Із архіву ЦРУ: партизани-націоналісти до середини 50-х вбивали комуністів на Ужгородщині

7
18

Антикомуністи ховалися у лісах, спілкувались на декількох мовах та проводили диверсії проти радянської влади.

Про це йдеться в одному з інформаційних звітів Центрального розвідувального управління США під назвою "Anti-Communist Partisan Activities in the Ukrainian SSR" від 14 вересня 1953 року. 

Інформатори звітували ЦРУ, що навіть після закінчення Другої світової війни та приєднання Закарпаття до складу УPСP на Ужгородщині продовжували діяти озброєні групи партизан-антикомуністів, які ховалися у лісах та час від часу здійснювали вилазки. 

Одна з найвідоміших диверсій сталася у 1949 році, коли партизани пустили під укіс вантажний потяг неподалік Підзамкового парку, який прямував на Перечинщину. 

- У 1949 році партизани підірвали рельси під вантажним потягом неподалік парку Горького (Підзамковий парк - ред.), - йдеться у звіті ЦРУ. 

Американська розвідка також описує процес, як партизани зупиняли потяг: сопчатку вони питали машиніста національність та пункт призначення, цікаливись чи служить він у радянській армії або міліції, проводили обшук.

- Партизани розмовляли на польській, угорській та русинській мові. Вони були одягнені у цивільний одяг, але екіпіровані гвинтівкою, пістолетом-кулеметом та ручною гранатою, - інформують розвідники. 

У 1950 році неподалік Ужгорода партизани жорстоко вбили голову місцевого колгоспу разом із сім'єю. Вони називали його палким комуністом, який змушував людей вступади до колгоспу та КПPС.

У 1952 році антикомуністи отруїли їжу в одному з військових таборів за 14 км на північний-схід від Ужгорода. Майже 80 військових померло від отрути, ще майже 180 були госпіталізовані. Після цього інциденту радянською армією прийнято рішення спалити військовий табір.

У документах американські розвідники часто наголошують про сутчики між міліцією, КДБ та партизанами-націоналістами, які дуже часто закінчувались чисельними жертвами з обох сторін.  

У ЦРУ наголошують, що партизани користувались підтримкою Заходу у боротьбі з радянською владою на Закарпатті. 

Нагадуємо, що у 70-х роках радянська влада засекретила придушення масових заворушень у Тячеві

Коментарі

ГП
Генцюр Петро Ференцович

Брехня - це та сама правда тiльки сказана не вся i у певному мiстi, i у певний час.

ГП
Генцюр Петро Ференцович

А црушники не выложили архивы, которые свидетельствуют о том, кто этих бандитов опекал - финансировал, направлял?

ГП
Генцюр Петро Ференцович

Дед мой с семьей пересилился из Межгiрья на равнину в районе Батево-Бакош еще до второй мировой, когда этой территорией управляли чехи. Моя тiтка, царство ей небесное, рассказывала. Когда пришел СССР, народ не хотел принимать не известно кого. НО стали Советы строить железные дороги, прокладывать автодороги - появилась работа, которой не было при чехах а потом и при мадярах, которые карпатцев за людей не считали. Появились врачи. открылись школы. Открылись различные учебные заведения - пед-, сельхоз-, лесохозийственные среднетехнические заведения . И люди увидели перспективу. Но и без проблем не обошлось: дядю моего служить оправили за Урал, отца - на Чукотку - так сказать, изучать географию СССР и на себе ощутить дружбу народов. Но кто-то ушел в лес - стрелять и убивать. В результате за советское время Закарпатье - компактный, но промышленно очень развитый был регион. Вопрос. Где это сейчас? Коммунистов есть за что мочить, вот только "мочилка" много хуже коммунистов.

ГП
Генцюр Петро Ференцович

Мой дядя служил в 50-х прошлого века срочную в Советской армии, получил отпуск и со Львова добирался на перекладных домой на Закарпатье. На перевале остановили вооруженные люди, спросили кто таков, откуда и почему. Солдат срочников из местных они не трогали - отпустили. Иных - "прошу пана на гiлляку". Вопрос в другом - зачем было лишать жизни людей, если итог понятен?

