Директор турфірми «Адріа – турс» Маєрчик Катерина: «Закарпатці надають перевагу «бюджетному» відпочинку в Хорватії та Чорногорії»

9
1

Керівник однієї з найвідоміших туристичних фірм Мукачева розповіла, з якими типовими проблемами стикаються закарпатці при оформленні віз, що включає в себе VIP-відпочинок та які тенденції наразі панують у світі надання туристичних послуг.

- Пані Катерино, що може запропонувати ваша туристична фірма закарпатцю, який все ж таки вирішив поїхати відпочити за кордон?

- Можу впевнено відповісти – все що забажає. Наша туристична фірма може виконати будь-які примхи клієнта. Це все, що залежить від нас. Все інше – від можливостей та бажання самого клієнта, і того, скільки коштів він має можливість витратити для свого відпочинку чи оздоровлення за кордоном.

До речі, ми надаємо туристичні послуги не лише з відпочинку, але й оздоровлення в Чорногорії чи, до прикладу, Хорватії. Своєму клієнту ми можемо запропонувати літні пляжні тури до Греції, Єгипту, Об’єднаних Арабських Еміратів чи паломницькі поїздки до Ізраїлю. Зимою, закарпатці можуть поїхати до Словаччини, Угорщини та Австрії, відвідати відомі європейські лижні курорти, або просто на екскурсію. До своїх послуг ми відносимо організацію новорічних та дитячих турів по Україні чи закордоном – Угорщина, Чорногорія, Греція. З недавніх пір, турфірма «Адріа – турс» пропонує відпочинок в Англії, організовує ділові поїздки до Великобританії. Тобто, все залежить від примх та можливостей наших клієнтів. Для  кожної  групи  відносимось  індивідуально, точніше:  розробляємо програми по їхньому запиту , організовуємо  відпочинок  на  смак   туриста.

- Чи бере на себе ваша фірма зобов’язання по оформленню відповідних документів для подорожей? З якими проблемами найчастіше стикаєтесь?

- Звісно, як будь – яка туристична фірма, туроператор, ми беремо на себе відповідальність щодо оформлення потрібних документів.

Ми  займаємось  оформленням всіх документів, які потрібні для відкриття візи, та оформленням самої візи з іншими додатковими послугами. Потім консульство окремо вирішує кому   відкривати візу,а кому ні. Ми не можемо нести відповідальність за позитивне чи негативне рішенняконсульства. Але, завдячуючи  Богу ,я гарантую все за що берусь. Одночасно, намагаюсь прикласти максимум  зусилля для того, аби виконати   всі свої  зобов’язання перед клієнтом.

Проблем практично не виникає, якщо людина працює легально, має всі відповідні документи – то близько за 10 днів консульство   відкриває  потрібну візу. Хоча були окремі випадки. До прикладу, людина працює нелегально і не має можливості надати довідку консульству з місця роботи. Тоді потрібно вносити суму на банківський депозит для відповідної довідки. Або ж коли людина – приватний підприємець, то потрібно надавати довідку з податкової служби. Є ще багато подібних нюансів. Були випадки, коли жінка – домогосподарка. В такій ситуації, потрібно брати заяву закріплену нотаріусом про те, що чоловік бере на себе всі витрати пов’язані з дружиною. При оформленні  відпочинку  кожному  надаємо  повну  інформацію – як за  відпочинок,  так і за процедуру оформлення документів  для отримання  віз.

- Для якого суспільного прошарку розраховані ваші тури? Що може позволити собі середньостатистичний закарпатець, вибравши вашу  фірму?

- Як я вже згадувала, ми співпрацює з клієнтами, які різняться матеріальним забезпеченням. Говорячи окремо за закарпатців, то вони найчастіше обирають «бюджетний» відпочинок. Але можна знайти й такі економні тури в тій же Хорватії чи, наприклад, Чорногорії.

На жаль, цього року Республіка Хорватія ввела для українців та росіян національні візи. Тобто, для того аби поїхати відпочивати у Хорватію потрібно оформляти дві візи: транзитну угорську та національну хорватську. А це – додаткові витрати. Такі зміни негативно вплинуть на поїздки закарпатців до Хорватії. Хоча,  маючи  мульти – шенгенську візубудь-якої держави чи вид на проживання, клієнт має можливість в’їхати у Хорватію лише по ваучеру.

