D0%95%D0%9E

ЗП
згідно ПДР встанолення статуі заборонено.

!??????бла-бла-бла

5
555

до 333 поддержуву вашу думку,може было памятник покласти тому Дежiву што у мене из шпайза ШОВДАРЬ из пiкницив украв, уздыхали бы до енного сволочi!!!!

3
333

Де ви бачили щоб роми були працьовитим народом? Так якщо треба щось украсти, побити, убити когось, піти пожебрати коло Церкви тоді роми дуже працьовитий народ, а коли спитаеш рома чого жебраеш?Чого не йдеш працювати? Тоді вони зразу тікають. Нащо ромам працювати якщо можна зажебрати 100-300 гривень у день і жити по королівськи. Який простий трудяга дозволить собі кожен день їсти м'ясо,зимою помідори,а роми можуть. Таким пам'ятники класти? За що? За то що циганка народить 10-12 дітей і всі потім біля Церкви стоять,і крім того отримає купу дитячіх грошей від Держави. Та ганьба нашим можновладцям за такі пам'ятники, за такі ідеї.

В
Василь

Ром-господарник. Ха-ха-ха! Розсмішили. Це все-рівно, що сказати жид з лопатою. Приберають (кіть ще приберають) у циганів лем жони, а не мужчини, так-що памятник не відображає реальний стан речей.

Я
я

А што, тим што устроїли флеш-моб дуже пасує віник ,,,,

1
123

а хто заважає ображеним ромам з фонду "розвиток" ставити альтернативні пам`ятники (рому- нотаріусу,рому-юристу,рому-музиканту і т.д.)?! спочатку поставте щось своє,чи зробіть щось корисне, і тоді вже міряйтеся у кого довший чи товщий,а доти то пуста бесіда. як ся каже - пусті відра голосно гримлять, а каміння мичуть лем у ті дерева на яких є плоди...

0
007

Скільки коштує цей "замітальщик"?

М
Мукачiвець

Якщо цей пам'ятник визвав таку бурю емоцiЙ,це говорить про те Що вiн просто шедевр! Респект АндрiЮ БалозI i БровдiЮ за високозудожнiЙ твiр котрий вразив кодного , нема рiзницi як ,але вразив, байдужих нема , а це найвища оцiнка

С
Саша

Давайте будемо iстерити навколо пам'ятника украiнцю Що грае на кобзI , давайте скажемо "ми юристи , вчителi,науковцI , Чого кобза, чого нема книги" чи шось в токому родI! Ви самi принижуете Ромiв своiм дурнуватим флешмобом i крiм iдiотських фото ще нiЧого для ромiв не зробили, Та i не зробите

ПВ
Пояснюю всiм

Це пам'ятник Рому-господарнику,який живе у таборi, мае жону 5 дiТей i 3 собаки!!!! Простому Рому !!! НЕ депутату НЕ юристу НЕ лiкарю!!! Що не понятно? А коли той Ром вивчиться i стане лiкарем або юристом це буде НЕ ЙОГО пам'ятник , звикли тiльки iдолам пам'ятники бачити? звикайте Що пам'ятники бувають i простим людям !!!

ДД
До думки

Ти дуже вузько мислиш

Д
Депутат

Йонаш депутат міської ради від УДАРа, а не від ЄЦ

Т
Трубошат

поставте памятник ціганам особено з домбоків котрі в ракошині катаються на возови стоя дивлячис де і що би с3.14здити.

ДК
да канеша

Представник ромської меншини чи депутат від ЄЦ?)

М
Марина

Я б зрозуміла, якщо б у таборі порядок і чистота була.Так кому пам'ятник? чи це нагадуванням ромам про чистоту?Тоді требе було по середині мусорний бак покласти

В
Володя

Звісно, як язиком молоти, то "Розвиток" - тут як тут, а коли реально потрібно щось робити для міста, в тому числі і пропагувати робітничі професії методом встановлення різноманітних пам*ятників (як цей і коминаря у центрі) - тоді так званий "Розвиток", чомусь, пасе задніх. Висновки робіть самі

Г
Гараж

Не любиться памятник окремим ко злам в Мукачеві , то віддайте , любий райцентр Закарпаття забере собі з задоволеням.Місто необхідно прикрашати мусорними (смітєвими) баками. Вшиткой зас..,загажено.

А
Андрій

От якби Роми самі такий пам"ятник поставили, питань не було б, а так.... Все одно, що поставлять у Москві пам"ятник українцям гастарбайтеру і повії у вишиванках

I
Iran

нормальний памятник нормальним людям, людям праці. Правильно депутат Йонаш сказав, що не подобається тільки тим хто любить ловити рибку в мутній воді. багато памятників викликають різні емоції. смаки то в нас всіх різні. Час покаже. Особисто думаю, що в такий час треба радіти, якщо щось нове будують і відкривають. Думаю, що памятник сподобається і туристам міста над Латорицею. А ромам треба робити ставку на молодь і з часом вони освоять нові професії та будть вдало займатись підприємництвом. процес вже пішов. всім треба разом працювати задля успішного майбутнього Мукачева

Ш
Шонійови

Коли в тебе мозги появляться

Ш
Шоні

Нехватає памятника уборщиці. Коли поставите???

ДД
До думки

Ваші думки у підсумку і є виявом дискримінації та шовінізму. Чому це двірник вказує на неуцтво та відсутність перспектив? Подивіться скільки пам'ятників ліхтарникам, трубочистам. Сажотрус - це дуже престижна на вашу думку професія? Але не менш почесна ніж юрист або лікар. Ось це рівність.

Н
Наташа

Флеш -моб влаштували, краще би у себе поприбирали по домівках, а то позасерались Кравчуки всякі і їм подібні. Де працюють ці сумнівні псевдо активісти, куди сплачують податки, за пару гривень обільють брудом у своїх " жовтих" дешевих статейках, з того і живуть. Весь непотріб який по виганяли на вулиці за профнепридатність от флешмоблять високоморальні наші, а для суспільства ніякої користі

О
Олег

Все очевидно, є сумнівна організація " фонд розвиток" де успішно промишляють два афериста Олег Григорьєв і його друга половинка Наталья Козир, прикриваючись " піклуванням" за ромське населення вносять роздор та конфлікти в циганський табір.

Д
Думка

Пам'ятники кладуть видатним особам за заслуги. Наприклад Шевченко з віршами,Кирило та мефодій з абеткою, Даже сажотрус (професія) з його інструментом. А памятник Ромам (циганам) з мітлою це на мою думку їх приниження. Треба було скульптору всеж таки знайти ізюменку в ромських поселеннях.Хоч музикантом із скрипкою,чи з конем ,чи ще щось. Двірник це добре ,але образливо і по казує на неуцтво і відсутність перспектив у цього народу у суспільстві. У нас в Мукачеві двірники в основному люди не освідчені.Тоді це пам'ятник має бути ДВІРНИКУ, а не пам'ятник ромам......

Читайте також