В
Василь

Дід однокашника - вірменин,інтернаціоналіст,великий патріот України - він дуже багато зробив для процвітання нашої республіки. Яскрава протилежність зрадникам України: тупим рагулям-окупантам,якими - навпаки- було розграбовано все,що створили попередні покоління городян-державників,що в свою чергу,спричинило за собою небачений Голодомор 1991-2017гг.,забравший життя 15.000.000 наших співгромадян,городян - в більшості своїй... Тому зрадникам-рагулям одна дорога - в табори,за скоєні ними злочини проти народу України. Валіть додому поки не пізно,рогаті терористи,- в рідні Підзалупівкі: якого хріна ви,окупанти,приперлися в наші міста,на нашу землю?!..

В
Василь

До "Мiшьо" Звичайно,дорогой! - відомо: це ті самі городяни: товариші офіцери з військовими званнями,нащадки яких зараз,замість вас,- ссиклівих рогатих щурів-злодюг,- воюють на Донбасі. Бо серед рагулів немає офіцерів з військовими званнями. Як немає і авіаконструкторів,інженерів,висококваліфікованих спеців-технарів. Зате серед селюків повнісінько панів-офіціров з т.н.спеціальнимі званнями. Ці всі тут: рубають бабло на народної крові в глибокому тилу...суки рогаті!..

2
2222

Одним розчерком пера бандюки перетворюються в "партизан"...

РВ
Респект Василю 20:22

Правий на всі 100%

М
Мішьо

Військовими комендантами в сорокових могли працювати лиш "державники" відомо звідки, нє, Васильку? Спаливисся на тупій пропаганді, добрі комуняки не розігнали підпілля, бо пожаліли обдурених капіталістами селян... йдеш лем гет, фрасе точприладівський, плачеш туй за руськими аж пре

Д1
До 10:10

С точки зору пасинка комуністів , які щитають загибель СРСР катастрофою Василь був ,є,і буде правий . Але у його рідній Росії прокремлівський Левада центр зробив опитування населення московії про їхню гордість і ганьбу . Виявилося що гордість у них війна із Гітлером , а ганьба страшенна злиденна бідність навпроти розвинутих країн. Но Василю Рагульович , твоя Росія не є прикладом до життя .

О
Олег

Василь правий на всі 100%Українські націоналісти нігде не представляли із себе нічого ,так Польськіх селян різати або факельні марші проводити чи лесбіянок лупцювати як позавчора в Ужгороді.

НН
но нє?

без вонячого мацкаля (василя) не обходиться ні одна стаття, іди за урал та рекламуй свій руський мір

ДН
до нижньої марги

іди букварь почитай,діагноЗтика..баран горницьоголовий неграмотний

Е
еМеРТе

Васильови потрібно терміново зробити діагнозтику !!!!

А
А

Простий бред Василь 100 % правду написав

М
Мукачівець

Простий бред . Або уже hohlu докус удуріли .

M
milosh

Молодчаги!!

В
Василь

Дід однокашника був військовим комендантом Станіслава з 1946 по 1948 рр.З його слів"підпілля"можна було знищити протягом тижня:спіймані за жопу тупі і ссиклівi рагулі самі здавали один-одного сотнями...рішучі заходи не вживалися виключно через інструкції компартії(правляча в СРСР):комуністи виходили з того,що т.н.подпольщікі- це обдурені капіталістами тих країн,в які раніше входили західні області України,звичайні селяни- такі ж трудящі люди,а тому мали в Союзі статус стану,класу.Значить,їх просто потрібно перевиховати самим способом життя:не відповідати на насильством насильство,але -навпаки- безкоштовно будувати в селах школи,лікарні,прокладати ЛЭП,дороги,створювати робочі місця,інфраструктуру,логістику,направляти селян безкоштовно навчатися в ВУЗы- готувати кадри для нової,справедливої ??жизнi без експлуатації з самих же місцевих.Практика показала: рогатих перевиховати неможливо: скотина завжди залишається скотиною,-за 25 років окупації влади рагулями знищена вся індустрія України.

Читайте також