Залишається достатньо економний тур в Чорногорію. Для повноцінного сімейного відпочинку, мінімум на 15 днів, нашим клієнтам потрібно буде виставити близько 700 євро: це і дворазове харчування, плюс трансфер і т. д.

Хороший, економний, повноцінний відпочинок може надати і Греція. Але єдиний недолік – далека дорога, якщо їхати автобусом, який обійдеться десь в 105 – 110 євро. Обравши літак, клієнт приїде в декілька разів швидше і комфортніше, але ця послуга коштуватиме йому вже близько 300 євро.

- Чи можете ви запропонувати клієнтам«VIPвідпочинок»? Що він включає?

- Ну, звісно, VIP-відпочинок це вже інша розмова, яка пояснює все те, що ми можемо позволити для себе. Є постійні клієнти, які обирають відпочинок allinclusiveв Хорватії, Греції, Чорногорії . До такого відпочинку відноситься розміщення в 4х зірковому люкс готелі Elaphusa 4*-наприклад , що на острові Брач (Хорватія). Повноцінний відпочинок обходиться мінімум 2000 євро на сім’ю.Це не мало. Хоча є також постійні клієнти, які обирають більш дешеві, але нічим не гірші 4х зіркові готелі з дворазовим харчуванням, які можна підібрати десь за 1200 – 1300 євро за чотирьох чоловік – наприклад  Soline  4* – Brela.

«Не дешевим» є відпочинок в країнах арабського світу. Хоча, говорячи відкрито, з цими країнами я трохи «не дружу». Ми  більш   продаємо  свій  тур продукт, що  самі  розробляємо, так  як  ми  туроператори. Ми дуже рідко виступаємо як агенти,так  як  я  відповідальна  людина  ,несу   відповідальність  за  кожного свого туриста. А на  арабські  держави ми лише агенти ,і так  нести  відповідальність  за  чужу  продукцію   є ризикованим , а я люблю  спокійно  спати. Але, не дивлячись на обставини, бажаючі можуть без жодних проблем поїхати на відпочинок до еміратів , Єгиптуабо Туреччини.

При співпраці з такими клієнтами намагаємось виділити їм більше часу при обранні послуг та знайомо їх з правилами поведінки в тій чи іншій країні. Жодний   турист   не може  виїхати   за  кордон без підписання відповідного договору, який гарантує надання послуг нашою фірмою.

- Коли припадає пік активності подорожей, а коли спад?

- До теперішнього часу я відмічала, що пік активності припадає на липень – серпень. Але, останні роки, сформувалася нова тенденція, що люди розпочинають свій відпочинок з початку червня, або ж в кінці серпня. Чому? Тому що путівки є набагато дешевшими, ніж зазвичай. Спад іде, як правило, осінню.

З недавніх пір, послугами нашого агентства почали користуватись не лише закарпатці, але й представники східних регіонів України. Це пов’язано з тим, що для них проблемним є питання оформлення віз. Тому, вони шукають допомоги на Закарпатті, яке межує з декількома європейськими країнами. Тут, візу оформити набагато простіше та доступніше ніж у них. Наші закарпатці мають візи, через що їм набагато простіше організувати собі відпочинок за кордоном, ніж громадянам східних регіонів України.

- Які тури є найбільш популярними?  Чому?

- Як я вже загадувала, найчастіше люди подорожують літком – це пляжні тури до Хорватії, Чорногорії, Греції, Ізраїлю. Зимою – гірські райони Словаччини та Австрії.

Більшість наших постійних клієнтівполюбляють їхати  в Угорщину –  де  можливо  чудово відпочити за доступними цінами, відвідуючи зоопарки, аквапарки та термальні басейни. Наша турфірма організовує цікаві родинні тури  до району Токай (Угорщина)  таStyrassicpark (Австрія). Нещодавно, ми почали організовувати дитячі тури, які набули популярності. Трохи спали паломницькі поїздки до Греції та Ізраїлю. Але це тимчасово.

