Гармонія думки Михайла Рошка

7
0

Проведення творчих зустрічей у Мукачівській міській центральній бібліотеці за участі відомих людей не тільки міста, але й краю та України вже стало доброю традицією.

 

24 лютого мукачівці мали нагоду поспілкуватися з відомим закарпатським письменником і науковцем Михайлом Рошком. Вже з перших хвилин знайомства гість зачарував присутніх манерою виступу, глибиною думки, щирістю у спілкуванні.

Письменник розповідав про себе, про свої здобутки у літературі та науці, читав окремі поетичні твори молодих закарпатських поетів, які представлені у альманасі „Джинсове покоління” та класику світової поезії, упорядкованої ним у альманасі „Поетичні шедеври ХХ століття”. На запитання присутніх, за якими критеріями був здійснений підбір у даній збірці, пан Михайло відверто сказав: „Я вибирав твори, які „хапають за душу”, від яких серце стискається у навіть найбільш прозаїчних людей”.

Цікавою темою для розмови була і діяльність М. Рошка на літературознавчій ниві, адже його навчальний посібник „Постмодернізм у зарубіжній літературі” користується великим попитом серед викладачів і студентів всієї України, літературознавчі розвідки у книзі „Розкодування” відкривають художній світ відомих класиків світової літератури, а монографія про творчість американського письменника-постмодерніста Кена Кізі є першим виданням на території країн СНД. Тому, не випадково, присутніх зацікавила тема постмодернізму, якій гість приділив значну увагу, висловивши своє бачення цього нового для розуміння людей явища.

Представляючи власні художні твори „Ревнощі з того світу”, „Потойбічна суперниця”, „Кривавий місяць над Минчелом”, Михайло Рошко зізнався, що його завжди вабила тема містики, яка присутня у закарпатському фольклорі: „Закарпаття без містики просто не можна уявити. Згадаймо, скільки страшилок ми наслухалися у нашому дитинстві. Але разом з тиму своїх творах я намагаюся торкнутись і моральних та психологічних проблем, які  присутні у нашому житті”.

Цього вечора вдалося торкнутися ще багатьох цікавих тем. У читальній залі панувала щира невимушена атмосфера спілкування і піднесений настрій. Михайло Рошко приймав вітання від учасників зустрічі, зокрема, Мирослава Дочинця, відомого закарпатського письменника, Тетяни Рибар, поетеси, заступниці голови літературного об’єднання „Рідне слово”, Любові Долинської, викладача кооперативного технікуму, Наталії Масалович, студентки УжНУ та ін. і висловив бажання зустрітися з мукачівцями ще раз. Він щедро роздаровував автографи, фотографувався зі своїми шанувальниками, давав поради та відповідав на запитання. Присутні отримали велике естетичне задоволення, сповнились яскравими і незабутніми враженнями, а міська книгозбірня збагатилася новими книгами від автора, які він від щирої душі подарував її читачам.

P.S.В одному із багатьох афоризмів Мирослава Дочинцямудро зауважено: „З чого починається письменницький професіоналізм? З того, що тебе читають і купують”. Впевнена, він цілком стосується і Михайла Рошка. Адже такий ажіотаж, який створили читачі, розкуповуючи його книги, ми спостерігали востаннє під час зустрічі з відомими українськими майстрами слова М. Слабошпицьким, С. Короненко, П. Вольвачем та М. Дочинцем у січні минулого року.

Коментарі

Ще немає коментарів, будьте першим!

Читайте також