Із архіву ЦРУ: НКВС готувало вбивство єпископа Ромжі на найвищому рівні (ДОКУМЕНТ)

36
10

Починаючи з 1946 року, радянська влада на Закарпатті почала активно тиснути на греко-католицьку церкву з метою її подальшого приєднання до православної.

Про це йдеться у у розсекречених архівах Центрального розвідувального управління США.

В одному із документів під грифом "Confidential" від 14 грудня 1953 року американські розвідники описують ситуцію щодо поширених релігій на Закарпатті у післявоєнний період, їх співпрацю з органами державної влади та впливу на громаду.

Відзначається, що у зв'язку з географічним положенням у центрі Європи та проживанням великої кількості національностей і народностей, починаючи з періоду закінчення Першої світової війни і до 1947 року на Закарпатті вільно і незалежно від держави розвивались більшість релігійних конфесій. На момент приєднання Закарпаття до складу УPСP (1945 рік - ред.), найбільш поширеними конфесіями в області були: греко-католики, римо-католики, євреї, протестанти та православні. 

До 1947 року найпоширенішою та найвпливовішою релігійною конфесією в області залишалась греко-католицька церква. Згідно з документами спецслужб, греко-католикми були маже 70% мукачівців, 80% ужгородців, 60% хустян і т.д. Очолював релігійну громаду єпископ Ужгородський і Мукачівський, який користувався неабияким авторитетом та впливом у регіоні, про що звітували у Москву радянські спецслужби, які моніторили ситуацію на Закарпатті. 

Найпоширеніші релігії Закарпаття, 1947 рік

Греко-католицька церква в УPCP була непотрібна новій владі. Священнослужителям пропонували приєднатись до православної церкви, або взагалі позбавляли волі чи відлучали від спілкування з вірянами. Мукачівська єпархія була однієї з найбільших та найвпливовіших на Західній Україні. Робота з нею для радянських спецслужб була пріоритетною. 

У той час, єпископом Мукачівської греко-католицької єпархії був Теодор Ромжа, який не хотів співпрацювати з радянською владою, але користувався авторитетом серед вірян Закарпаття. До його думки дослуховувались як місцеві священики, так і релігійні діячі у Ватикані. Як відомо з відкритих джерел, спеціально підготовлені представники НКВС мали розмову із єпископом, щоб той вплинув на священників, які мали підтримати радянську владу та сповідувати у майбутньому православ'я. Останній не погодився, чим викликав на себе гнів партійної номенклатури.

Замах на життя єпископа Теодора Ромжі з його подальшим вбивством описують в одному з документів ЦРУ. Щоправда, там не вказують прізвища, однак повністю співпадають роки, місце та обставини жахливого інциденту. 

- У цей час (мова йде про 1947 рік - ред.) греко-католицький єпископ (Теодор Ромжа - ред.) виїхав на освячення храму у селі Кайданово, що за 10 км від Мукачева. По дорозі назад, "невідомі бандити" побили єпископа...Повернувшись до Ужгорода його госпіталізували, але ходять чутки, що пізніше його отруїли, - йдеться у звіті ЦРУ. 

Далі у документі йдеться про конферецію греко-католицькох церкви, де були вже і представники радянської влади, які схвально відгукнулись про зміни у церковних справах. 

Ситуація навколо змін у греко-католицькій церкві Закарпаття  

Тільки після оприлюднення у 1998 році в Москві мемуарів генерала НКВС Павла Судоплатова стало відомо, що ініціатором вбивства єпископа Теодора Ромжі був особисто перший секретарь ЦК КПУ Микита Хрущов, а спецоперація проходила під контролем міністра держбезпеки СPСP Віктора Абакумова. 

У червні 2001 року Папа Римський Іван-Павло II причислив єпископа Теодора Ромжу до лику блаженних. 

Нагадуємо, що американська розвідка постійно моніторила ситуацію на Закарпатті, знала про винищувачі під Мукачевом та секретний аеродром неподалік Берегова. А у 70-х роках радянська влада засекретила придушення масових заворушень у Тячеві. 

Коментарі

Л
Лоці

Ти жителю лохова-лох по натурі, думай мало шо пишеш, кіть мозги сь пропив, то може хоч крапля совісті ся залишила

3
369

єпископ Теодор Ромжа був совісний мужик! Кільо передала гумунітарки в АТО католицька церква, а кільо московський патріархат, а на коляди збирают із забитих сіл по 200 тисяч грн???!!!

М
М

Быдлота вы не образовав, Ромжа был большим человеком, который погиб за свою веру, ка и остальные священники(Цибере Павло..И т.д)которые не подписались на православие и не пошли на поводу у русской власти. Которые погибли за свою веру в конц лагерях, за которых и до сих пор родственники не знают где похоронены священно-мученики. Например как Цибере Павел!!!

ЖЛ
житель Лохова

Не пишіть усякі видумку, мій дідо ще казав ож то є брехня, шо Ромжу "убили" КДБішти, киби хотіли його ліквідувати то би так обставили ШО НІКО БИ НЕ ПОДУМАВ НА КДБ я сисі "фантазії" лишіть для затурканих гуканів. Зробидисьте із попа "сятого"? ай вам буде моліться му, хоча він після осячення храму бив на гостині та там ся напив гей цап. Нигда шуга не пишіть ДОМИСЛИ та "фантазії" бо робите з нього ідола, а там нич не било сятого, бо жін любив так як усі чоловіки, пив як усі чоловіки. А кіби бив тверезий БИВ би ЖИВИЙ.

0
07

Щем нечув щоб князь Володимир тут правив і де ви ту ахінею вичитуєте

ДР
До руснака

Такий йись розумний гирла Чорт, ачинь йись ся у семінарії вывчив.

ДМ
до Мункачі

Повзучий рузьке мір заповз тобі в голову і позбавив мозку.

ДМ
Для Мункачі

До уній всі були православними християнами. А до князя Володимира всі були слов"янськими язичниками, а ще раніше - прихильниками ведичного вчення. Ну, і що ти хотів довести, розумнику.

Р
Руснак

Во первых не у Кайданові,а в Лавках,Ромжа сятив Храм! Потом пушов до Лохова на фару до попа.А утті коли го вюз кочіш Хома,недоходя до Іванувцю на нього напали.Перепутали кочіша із ладыком,бо Ромжа мав лем 36 року,домали ош ладыка старый Хома.Се розпространенна аерсія.Хоча має слабину,не віруву ош спецы НКВС не знали у лице Ромжу!

М
Мункачі

Повзучий рузьке мір... У 1947 році тільки 3-5% населення Мукачева було православним. А скільки тепер? Рузькоправославні церкви та попи розмножуються, як бактерії...

Читайте також