- Ви відзначали, що можете забезпечити тури до ОАЕ та Великобританії. Наскільки це правда і чи були вже бажаючі?

- Так, це правда. Бажаючи були і зараз є. Не так часто громадяни їздять відпочивати в Англію, як проходити мовну практику, або ж на навчання. Були випадки бізнес - поїздок з метою пошуку місця роботи. Але в такому випадку ми одразу надаємо відмову у допомозі, адже у нас інший профіль.

Ми можемо запропонувати молоді та всім охочим літком пройти трьохмісячні мовні курси у Великобританії. Наше агентство уклало прямий договір з Оксфордським університетом, де також пунктом зазначається проживання студентів в англійській сім’ї чи при університеті.

Щодо еміратів, то я вже згадувала, що бажаючих не так багато. Але, якщо виявиться бажання з’їздити відпочити до ОАЕ, то ми гарантуємо все необхідне для цього.

- За вашими словами, пріоритетними напрямками є країни Балканського півострова (Чорногорія, Хорватія, Греція), наші сусіди – Угорщина та Словаччина, частково Ізраїль. Чи не виникає бажання змінювати пріоритети: відпочивати на островах Карибського басейну, Лазурного берегу чи Індонезії?

- Ні, точно ні. Ми обрали для себе пріоритети, і, мабуть, їх змінювати не будемо. Відпочинок на островах – дуже ризиковане заняття.

Особисто я люблю  спокійний відпочинок, чого бажаю й своїм клієнтам. Відпочинок на островах небезпечний різними хворобами, різкою зміною кліматичних та часових поясів. Це дуже велика відповідальність як за фірму, та і за кожного відпочиваючого. Тому, напевно, найближчим часом пріоритети подорожей залишаться незмінними.

- Нам відомо, що ви берете участь в прийомі туристів з інших країн. Що їм найбільш подобається на Закарпатті? Куди їздять?

- Так, дійсно, дуже велика кількість туристів відвідує Закарпаття з року в рік. Значна частина з них використовує нашу туристичну фірму. Іноземці хочуть ознайомитись з колоритом нашого краю, оцінити природню красу, відвідати озеро Синевир, водоспад Шипіт, долину нарцисів.  Багато туристів приїжджають як групами, так й індивідуально сім’ями: це і туристи з Угорщини, Словаччини, Німеччини, Австрії, Росії, Білорусії.

Хотілося б аби більшість іноземців, приїжджаючи до нас на відпочинок, користувались послугами туристичних фірм. Думаю, мої колеги зрозуміють та підтримають цю ініціативу. По-перше, це робота для наших путівників та екскурсоводів. По-друге, іноземці краще ознайомляться із Закарпаттям використовуючи нашу допомогу.

- Чи буде ваша туристична фірма проводити якісь акції до відзначення десятої річниці з дня заснування?

- Дійсно, цього року ми будемо відзначати свого роду ювілей – 10 років з дня заснування! Відповідно, будемо організовувати акції до свята. Всі вони перелічені на офіційному сайті фірми. Цього року, ми будемо забезпечувати безкоштовний проїзд на одну особу, якщо подорожує більше 4х чоловік разом. Також, постійним клієнтам буде знижуватись оплата за медичне страхування при оформленні візи.При цьому, додаткові були відкриті два нові чартерні автобусні маршрути до Хорватії та Чорногорії. Думаю, що до кінця літа наша фірма зможе організувати ще декілька великих акцій.

- Яка тенденція наразі домінує у світі туристичних послуг?

- Це дуже дискусійне питання. Мені здається, що враховуючи український менталітет, наші громадяни хочуть відпочивати в люкс умовах, а платити по найбільш «бюджетним» міркам. Але, на жаль, так не буває. Хочеш якості – плати. На сучасний ринок туристичних послуг впливає дуже багато зовнішніх чинників: економічних, соціальних, політичних. Тому, відповідно, різко змінюються й ціни.

Підсумовуючи, можна зазначити, що основна тенденція – хороший відпочинок за невеликі кошти. 

Коментарі

К
коректор

НА ПРАВАХ РЕКЛАМИ

Читайте також